Αν κάνετε κάποιο από αυτά τα επαγγέλματα, δώστε προσοχή!

Μπορεί να αντικατασταθείτε από ρομπότ

Αν κάνετε κάποιο από αυτά τα επαγγέλματα, δώστε προσοχή!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμούν ότι το 47% των επαγγελμάτων στις ΗΠΑ θα αυτοματοποιηθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες και οι εργαζόμενοι θα αντικατασταθούν από ρομπότ, μηχανές, δηλαδή που μαθαίνουν αλγορίθμους και μαθαίνουν να εκτελούν διαδικασίες που, μέχρι τώρα, μπορούσαν να εκτελούν μόνο άνθρωποι.  

Οι τομείς στους οποίους η ιδιαίτερη, αυτή, αντικατάσταση θα γίνει πιο άμεσα είναι:

1. Μάνατζμεντ

Αν η βασική σου δουλειά είναι να παίρνεις ένα νούμερο από ένα κελί του Excel, να το βάζεις σε ένα άλλο και να περιγράφεις τη διαδικασία, τότε τα ρομπότ χτυπούν την πόρτα σου.

2. Πωλήσεις

Αν δεν πουλάς όνειρα, μαγεία ή κάτι παρεμφερές, ξεκίνα να ετοιμάζεις τα επόμενα σχέδιά σου! Τα ρομπότ μπορούν να μειώσουν τόσο αισθητά το κόστος στον τομέα των πωλήσεων, που είναι σαν να προσπαθείς να αντισταθείς στη βαρύτητα.

3. Συγγραφείς και δημοσιογράφοι

Το να γράφεις είναι δύσκολο, αλλά οι μηχανές φαίνεται ότι μπορούν να μάθουν να διαβάζουν πληροφορίες και δεδομένα, να δημιουργούν βίντεο και να αναλύουν κάθε είδους έρευνα, δημιουργώντας ένα ευκολοδιάβαστο κείμενο. Αν, λοιπόν, θες να γράψεις το επόμενο best seller, ξεκίνα, πριν ξεκινήσουν οι μηχανές!

4. Λογιστές

Τα ρομπότ που θα διαχειρίζονται αριθμούς φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλύτερα από τους αντίστοιχους ανθρώπους. Ήδη ο τομέας της λογιστικής με ρομπότ έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται, οπότε ξεκίνα να ψάχνεις το επόμενό σου βήμα.

5. Γιατροί

Αυτός ο τομέας φαίνεται ότι είναι ο μόνος με σίγουρα θετικά αποτελέσματα. Ο πληθυσμός της γης είναι τώρα στα 7,3 δις και αναμένεται να φτάσει τα 8,5 δις μέχρι το 2030. Οι γιατροί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν φτάνουν. Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι ότι τα ρομπότ γίνονται εξαιρετικοί γιατροί και χειρουργοί. Συνεργάζονται άψογα με νοσοκομεία, προσφέρουν την καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο και ήδη η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό.

 

Πολύ λίγα επαγγέλματα είναι ασφαλή

 

Κατά την προεδρία Ομπάμα στις ΗΠΑ, μια δημοσίευση του Λευκού Οίκου έγραφε ότι «υπάρχει 83% πιθανότητα εκείνοι που πληρώνονται 20 δολάρια ή λιγότερα την ώρα, μπορεί να αντικατασταθούν από ρομπότ. Αυτοί που πληρώνονται με 40 δολάρια την ώρα, αντιμετωπίζουν ένα ποσοστό στο 31%».

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

 

Πρώτα απ’ όλα, να μην ανησυχούμε. Το να περιγράφουμε το πόσο καλά ήταν όλα «παλιά» δεν έχει κανένα νόημα και δεν ωφελεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε.

Χρειάζεται να καταλάβουμε πόσο μπορεί να εξελιχθεί η σχέση ανθρώπου- μηχανής και να προσπαθήσουμε να μάθουμε εμείς οι ίδιοι πώς δουλεύουν οι μηχανές, σε εργασίες που απαιτούν χαμηλό γνωστικό επίπεδο. Η δουλειά μας και ο στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε υψηλού γνωστικού επιπέδου ικανότητα για να προβλέψουμε ποια κομμάτια της δουλειάς μας θα αντικατασταθούν και ποια είναι «δύσκολα» για τα ρομπότ. Με αυτή τη στρατηγική, θα μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι κι από «χειριστές των εργαλείων» να μετατραπούμε σε «συνεργάτες» τους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top