Ο Αντόνιο Ταγιάνι νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εκλέχθηκε με 351 ψήφους

Ο Αντόνιο Ταγιάνι νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί

Νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέχθηκε ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η πολιτική του ομάδα, σε ανακοίνωσή της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτή την εξέλιξη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στις τρεις ισχυρότερες θέσεις των Βρυξελλών θα υπάρχουν εκπρόσωπου του ΕΛΚ, δηλαδή ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος -πλέον- του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ταγιάνι θα διαδεχθεί τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έσπευσε να τον συγχαρεί μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι εκλέχθηκε με 351 ψήφους, έναντι του Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος έλαβε 282 ψήφους.

Από την πρώτη, κιόλας, ψηφοφορία, ο Ιταλός πολιτικός και πρώην συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε το προβάδισμα σε ψήφους αλλά όχι αρκετές για να αποκτήσει την πλειοψηφία. Γι’ αυτό και ακολούθησαν δεύτερος, τρίτος αλλά και τέταρτος γύρος.

«Υπήρξε μία δημοκρατική αντιπαράθεση και θα είμαι πρόεδρος όλων, θα σεβαστώ όλους του βουλευτές και τις πολιτικές ομάδες, μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη μου διαθεσιμότητα», είπε ο κ. Ταγιάνι μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος

Ο νέος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου γεννήθηκε στη Ρώμη στις 4 Αυγούστου 1953. Είναι πρώην δημοσιογράφος, προήλθε από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia και είναι γνώριμος των Βρυξελλών εδώ και χρόνια, καθώς από το 2014 μέχρι που εξελέγη πρόεδρος, ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο «La Sapienza» στη Ρώμη. Υπήρξε αξιωματικός της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ειδικός απεσταλμένος στον Λίβανο, τη Σοβιετική Ένωση και τη Σομαλία και Διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας «Il Giornale» στη Ρώμη.

Ο Ταγιάνι διετέλεσε για 14 χρόνια ευρωβουλευτής, πριν γίνει το 2008 επίτροπος υπεύθυνος για τις μεταφορές, και το 2014 επέστρεψε στο Ευρωκοινοβούλιο.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top