Βρετανοϊσπανικός ΠΟΛΕΜΟΣ! Χαμός για το Γιβραλτάρ ελέω Brexit

Ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε 3 χώρες

Βρετανοϊσπανικός ΠΟΛΕΜΟΣ! Χαμός για το Γιβραλτάρ ελέω Bre

Τα «κουφά» του Brexit όλο και πληθαίνουν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Ισπανίας, που απαιτεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, σε ό,τι αφορά το καθεστώς στο Γιβραλτάρ.

Μαδρίτη και Λονδίνο, λοιπόν, ανεβάζουν τους τόνους και κλιμακώνουν την ένταση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ αποφάσισε να συμπεριλάβει την απαίτηση αυτή της Ισπανίας στο ανακοινωθέν-απάντηση στην επιστολή της Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για το Brexit. Η Ισπανία, συγκεκριμένα, θέλει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο σε οτιδήποτε αφορά τη χερσόνησο του Γιβραλτάρ και το καθεστώς της.

Ο Φαμπιάν Πικάρντο

Ο Πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο, όπως και το Συντηρητικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας, που αποτελείται από ακραίους αντιευρωπαϊστές με εθνικιστικά ένστικτα, αντέδρασαν βίαια, σε βαθμό τέτοιο που ο πρώην αρχηγός των Τόριδων, Μάικλ Χάουαρντ, έθεσε θέμα υπεράσπισης της χερσονήσου, αναφερόμενος απροκάλυπτα στη στρατιωτική επιχείρηση της Μ. Βρετανίας στα Νησιά Φώκλαντ επί Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1982.

«Αν και το Βασιλικό Ναυτικό δεν έχει την τότε ισχύ του, άνετα θα κατατρόπωνε τους Ισπανούς» αναφέρει προκλητικά η Daily Telegraph για το ζήτημα. Ο δε αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, άλλαξε το πρόγραμμά του και ταξιδεύει εκτάκτως για την ισπανική πρωτεύουσα, μέσα στην εβδομάδα, δηλώνοντας τη φανερή δυσαρέσκεια της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Βράχος του Γιβραλτάρ ανήκει διοικητικά στη Βρετανία, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης του 1713, επομένως δεν τίθεται νομικό ζήτημα. Η Ισπανία, όμως, έχει πολλή ενέργεια, που δεν διστάζει να διαθέσει για τα δικά της θέματα. Το Λονδίνο, λοιπόν, πρέπει να δείξει ετοιμότητα για τυχόν αναπάντητα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθυστερώντας την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανάμεσα σε Βρετανία και Ε.Ε.

Ο Αλφόνσο Ντάστις

Ο Πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο, δηλώνει ρητά, για την απόφαση του Τουσκ να κάνει δεκτό το βέτο της Ισπανίας, ότι «ο κ. Τουσκ, ο οποίος εννοεί να προσφεύγει στις αναγωγές με το διαζύγιο και την αγωγή διαζυγίου, συμπεριφέρεται σαν απατημένος σύζυγος που εκμεταλλεύεται τα παιδιά» στο πρακτορείο Reuters. Ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι η Ισπανία θέλει να τρομοκρατήσει το Γιβραλτάρ με τις ευλογίες της Ε.Ε., όσο η Βρετανία δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί η χερσόνησος ως διαπραγματευτικό όπλο για το Brexit. «Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθούμε σε διαπραγματευτικό χαρτί και να γίνουμε θύμα του Brexit αφού δεν είμαστε οι υπαίτιοι του Brexit: ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα το να γίνουμε στόχος ισοδυναμεί με το να επιτραπεί στην Ισπανία να συμπεριφέρεται ως νταής», δήλωσε.

Τέλος, ζήτησε να αφαιρεθεί το ζήτημα του Γιβραλτάρ από τις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας την αφαίρεση αυτή «ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης».

Ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, από τη μεριά του, τόνισε ότι η Βρετανία θα περιμένει να δει τις αντιδράσεις των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. για το ζήτημα, αποκλείοντας, παράλληλα, να εξελιχθεί το ζήτημα σε «νέα Φώκλαντ».

Ο Μάικλ Χάουαρντ

Πυρά πετάει και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις, λέγοντας στη Μ. Βρετανία να «ηρεμήσει». Δήλωσε έκπληκτος, μάλιστα, με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού λόρδου Χάουαρντ ότι η κυβέρνηση Μέι θα μπορούσε να καταφύγει ακόμα και σε πόλεμο για να υπερασπιστεί τα εδάφη της.

«Η ισπανική κυβέρνηση είναι έκπληκτη από το πλήθος σχολίων που προέρχονται από τη Μ. Βρετανία, μια χώρα που είναι γνωστή για την ψυχραιμία της», δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, μιλώντας από τη Μαδρίτη. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top