Τραμπ για Κορέα: "Θα προτιμούσαμε να λύσουμε το θέμα ειρηνικά, αλλά μπορεί να καταλήξουμε σε μεγάλη σύγκρουση"

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε αποκλειστικά στο Reuters, με αφορμή τις 100 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του-Πρώτη ανάρτηση: 28-04-2017 12:43

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε αποκλειστικά στο Reuters την Πέμπτη, με αφορμή τις 100 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ρίχνοντας γι’ ακόμα μια φορά βέλη στη Β. Κορέα.

«Υπάρχει μία πιθανότητα να καταλήξουμε σε μία σημαντική μεγάλη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα. Απόλυτα» είπε χαρακτηριστικά μέσα από το οβάλ γραφείο του, αν και εκδήλωσε την επιθυμία του για επίλυση του προβλήματος με ειρηνικά μέσα. «Θα προτιμούσαμε να λύσουμε τα πράγματα με διπλωματικό τρόπο, αλλά είναι πολύ δύσκολο».

Μιλώντας για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Πρόεδρος Τραμπ έδειξε πιο μετριοπαθή στάση από αυτή που μας είχε συνηθίσει, δηλώνοντας ότι «είναι 27 ετών. Ο πατέρας του πεθαίνει και αναλαμβάνει τα ηνία του καθεστώτος. Οπότε, πείτε ό,τι θέλετε, αλλά δεν είναι εύκολο, ειδικά σε αυτή την ηλικία. Δεν του το πιστώνω, απλά λέω ότι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα. Όσο για το αν είναι λογικός ή παράλογος, δεν έχω άποψη σε αυτό. Ελπίζω απλά να είναι λογικός».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσθέσει στάσεις στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, με αφορμή το ταξίδι του στην Ευρώπη, καθώς επιθυμεί ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να παραπονεθεί για το ότι η Σαουδική Αραβία δεν καταβάλει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί στο ζήτημα.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι θα ήθελε να πληρώσει η Ν. Κορέα το κόστος του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, που υπολογίζεται περίπου στο 1 δις δολάρια. Δήλωσε, μάλιστα, την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί ή ακόμα και να τερματίσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Ν. Κορέα. Αιτία, το υψηλό εμπορικό έλλειμα της Σεούλ.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για το Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει. «Πρέπει να πω, υπάρχει ένα τέλος. Κι αυτό πρέπει να είναι η ταπείνωση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, χαμογελαστός ο Βορειοκορεάτης ηγέτης παρακολούθησε τις ασκήσεις των όπλων του για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του βορειοκορεατικού στρατού. Υποβρύχια έκαναν βολές με τορπίλες σε εχθρικά πλοία  την ώρα που μαχητικά αεροσκάφη  βομβάρδιζαν στόχους. Ήταν το "πολεμικό " μήνυμα του Κιμ Γιονγκ Ουν στους εχθρούς του.

Ενδεικτικό της κατάστασης  είναι το πρωτοσέλιδο του Spiegel. Ντοναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν ως μωρά φορώντας πάνες κάθονται πάνω σε μια πυρηνική βομβά που στέκεται πάνω σε ένα ελατήριο. Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: Παιχνίδι Θανάτου Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν ρισκάρουν με τα πυρηνικά.

Οι Γερμανοί δείχνουν φανερά πως η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top