Πάπας Φραγκίσκος: "Ζητώ συγγνώμη για τους παιδεραστές παπάδες"

"Πρόκειται για ένδειξη του διαβόλου, θα είμαστε αυστηρότατοι" γράφει μεταξύ άλλων ο πάπας

Πάπας Φραγκίσκος: "Ζητώ συγγνώμη για τους παιδεραστές παπ

Ο Ελβετός Ντανιέλ Πιτέ κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ιερέα όταν ήταν παιδί. Τώρα, κυκλοφορεί το βιβλίο «La perdono, padre» (Πάτερ, σας συγχωρώ), στην Ιταλία.

Ο πάπας Φραγκίσκος προλόγισε το βιβλίο του Πιτέ, γράφοντας, μεταξύ άλλων ότι «ζητώ ταπεινά συγγνώμη για τους παιδεραστές παπάδες. Πρόκειται για ένδειξη του διαβόλου, θα είμαστε αυστηρότατοι». Ο πρόλογός του ολόκληρος δημοσιεύτηκε στη La Repubblica και λέει, συγκεκριμένα:

«Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά τις ζημίες που προκαλεί η σεξουαλική κακοποίηση και την μακρά και επώδυνη πορεία που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θύματα. Είμαι ευτυχής για το ότι και άλλοι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν σήμερα αυτή τη μαρτυρία και να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο το κακό μπορεί να εισέλθει στην καρδιά ενός δούλου της Εκκλησίας. Πώς μπορεί ένας ιερέας, που υπηρετεί τον Ιησού και την Εκκλησία, να φτάσει να προκαλέσει τόσο μεγάλο κακό; Πώς μπορεί να έχει τάξει την ζωή του στο να συνοδεύει τα παιδιά κοντά στον Θεό και στο τέλος, αντιθέτως, να τα καταβροχθίζει σε αυτό που ονόμασα "διαβολική θυσία", η οποία καταστρέφει τόσο το θύμα όσο και την ζωή της Εκκλησίας; Κάποια θύματα έφτασαν μέχρι και στην αυτοκτονία. Οι νεκροί αυτοί βαραίνουν την καρδιά μου, την συνείδησή μου και εκείνη όλης της Εκκλησίας. Θέλω να εκφράσω στις οικογένειές τους τα συναισθήματα αγάπης και πόνου και να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη».

Για την ιστορία, ο συγγραφέας του βιβλίου δήλωσε ότι όταν «αποκάλυψε στον πάπα τα τέσσερα χρόνια κόλασης που έζησε, διαβάζοντας το βιβλίο ο Φραγκίσκος έκλαψε μαζί του».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top