ΜΠΑΡΟΥΤΙ ο σουλτάνος! Πρωτοφανής παρέμβαση Ερντογάν στις ολλανδικές εκλογές-«Μην ψηφίσετε τους ρατσιστές»

Ρούτε: "Δεν θα πέσω στο επίπεδo σου.Δηλητηριάζεις την κατάσταση"

ΜΠΑΡΟΥΤΙ ο σουλτάνος! Πρωτοφανής παρέμβαση Ερντογάν στις ολλανδικές εκλογές-«Μην ψηφίσετε τους ρατσιστές»

Μπουρλότο στην Ευρώπη βάζει ο Ερντογάν! Με νέες δηλώσεις του για την Ολλανδία και την Γερμανία ρίχνει κι άλλο λάδι στην φωτιά, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Στόχος του ένας και μοναδικός να κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, να συγκεντρώσει στα χέρια του περισσότερη εξουσία, συσπειρώνοντας τους εθνικιστές της χώρας του.

ΕΥΘΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ευθεία παρέμβαση στο εσωτερικό της Ολλανδίας, όπου αύριο γίνονται εκλογές, αλλά και κατ’ επέκταση στο εσωτερικό της Γερμανίας, που επίσης βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα Ιατρικής στην Άγκυρα, κάλεσε χιλιάδες Τούρκους που ζουν στην Ολλανδία και έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά και τους 1,4 εκατ. που μπορούν να ψηφίσουν στη Γερμανία (συνολικά σχεδόν 4 εκατ. είναι οι Τούρκοι της Γερμανίας) να μην ψηφίσουν την κυβέρνηση και τους ρατσιστές.

Παράλληλα, ο Ερντογάν διεμήνυσε πως «το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα είναι η καλύτερη απάντηση στους εχθρούς της Τουρκίας».

ΞΑΝΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ

Νέα επίθεση όμως εξαπέλυσε και προς την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία, Άνγκελα Μέρκελ. Μετά το «ντροπή σου, υποθάλπεις τρομοκράτες», ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυρία Μέρκελ πως επιτέθηκε στην Τουρκία, όπως το έκαναν οι Ολλανδοί αστυνομικοί με τα σκυλιά και τα άλογα, που βγήκαν στους δρόμους του Ρότερνταμ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου για να αντιμετωπίσουν το οργισμένο πλήθος Τούρκων μεταναστών που συγκεντρώθηκε μπροστά στο τουρκικό προξενείο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας να μιλήσει στο πλήθος και να φτάσει στο προξενείο, απελαύνοντάς την στη Γερμανία.

«Η Μέρκελ δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» είπε μεταξύ άλλων, κατηγορώντας τις δύο χώρες πως με τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία κάνουν κακό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτήρισε δε την καγκελάριο της Γερμανίας «αναξιοπρεπή». «Αυτοί που στήριξαν την Ολλανδική στάση έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους και η Μέρκελ δεν αποτελεί εξαίρεση», είπε χαρακτηριστικά.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΤΕ

«Οι Ολλανδοί δεν μας εξέπληξαν, ξέραμε ήδη την ανηθικότητά τους και τους τρόπους τους. Τους ξέρουμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ηθικής, ειδικά αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους», είπε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, προκαλώντας την αντίδραση του Μαρκ Ρούτε.

«Η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δεν μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη», προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αναστολή την Δευτέρα από την Τουρκία των διμερών διπλωματικών επαφών.

ΡΟΥΤΕ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν, χαρακτήρισε «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. «Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», αντέδρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σε αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε.

ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΛΕΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στα λεγόμενα του Ερντογάν αντέδρασε και το Βερολίνο. «Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει με τις προκλήσεις της κατά της Ευρώπης να εμφανιστεί ως θύμα, ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την επέκταση των εξουσιών του αρχηγού του κράτους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Οι τελευταίες δηλώσεις που διατυπώθηκαν από την τουρκική εξουσία «είναι παράλογες» και «δεν έχουν παρά έναν στόχο, να μπει η Τουρκία σε θέση θύματος για να προκαλέσει μια κίνηση αλληλεγγύης μεταξύ αυτών που εμφανίζονται ίσως επικριτικοί» αναφορικά με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: "ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ"

Εν τω μεταξύ, η παρέμβαση της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν που κάλεσαν ρητά την Άγκυρα σε αυτοσυγκράτηση, κατακεραυνώθηκε στο μεταξύ από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών που σε ανακοίνωση του αναφέρει  πως οι συστάσεις των Βρυξελλών «δεν έχουν αξία».

Υπενθυμίζεται ότι «για λόγους ασφαλείας» η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας εμποδίστηκε από την ολλανδική αστυνομία να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ. Στην ίδια πόλη νωρίτερα είχε ανακληθεί η άδεια να παραστεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, σε συγκέντρωση ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑΣ

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα όπως αναφέρει το wikipedia, ήταν ένα έγκλημα πολέμου που διεπράχθη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σκότωσαν πάνω από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, γέρους και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα.

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μεν γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 30-40 Ελλήνων παραστρατιωτικών, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στην Σερβική σημαία την επομένη της σφαγής. Τέσσερις από τους οποίους φωτογραφήθηκαν με Σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξου ναού.

Να σημειώσουμε, ότι η παραπάνω άγρια κόντρα μεταξύ Τουρκίας-Ολλανδίας-Γερμανίας (αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών), ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, μετά την απαγόρευση προσγείωσης του αεροσκάφους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Ρότερνταμ, την απαγόρευση στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, την απέλασή της και τα επεισόδια ανάμεσα σε Τούρκους μετανάστες και την ολλανδική αστυνομία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top