Στα λευκά η Ευρώπη - Ακραία καιρικά φαινόμενα

Πολικές θερμοκρασίες, χιόνι και βροχές κυριαρχούν

Οι πολικές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα Βαλκάνια αλλά και στην γειτονική Ιταλία, ενώ την ίδια ώρα  Αργεντινή και Περού πλήττονται από καταστροφικές πλημμύρες.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ

Ουγγρικά και σερβικά παγοθραυστικά έχουν επιστρατευτεί σε Κροατία και Σερβία για τον Δούναβη. Ο μεγάλος ποταμός παραμένει παγωμένος απειλώντας να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην υποδομή των δυο χωρών, αλλά και καταστροφικές πλημμύρες.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η ροή του νερού και αυτός είναι ο ρόλος των παγοθραυστικών.  

Στο Βελιγράδι, αρκετά σκάφη και ένα πλωτό εστιατόριο παγιδεύτηκαν στον πάγο που ξεκίνησε από την Ουγγαρία και έφτασε ως την σερβική πρωτεύουσα. Οι πολικές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν 12 τολμηρούς πιστούς να πέσουν στα παγωμένα νερά του ποταμού Σάβα για να πιάσουν τον σταυρό. Οι σέρβοι ως παλαιοημερολογίτες γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη, τα Φώτα  

ΙΣΠΑΝΙΑ

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν πιάσει δουλειά και στους δρόμους της Καταλονίας. Ολόκληρη η Ισπανία πλην των Καναρίων νήσων πλήττεται από σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με το θερμόμετρο να κάνει βουτιά έως και 12 βαθμών Κελσίου, φτάνοντας ακόμη και τους -15.  

ΡΩΣΙΑ

Ένα μαγευτικό θέαμα προσφέρει και η παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη. Το μπλε μάτι της Σιβηρίας, όπως την αποκαλούν γεμίζει, όταν παγώνει, από μοναδικά σχέδια, καθώς εγκλωβίζει από φυτά και δέντρα μέχρι ψάρια. Σε ορισμένα σημεία ο πάγος γυαλίζει τόσο που μοιάζει με καθρέφτη, δίνοντας την ευκαιρία για μοναδικής ομορφιάς φωτογραφίες, όπως οι εντυπωσιακές εικόνες που αιχμαλωτίστηκαν από τον φακό της Ρωσίδας φωτογράφου, Κριστίνα Μακέεβα.   

ΓΑΛΛΙΑ

Τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων πέντε ετών βιώνουν οι κάτοικοι του Παρισιού καθώς ένα ψυχρό κύμα από την ανατολική Ευρώπη έφτασε στην Γαλλία. Η θερμοκρασία στο Παρίσι έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου παγώνοντας ακόμη και τα σιντριβάνια. Οι τουρίστες όμως το απολαμβάνουν  

Δεν είναι όμως το ίδιο άνετοι με το κρύο οι άστεγοι της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν να εφαρμόζουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων ανοίγοντας θερμαινόμενα κτίρια για όσους επιθυμούν να μην μείνουν στους παγωμένους δρόμους  

ΠΕΡΟΥ   

Χείμαρρος λάσπης στο Περού παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του: αυτοκίνητα, σπίτια μέχρι και… ανθρώπους. Το περιστατικό συνέβη στην ανατολική Λίμα και τις εικόνες που φαίνονται στο βίντεο τράβηξε κάτοικος της περιοχής. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου εκατό σπίτια καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.    

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top