Ουκρανία: Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Δύση προειδοποιεί Κρεμλίνο για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ουκρανία: Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς

​Εν μέσω συγκρούσεων και αποσχιστικών τάσεων στην Κριμαία, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ διαμηνύουν προς τη Μόσχα πως η Συμμαχία στηρίζει «την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων» της Ουκρανίας. Σεβασμό της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας ζητά ταυτόχρονα ο Λευκός Οίκος απαντώντας στις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις.

Διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδίδεται την ίδια στιγμή σε βάρος του καθαιρεθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται έως και σήμερα, αλλά κατά πληροφορίες της γενικής εισαγγελίας εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα.

Εντωμεταξύ, ανησυχία στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει και οι σκληροί νόμοι που δρομολογεί το ουκρανικό κοινοβούλιο, όπως το σχέδιο απόφασης για απαγόρευση των δραστηριοτήτων του κομμουνιστικού κόμματος, η απαγόρευση στις μειονότητες να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους (μεταξύ αυτών τα ελληνικά και τα ρωσικά) αλλά και η κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε τη ναζιστική προπαγάνδα.

Οι σκληροί αυτοί νόμοι μάλλον εξηγούνται από το γεγονός ότι το τρίτο σε δύναμη κόμμα στη βουλή Σβομπόντα είναι ακροδεξιό ενώ στο Κίεβο, τα δημόσια κτίρια φυλάσσονται από φιλοναζί του λεγόμενου Δεξιού τομέα, οι οποίοι αρχίζουν να καταλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά στο υπ. Εσωτερικών και Ασφάλειας.

Το πρωί, ο εκτελών χρέη προέδρου Τουρτσίνοφ ανέλαβε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Και ο προσωρινός υπουργός εσωτερικών διέταξε διάλυση της Μπερκούτ, των ειδικών δυνάμεων καταστολής που θεωρούνται υπεύθυνες για τους δεκάδες νεκρούς κατ�� τη διάρκεια των πρόσφατων αιματηρών διαδηλώσεων.

Απόψε, στο Κίεβο αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Μαϊου. Ο Βιτάλι Κλίτσκο ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία όμως τώρα κανείς δε θέλει την πρωθυπουργία καθώς η χώρα απειλείται ΚΑΙ με άμεση χρεοκοπία. Η ΕΕ μελετά το ενδεχόμενο χορήγησης βοήθειας με το ΔΝΤ, που πιθανόν να στείλει τεχνικό κλιμάκιο στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top