ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ντοκουμέντο της CIA δείχνει ότι θα μπορούσαν να είναι αλλιώς τα σύνορα της Ελλάδας

Στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενωθεί με τη Βόρεια Ήπειρο

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο της CIA για τη Βόρεια Ήπειρο δείχνει ότι ένα αιματηρό επεισόδιο στην περιοχή το 1994 θα μπορούσε να αλλάξει τα σύνορα της Ελλάδας. Στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενωθεί με τη Βόρεια Ήπειρο, αν οι Βορειοηπειρώτες  ξεκινούσαν αντάρτικο μετά από ένα αιματηρό επεισόδιο. 

Σύμφωνα με τη CIA, η ιστορία  στη Βόρειο Ήπειρο θα μπορούσε να αλλάξει στις  10 Απριλίου του 1994. Τότε, σε  Αλβανικό συνοριακό φυλάκιο στην Επισκοπή, μέλη του Μετώπου Απελευθέρωσης της Βορείου Ηπείρου επιτέθηκαν σε Αλβανούς στρατιώτες.

Στο έγγραφο της CIA, οι Αμερικάνοι  είναι σαφείς: αν οι Έλληνες είχαν ξεσηκωθεί, η Βόρεια Ήπειρος θα είχε ενωθεί με την Ελλάδα. Ανέφεραν, δε, χαρακτηριστικά ότι ο ελληνικός πληθυσμός της Βορείου Ηπείρου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Το έγγραφο έχει τίτλο “Αξιώσεις της Βορείου Ηπείρου”. Γι’ αυτό ενημερώθηκε τότε και η κυβέρνηση της Αλβανίας. 

Σήμερα, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου βλέπουν ακόμα και τις περιουσίες τους να καταπατώνται, στο όνομα του σχεδίου τουριστικής ανάπλασης της Χιμάρας. Το σχέδιο του Αλβανού πρωθυπουργού βρήκε απέναντι του, όμως, τον ίδιο τον Συνήγορο του Πολίτη της Αλβανίας, που τον χαρακτηρίζει ...παραβάτη. Με ένα πόρισμα κόλαφο, αναφέρει ότι  το σχέδιο του Έντι Ράμα έχει αυθαιρεσίες, ατέλειες και νομικές παραβάσεις.

Οι Αλβανοί καταπατούν ακόμα και την εκκλησιαστική περιουσία. Κρατικές υπηρεσίες ιδιωτικοποίησαν ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια στους Αγίους Σαράντα, το βυζαντινό μοναστήρι των Σαράντα Μαρτύρων, σύμβολο της ορθοδοξίας στην περιοχή .Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου έχουν προσφύγει ήδη στα  Αλβανικά δικαστήρια, για να επιστραφεί το μοναστήρι σε ελληνικά χέρια.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top