ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ σε μια διχασμένη Τουρκία ο Ερντογάν! Για νοθεία μιλά η αντιπολίτευση -Ποιοι είπαν ΟΧΙ;

Για οριακή νίκη μιλά ο ξένος τύπος- Συναίνεση ζητά η Κομισιόν - Αγωνία στην Ελλάδα για την επόμενη μέρα-Πρώτη ανάρτηση:17-04-2017 08:21

O Ταγίπ Ερντογάν τα κατάφερε! Πέτυχε τη νίκη και ας είναι μικρή. Κέρδισε το «ναι» που αναζητούσε στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, ωστόσο η αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγορεί για αυταρχική παρέκκλιση, ήδη φωνάζει για... νοθεία.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα ποσοστά, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το «ναι» δεν έλαβε την Κυριακή παρά το 51,4%, με καταμετρημένο το 99,9% των ψηφοδελτίων. «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα –σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα στοιχεία – είπε το 48.6% των Τούρκων.

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) επιβεβαίωσε τη νίκη του «ναι», διευκρινίζοντας ότι υπερβαίνει το «όχι» κατά περίπου 1,25 εκατ. ψήφους, ενώ απέμεναν να καταμετρηθούν 600.000 ψηφοδέλτια.

ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

Το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως, αναδεικνύει μια Τουρκία διαιρεμένη: Οι πλούσιες μεγάλες πόλεις, τα παράλια και οι περιοχές των Κούρδων ψήφισαν «όχι», με τον Ερντογάν να χάνει ακόμη και την πρωτεύουσα Άγκυρα, ενώ η ενδοχώρα των φτωχών και με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ψήφισε «ναι», δίνοντας του την πολυπόθητη νίκη.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΞΕΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «νέα εποχή» στην Τουρκία, τονίζοντας ότι  οι διάφορες συνταγματικές αλλαγές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μετά το 2019, όταν και διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές.«Η σημερινή απόφαση είναι πολύ σοβαρή… Το στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης που υπήρχε, θα αλλάξει στο εξής», είπε ο Ερντογάν σε άλλο σημείο.  Αφού ευχαρίστησε τον τουρκικό λαό, κάλεσε τον κόσμο να σεβαστεί το αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, προανήγγειλε την έναρξη της σχετικής συζήτησης με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, ο οποίος στήριξε την εκστρατεία του «ναι». «Εάν η αντιπολίτευση στηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής, τότε εγώ θα την εγκρίνω» εξήγησε σχετικά. «Εάν δεν το κάνει, τότε θα οργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα» κατέληξε.  

TA ΠΡΩΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ

Όπως ανέφεραν  πηγές από το γραφείο του, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος, καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΕΙΣ ΜΙΛΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Όσο για τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό CHP και το αριστερό - φιλοκουρδικό HDP, κατήγγειλαν «χειραγωγήσεις» στη διάρκεια του δημοψηφίσματος και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν κατά του αποτελέσματος.

Επικρίνουν ιδιαίτερα ένα μέτρο που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή και βάσει του οποίου θεωρούνται έγκυρα τα ψηφοδέλτια που ... δεν φέρουν τη σφραγίδα του εκλογικού τμήματος, στην κάλπη του οποίου βρέθηκαν.

Το μέτρο «καθιστά θέμα συζήτησης τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος» και «ρίχνει σκιά στην απόφαση του έθνους», υποστήριξε ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές που αμφισβητούσαν τη νίκη του «ναι» φώναξαν συνθήματα κατά του κ.Ερντογάν στις συνοικίες Μπεσίκτας και Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με φωτογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Κανένα επεισόδιο δεν σημειώθηκε ωστόσο στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ

«Ελάχιστος θρίαμβος» για την El Pais στην Ισπανία, «Ο Ερντογάν κέρδισε παρά τρίχα» για την Repubblica στη Ρώμη. «Οριακή νίκη» για τους New York Times, «Ο Ερντογάν διεκδικεί μια οριακή νίκη» σύμφωνα με τη Le Figaro στη Γαλλία, είναι οι τίτλοι του ξένου τύπου για τις εξελίξεις στην Τουρκία, με την Die Welt στη Γερμανία να μιλάει μάλιστα για μια νίκη που ισοδυναμεί με «ήττα».

ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα ο Τούρκος πρόεδρος θα αποφασίζει για όλα, η προεδρική θητεία παρατείνεται στα πέντε έτη από τέσσερα που ισχύουν τώρα, ενώ οι εκλογές θα γίνονται αντίστοιχα, ανά τετραετία και όχι πενταετία.

Αναλυτικότερα, μετά το "ναι":

-Καταργείται η θέση του Πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος είναι αυτός που θα αποφασίζει ποιοι θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο και θα έχει αρκετούς αντιπροέδρους.

-Ο πρόεδρος μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μέλος ενός πολιτικού κόμματος. Σήμερα, στην Τουρκία, ο πρόεδρος υποχρεούται να παραιτηθεί από το κόμμα του μόλις εκλεγεί.

-Μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών σε 550-600.

-Καταργούνται τα στρατιωτικά δικαστήρια.

-Ο πρόεδρος διορίζει τους τέσσερις από τους 13 δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΖΗΤΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Να επιδείξει «την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή της συνταγματικής αναθεώρησης» καλεί την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο «οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το οριακό αποτέλεσμα είναι πολύ ανησυχητικό, καθώς αν ο Ερντογάν λάμβανε ένα καθαρό ποσοστό υπέρ του ναι, γύρω στο 60%, θα δρούσε πολύ διαφορετικά. Δεν αποκλείεται να ρίξει ευθύνες για το χαμηλό ποσοστό του στους Ευρωπαίους και να συνεχίσει να τους κατηγορεί. Αυτά δήλωσε στο Star o διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τον κύριο Δρούγο, εκλαμβάνουν τον ελληνισμό ενιαίο, από το Ορμένιο στον Έβρο μέχρι την Αμμόχωστο στην Κύπρο. Η προκλητικότητα στο Αιγαίο πιθανότατα θα συνεχιστεί, στοχεύοντας στην απομάκρυνση της Τουρκίας από τη δύση, στη χαλάρωση των δεσμών και στη μετακίνηση προς τη Μέση Ανατολή, χωρίς να εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

Οι αντικειμενικοί σκοποί της Τουρκίας σε εθνικά θέματα είναι ξεκάθαροι, σε αντίθεση με της Ελλάδας. Ενδεχομένως στο σημείο αυτό, όπως τόνισε, ο κ. Δρούγος, θα υπάρξει πρόβλημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top