Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Σκόπια

Τεθωρακισμένα στους δρόμους, πολιτική αστάθεια και ανησυχία στην Ελλάδα

Μακεδονία φώναζαν οι διαδηλωτές με έναν Σκοπιανό να δηλώνει: «Αφήστε το λαό της Μακεδονίας να πει “όχι” ή ”ναι” και αυτό που λέμε είναι όχι στους Αλβανούς.» Υπό το βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων οπαδοί εθνικιστές του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι διαδήλωσαν ειρηνικά αλλά με παλμό χθες το βράδυ έξω από το Κέντρο Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέντρο των Σκοπίων ζητώντας εκλογές.

Σκοπιανός δήλωσε στην κάμερα του Star: «Η κρίση προκαλείται από την Ευρώπη και την Αμερική. Όχι τόσο από τους Αλβανούς, δεν εμπλέκονται τόσο.»

Τεθωρακισμένα στους δρόμους

Μία μόλις ημέρα μετά την αιματηρή νύχτα στο κοινοβούλιο των Σκοπιών οι κάτοικοι σε ορισμένες πόλεις βρίσκονται σε πανικό. Αιτία τα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι επί της ουσίας σε θέση μάχης. Σύμφωνα με αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο περικύκλωσης των Αλβανών στην FYROM και δημοσιεύουν φωτογραφίες των τεθωρακισμένων στους δρόμους των πόλεων. Ο μεγαλύτερος αριθμός τους έχει μεταφερθεί στο Τέτοβο, μία πόλη που στην πλειοψηφία της κατοικείται από Αλβανούς. Τεθωρακισμένα υπάρχουν και στην πρωτεύουσα. Κανείς δε γνωρίζει για ποιο λόγο μετακινήθηκαν αλλά οι περισσότεροι φοβούνται μην ανάψει το φυτίλι και η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Τέτοβο

Αν και απέχει μόλις 60χλμ από τα Σκόπια υπάρχει η αίσθηση ότι είναι άλλη χώρα με το αλβανικό στοιχείο να είναι εξαιρετικά έντονο. Ο δημοσιογράφος του Star δε βρήκε ούτε μία σημαία της ΠΓΔΜ. Ένας Σκοπιανός δήλωσε στην κάμερα του Star γελώντας: «Αλβανικά, μόνο αλβανικά».
 

Πολιτική αστάθεια

Τα Σκόπια ταλανίζονται από πολιτική αστάθεια. Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ που τραυματίστηκε στα επεισόδια της Πέμπτης στο Κοινοβούλιο έδωσε συνέντευξη Τύπου με άλλους τραυματισμένους βουλευτές και συνεργάτες του. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι ένας από τους άμεσους υποκινητές του ότι συνέβη στη “Μακεδονία”. Είναι μέρος της κρίσης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης.»
Στο παρασκήνιο ο πρόεδρος Ιβάνοφ μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων επιχειρούν να βρουν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Φως δεν υπάρχει προς το παρόν. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Δευτέρα, όπου θα φτάσεις στα Σκόπια ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ανησυχία στην Ελλάδα

Την ανησυχία του για την κατάσταση στη γείτονα χώρα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε:
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και βασικός άξονας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της περιοχής».
Αγωνιούν και οι Έλληνες που ζουν στα Σκόπια οι οποίοι δεν ξέρουν πραγματικά τι τους ξημερώνει… 

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στο  Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top