Απόφαση ΕΞΠΡΕΣ των «27» για το Brexit!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Mέσα σε 60 δευτερόλεπτα έγινε η έγκριση για το Brexit και μέσα σε 4 λεπτά η όλη διαδικασία. Aυτή ήταν η πιο ομόφωνη έγκριση οποιουδήποτε κειμένου της ΕΕ στη ιστορία της.

Όπως σας ενημερώσαμε νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης σε συνέχεια της κοινοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν διαπραγμάτευση σε δύο φάσεις, προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιμετώπιση των σχετικών δαπανών, μελλοντικές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, προϋποθέσεις πρόσβασης στην ενιαία αγορά και μετεγκατάσταση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Μια σοβαρή απάντηση από τη Βρετανία στο θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών που θα επηρεαστούν από το Brexit, ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος μετά το πέρας της Συνόδου σημείωσε την εξαιρετική ενότητα των 27 ηγετών σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες εγκρίθηκαν αμέσως μετά την έναρξη της συνόδου κορυφής - κάτι το οποίο αποτελεί καλό σημείο για τις διαπραγματεύσεις - επισημαίνοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα για τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

"Έχουμε ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα 27 κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με ισχυρή πολιτική εντολή για αυτές τις διαπραγματεύσεις", σημείωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ευχαριστήσε δε, ολόκληρη την ομάδα που εργάστηκε σκληρά για την προετοιμασία των κατευθυντήριων γραμμών, ιδίως τον Γενικού Γραμματέα Jeppe Tranholm-Mikkelsen, τον διπλωμάτη Piotr Serafin και τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Συμβουλίου Didier Seeuws.

Επεσήμανε δε ότι οι 27 είναι ενωμένοι όχι μόνο στους τύπους αλλά και στην ουσία και από στη μέθοδο διεξαγωγής των συνομιλιών Brexit,  δηλαδή στη λεγόμενη σταδιακή προσέγγιση, την οποία αποδέχτηκαν σήμερα οι ηγέτες.

Αυτό σημαίνει ότι πριν η ΕΕ διαπραγματευτεί τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει πρώτα να επιτύχει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, τα οικονομικά και το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία.

"Είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε πότε θα συμβεί αυτό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογήσουν και να αποφασίσουν εάν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος. Και αυτό το μάθουμε με  μια ομόφωνη απόφαση των 27 επικεφαλής", σημείωσε.

Ο Ντ.Τουσκ αποκάλυψε ότι η σημερινή συζήτηση κατέστησε σαφές ότι όταν πρόκειται για την λήψη απόφασης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, όχι μόνο η ταχύτητα είναι η ουσία - αλλά πρωτίστως η ποιότητα, "καθώς οι ζωές τόσων ανθρώπων εξαρτώνται από αυτήν".

"Μιλάμε για τεσσερισήμισι εκατομμύρια ανθρώπους: Ευρωπαίοι που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανοί που ζουν στην ήπειρο", είπε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ακούσαμε επανειλημμένα από τους Βρετανούς φίλους μας - και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Λονδίνο - ότι είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν γρήγορα σε αυτό το ζήτημα. Αλλά θα ήθελα να δηλώσω με μεγάλη σαφήνεια ότι χρειαζόμαστε πραγματικές εγγυήσεις για τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το ίδιο ισχύει και για τους Βρετανούς".

"Η Κομισιόν έχει ετοιμάσει έναν πλήρη κατάλογο των δικαιωμάτων και των παροχών που θέλουμε να εγγυηθούμε για όσους επηρεάζονται από το Brexit. Προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος, χρειαζόμαστε μια σοβαρή βρετανική αντίδραση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει πραγματικές εγγυήσεις στους πολίτες μας, θα βρούμε γρήγορα μια λύση", κατέληξε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top