ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ το πρωτοσέλιδο της «L’Humanite» για την Λε Πεν: «Jamais!» («Ποτέ!»)

Ο γαλλικός και ο ευρωπαϊκός Τύπος μετά τα αποτελέσματα του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ το πρωτοσέλιδο της L’Humanite για την Λε Πεν

Μουδιασμένος από την μια και ανακουφισμένος από την άλλη είναι ο γαλλικός και ευρωπαϊκός Τύπος μετά τα αποτελέσματα του α΄γύρου των Γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η νίκη του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος μαζί με την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λε Πεν θα κονταροχτυπηθεί στις 7 Μαΐου για την προεδρία της Γαλλίας, βγάζει πολλούς από το δίλημμα του ποιόν από τους δυο να ψηφίσουν, καθώς και μόνο το ενδεχόμενο η Λε Πεν να είναι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας (η πρώτη ακροδεξιά Πρόεδρος της χώρας μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο), φαντάζει εφιαλτικό.

Το πρωτοσέλιο της παραδοσιακής εφημερίδας της αριστεράς «L’ Humanite» είναι χαρακτηριστικό.

Έχοντας την Λε Πεν να προχωρά με σκυμμένο κεφάλι ενώ περνά μπροστά από μια αφίσα της, ο τίτλος του γράφει: «Jamais!» δηλαδή «Ποτέ!»

Η «Liberation» από την άλλη έχει στο εξώφυλλο της τον Εμμανουέλ Μακρόν με κάνοντας λογοπαίγνιο με το «en marche» που ήταν και το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας.

O MAKΡΟΝ, Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΗΛΥΣΙΩΝ

ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΛΕ ΠΕΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΜΕΤΩΠΟ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΜΕ ΤΗ ΛΕ ΠΕΝ

TI ANAΦΕΡΕΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:

Σύσσωμες οι ευρωπαϊκες εφημερίδες και τα sites, πανηγυρίζουν την νίκη Μακρόν επι της Λε Πεν, τονίζοντας ωστόσο ότι το φάντασμα της ακροδεξιάς εξακολουθεί να απειλεί την Γαλλία και συνακόλουθα την Ευρώπη:

Ο Guardian θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί την «καλύτερη ελπίδα μίας μεγάλης χώρας με σοβαρά προβλήματα», αλλά θεωρεί ότι «η απειλή που θέτει η άκρα δεξιά δεν έχει σβήσει».

Οι Financial Times βλέπουν ήδη την «στέψη» του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ο 39χρονος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί σκληρά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί.



Επιφυλακτική η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία κατακερματισμένη» ότι «περισσότερο από το 40% των Γάλλων ψήφισαν υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Η νίκη του Μακρόν είναι τόσο περιορισμένη που στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές (2007, 2012) δεν θα είχε φθάσει στον δεύτερο γύρο».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ

Για το περιοδικό Der Spiegel, η επιτυχία του κεντρώου υποψήφιου είναι «ηχηρό χαστούκι στον πολιτικό μηχανισμό. Η εκλογή του στον δεύτερο γύρο έβγαλε από τη μέση, τουλάχιστον προσωρινά, παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, τους συντηρητικούς Γκωλιστές Les Républicains, όπως και τους κυβερνώντες σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ».



Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση, η βελγική Le Soir θεωρεί ότι οι Γάλλοι «έκαναν την επανάστασή τους, απορρίπτοντας, α λα Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και πολιτικούς, της δεξιάς όπως και της αριστεράς, για να θέσουν αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες εκτός συστήματος».



Η εφημερίδα Le Temps της Ελβετίας, επαναφέροντας τον όρο «νέο σύνορο», που είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι, ελπίζει σε μία νίκη του Εμανουέλ Μακρόν: «Αυτός ο νέος πρόεδρος, ούτε καν 40 ετών, μπορεί να δώσει ένα νέο σύνορο στην Γαλλία και να βελτιώσει την τύχη των Γάλλων». Όμως η εφημερίδα θεωρεί ότι «με το Εθνικό Μέτωπο, οι απόγονοι της Γαλλίας των συνεργατών και της γαλλικής Αλγερίας βρίσκονται στις πύλες της εξουσίας».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top