Διχασμένοι και οι νέοι της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα

Τι λένε στην κάμερα του Star

Με τα βλέμματα στραμμένα στην Τουρκία  αρκετοί νέοι από τη γειτονική χώρα σχολίασαν στην κάμερα του Star το πώς βλέπουν την πορεία της χώρας τους μετά το δημοψήφισμα

Ο Έρντι Καράτζα είναι 28 χρονών και κατάγεται από την Κίρσεχιρ της Τουρκίας όμως μένει μόνιμα στο Λονδίνο.  Τον συναντήσαμε στην Αθήνα όπου βρίσκεται για διακοπές, εμφανώς απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καθώς είχε ψηφίσει υπέρ του όχι.

«Έχει ένα ιστορικό διαφθοράς και εκφοβισμού σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και δικαστές στη χώρα και θεωρώ ότι θα πάρει στα χέρια του περισσότερη εξουσία από όσο πρέπει», είπε.

Την ίδια ώρα ο 27χρονος Οούζ Γκιουνέρ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα. Ο ίδιος είναι ακαδημαϊκός και μελετάει τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας. 

«Έχω κουραστεί από τις συγκρούσεις, από τις διαφωνίες των πρωθυπουργών και των προέδρων. Μια χώρα με δυο διαφορετικές κεφαλές, με δυο διαφορετικές κεντρικές εξουσίες είναι προβληματική,  γιατί αποφασίζεις να κάνεις κάτι και το αρνείται το ανώτερο επίπεδο εξουσίας», είπε.

Το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος  δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τις γειτονικές χώρες όπως υποστηρίζει ο Έρντι, ο οποίος εργάζεται ως υπεύθυνος  στρατηγικής  σε τράπεζα της Σκωτίας    και   σπούδασε  πολιτικές επιστήμες.

«Ο Ερντογάν λέει αρκετά ανοιχτά ότι ζητάει δικαιώματα επάνω στα νησιά, τα οποία βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Δε λέω ότι θα κάνει κίνηση, αλλά το χρησιμοποιεί σαν μια δημοφιλή θέση και κερδίζει δύναμη και ψήφους από τον εθνικιστικό χώρο», είπε.

Σε κάθε περίπτωση οι νεαροί Τούρκοι τάσσονται εναντίον των συνεχιζόμενων απαγορεύσεων της κυβέρνησης Ερντογάν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα social media.

Το σίγουρο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων στη γειτονική χώρα είναι έντονα πολιτικοποιημένοι. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top