Ο ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ... Τούρκος ιστορικός ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ - Τζαμί για πάντα η Αγιά Σοφιά

Ο ίδιος άνθρωπος είπε πως είναι πλαστή η υπογραφή του Ατατούρκ στο διάταγμα για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο-Πρώτη ανάρτηση:06-04-2017 19:13

«Πάτημα» στους ισλαμιστές ότι η Αγία Σοφία αποτελεί τζαμί κι όχι μουσείο δίνει το νέο βιβλίο του Τούρκου ιστορικού, Μουσταφά Αρμαγάν λίγες ημέρες πριν το Πάσχα.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Ίντριγκες της Αγίας Σοφίας» ο ιστορικός, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr,  ισχυρίζεται ότι η υπογραφή του Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, είναι πλαστή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό, η υπογραφή δεν μοιάζει με την υπογραφή του Ατατούρκ, επομένως από νομικής άποψης το διάταγμα αυτό θεωρείται άκυρο και άρα συνάγεται ότι η Αγία Σοφία παραμένει ακόμη τζαμί.

Στο βιβλίο υπάρχουν παλαιά έγγραφα, που δείχνουν τις σκευωρίες Αμερικανών κροίσων και διπλωματών εκείνη την περίοδο, δηλαδή των επιχειρηματιών Charles Crane και Mildred Barnes Bliss, του τότε Αμερικανού πρέσβη, Joseph Grew, και του Thomas Whittemore από το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο, ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσείο.

Το 1935 μάλιστα υπήρξε αντίδραση για τη μετατροπή αυτή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από το περιοδικό El Risale που εκδιδόταν στην Αίγυπτο.

Τι δήλωσε ο Τούρκος ιστορικός σχετικά με την υπογραφή;

«Δεν πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την έκφραση τζαμί Αγία Σοφία και θέλω οπωσδήποτε να μην χρησιμοποιούμε την έκφραση μουσείο Αγία Σοφίας. Γιατί αν συνηθίσουμε έτσι, τότε θα συνεχίσει να είναι έτσι. Η Αγία Σοφία είναι τζαμί και θα μείνει ως τζαμί στην καρδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα πάει να προσευχηθεί στην Αγία Σοφιά. 

Της ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία, Άννας Ανδρέου 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top