Ο Ερντογάν βυθίζει στο σκοταδισμό την Τουρκία

Προσπάθειες προσέγγισης από την Ευρώπη

Είδε ο Ερντογάν αμερικανικά τεθωρακισμένα να καταφθάνουν στην συρο-τουρκική μεθόριο, Αμερικανούς πεζοναύτες παρέα με Κούρδους πολιτοφύλακες (που είναι σύμμαχοι στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών) και εξερράγη.

Θέλει να σταματήσει η αμερικανική στήριξη στους Κούρδους,  καθώς τους θεωρεί ένα και το αυτό με τους Κούρδους στην Τουρκία και τους αποκαλεί τρομοκράτες. Η Ουάσιγκτον όμως έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή, επειδή ακριβώς οι τουρκικές δυνάμεις κλιμακώνουν το σφυροκόπημα κουρδικών στόχων. Αυτό δεν αρέσει στον Τούρκο πρόεδρο.

«Μας προκαλεί βαθύτατη λύπη που βλέπουμε τα πατσαβούρια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης όπως οι YPG (Κούρδοι πολιτοφύλακες) να κυματίζουν μαζί με αμερικάνικες σημαίες σε μια στρατιωτική φάλαγγα. Θα δείξουμε αυτές τις φωτογραφίες στον πρόεδρο Τραμπ στη συνάντηση που θα έχουμε στις 16 Μαΐου. Αυτή είναι μια ιστορία που ξεκίνησε επί Ομπάμα και συνεχίζεται. Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο εσωτερικό της Τουρκίας, που βουλιάζει σε έναν ισλαμικό μεσαίωνα. Με έκτακτο διάταγμα το Σάββατο, σχεδόν 4.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από δημόσιες υπηρεσίες, στρατό και χωροφυλακή. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πάνω από 40.000 έχουν συλληφθεί...

Τώρα η τουρκική κυβέρνηση ρίχνει "μαύρο" και στις δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές με γνωριμίες ζευγαριών. Θεωρεί ότι βλάπτουν το θεσμό της οικογένειας. Επίσης κατέβασε διακόπτη στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, επειδή έχει δήθεν εξαπολύσει καμπάνια σπίλωσης κατά της Τουρκίας, ό,τι είχε κάνει δηλαδή με Facebook και Twitter..

Παρ' όλα αυτά η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος Ηνωμένων Πολιτειών και ΕΕ. Έτσι οι Βρυξέλλες, είπαν να κάνουν μια ύστατη προσπάθεια για να γεφυρώσουν το ρήγμα στις σχέσεις με την Άγκυρα, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 25 Μαΐου.

Ο πρόεδρος Ερντογάν θα είναι στις Βρυξέλλες. Ο Ντ. Τουσκ θα προσπαθήσει να μιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν και μετά θα μας ενημερώσει γι' αυτό. Αυτό ήθελα κι εγώ: να μην ξεχαστεί αυτό το θέμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top