Ο υπεύθυνος Αττικού Ζωολογικού περιγράφει τη θανάτωση του χιμπατζή

Οι επώνυμοι που διαμαρτυρήθηκαν για τον Μπαζού

Ο υπεύθυνος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου περιγράφει τη θανάτωση του χιμπατζή

Σε υπόθεση τεραστίων διαστάσεων έχει εξελιχθεί η θανάτωση του χιμπατζή «Μπαζού», ο οποίος απέδρασε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το Σάββατο 25 Ιουνίου. Με φόντο τις οργισμένες αντιδράσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας φιλοζωικών οργανώσεων, φιλόζωων πολιτών και επωνύμων, έχει διαταχθεί προανάκριση για το περιστατικό από την αστυνομία. 

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Πυροβόλησαν τον χιμπατζή πριν φτάσει η αστυνομία

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τη θανάτωση του χιμπατζή οι άνδρες της ασφάλειας πέρασαν χειροπέδες στον 29χρονο φροντιστή – υπάλληλο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ο οποίος λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέως Ζώων, στον οποίο η αστυνομία απέστειλε το προανακριτικό υλικό. Η αστυνομία πραγματοποίησε προανάκριση με στόχο τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την ακριβή διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Αττικό Πάρκο για τη θανάτωση χιμπατζή: «Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, ο Μπαζού θανατώθηκε, αφότου οι υπάλληλοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου έκριναν ότι θα διέφευγε ανεξέλεγκτος στην περιοχή και θα μπορούσε να τραυματίσει θανάσιμα όποιον συναντούσε. Ο μεσήλικας χιμπατζής ηλικίας 27ετών και ύψους 1,80, ήταν ο μεγαλύτερος από τους 9 συνολικά χιμπατζήδες του Πάρκου. 

Ο χιμπατζής «Μπαζού» που θανατώθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η εκδοχή των φροντιστών για τη θανάτωση του χιμπατζή 

Οι καταθέσεις των υπευθύνων του Πάρκου στην αστυνομία, αναφέρουν ότι ο Μπαζού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απόδρασης, υπερπήδησε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της υψηλής περίφραξης, μετά από έντονο καβγά με τους υπόλοιπους χιμπατζήδες κι αφού οι αρσενικοί χιμπατζήδες τον καταδίωκαν. 

Οι ισχυρισμοί των φροντιστών κάνουν λόγο για προσπάθεια από πλευρά τους προσέγγισης του Μπαζού με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Οι ίδιοι επιδίωξαν να τον ακινητοποιήσουν έχοντας στη διάθεση τους όπλο με βέλος με αναισθητικό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη λόγω της έντονης κινητικότητας του χιμπατζή. Το αποτέλεσμα ήταν να ληφθεί η απόφαση για θανάτωση του με βολή από καραμπίνα. 

Η στιγμή που ο χιμπατζής το σκάει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Παράλληλα, η αστυνομία ειδοποιήθηκε άμεσα από τους υπαλλήλους του Πάρκου, πριν τη θανάτωση του ζώου και μόλις αυτό πήδηξε το φράκτη. Οι άνδρες της ασφάλειας έφθασαν στο σημείο, αφότου το ζώο είχε ήδη θανατωθεί από τους φροντιστές. 

«Ο Μπαζού ήταν επιθετικός»

Με περιγραφικές λεπτομέρειες και με εμφανή ταραχή, ο υπεύθυνος μεγάλων θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, κ Αντώνης Μπάλας, εξηγεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό:

«Με τον Μπαζού δουλεύω 15 χρόνια, από την πρώτη ημέρα που ήρθε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Θα λέγαμε ότι ήταν ένας πολύ δυναμικός χιμπατζής και αρκετά επιθετικός πολλές φορές με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, για να διεκδικήσει την αρχηγία. Εχθές, λοιπόν, σε ένα καβγά που είχαν μεταξύ τους -διότι τα νεότερα μέλη διεκδίκησαν την αρχηγία, ο Μπαζού πάνω στην ένταση κατάφερε να βγει από τον χώρο».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Τότε εμείς ενημερωθήκαμε από τους συναδέλφους μας, έχουμε πάντα οπτική επαφή με το ζώο, προσπαθήσαμε να το περιορίσουμε ώστε να μη φύγει σε κατοικημένη περιοχή. Κάναμε πολλές προσπάθειες και στο πίσω μέρος του μυαλού μας είχαμε το να το επιστρέψουμε στο Πάρκο. Δεν καταφέραμε να το κάνουμε, όταν είδαμε ότι το ζώο άρχισε να γίνεται απειλητικό προς τους συναδέλφους και σε μας, μοιραία πήραμε αυτή την απόφαση. Κατά τη διάρκεια όλης της προσπάθειάς μας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλά μας, έχουμε και μια καραμπίνα και ένα αναισθητικό όπλο, με τη δοσολογία ανάλογα με το ζώο, στην περίπτωση που συμβεί κάτι.

Δε βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό όπλο. Προσπαθήσαμε, αλλά δεν είναι εύκολο είτε γιατί είναι μεγάλη η απόσταση... Προσπαθήσαμε να το πλησιάσουμε, αλλά δεν είναι απλά τα πράγματα για να πλησιάσει κάποιος ένα τέτοιο ζώο. Δημιουργήσαμε ένα τείχος ανθρώπων και προσπαθήσαμε κάπως έτσι να το οδηγήσουμε πίσω». 

Ο κ. Μπάλας προσθέτει στις δηλώσεις του: «Αυτοί οι άνθρωποι είχαν στα χέρια τους είτε πυροσβεστήρες ώστε να αποτρέψουν κάποια επίθεση στο προσωπικό. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να το φέρουμε πίσω και, όταν είδαμε ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, δε θέλαμε να ρισκάρουμε καμία ανθρώπινη ζωή, δε θέλαμενα ρισκάρουμε κάποιον σοβαρό τραυματισμό γιατί αυτά τα ζώα πάρα πολύ δυνατά και πάρα πολύ επικίνδυνα. Ο Μπαζού έμεινε στην είσοδο του Πάρκου για περίπου δύο λεπτά, μετά έτρεξε στο πάρκινγκ και κατάφερε να μπει στα χωράφια. Εκεί εμείς προσπαθούσαμε να το οδηγήσουμε σε χώρο που δεν υπάρχουν άνθρωποι, διότι δίπλα υπάρχουν νεροτσουλήθρες, εμπορικό κέντρο και δεν θέλαμε να ξεφύγει η κατάσταση. Θέλαμε να είναι πλήρως ελεγχόμενη».

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Οι δηλώσεις του ιδρυτή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν-Ζακ Λεσυέρ στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι «πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών. Υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων. Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, το οποίο είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη. Βρέθηκε στο πάρκινγκ και έτρεχε. Υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής. Για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, αυτό που συνέβη με τον Μπαζού είναι τραγικό. Κάνουμε έρευνα για να κατανοήσουμε το πώς το ζώο διέφυγε από το χώρο με τους χιμπατζήδες, διότι υπάρχουν 3 σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μία τάφρος με νερό. Εκτιμάται ότι δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα 7 άλλων χιμπατζήδων».

Ο κ. Λεσυέρ εξηγεί χαρακτηριστικά πως «καταλαβαίνω την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε, είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις. Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο Πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο. Δεν υπήρχε δυνατότητα να το οδηγήσουμε σε κάποιον ασφαλή χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο. Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε τον Μπαζού. Εκείνος δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος».

Τι αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Η επίσημη ανακοίνωση του Πάρκου αναφέρει ότι «σήμερα [σσ: Σάββατο 25/6/2022] το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του, αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου, ζώου. Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, γι' αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους. Ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν ναρκώνεται».

Διεθνές φαινόμενο

Η Ελλάδα δεν έχει την πρωτοκαθεδρία στο συγκεκριμένο περιστατικό, αφού παρόμοιες υποθέσεις έχουν σημειωθεί σε αρκετούς ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο. Οι χιμπατζήδες είναι εξαιρετικά επιβλητικά ζώα με δυναμική φύση και οι εσωτερικές συγκρούσεις που συμβαίνουν στις κοινότητες τους είναι συχνές και αναμενόμενες. Πιο συγκεκριμένα, για παράδειγμα ένας αρσενικός χιμπατζής ονόματι Τσάτσα είχε αποδράσει από τον ζωολογικό κήπο της Γιαγκιγιάμα, στην Ιαπωνία, το 2016.

Αττικό Πάρκο: Η θανάτωση χιμπατζή προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις  

Το ζώο πέρασε με μεγάλη ευκολία κάθε μέτρο προφύλαξης και ανέβηκε σε ένα στύλο ηλεκτροδότησης, αποκρούοντας με βία τις απόπειρες των υπαλλήλων να το προσεγγίσουν. Το προσωπικό κατάφερε να ναρκώσει με βέλος που εμπεριείχε αναισθητικό το χιμπατζή κι ο Τσάτσα επανήλθε στην καθημερινότητά του μετά από ένα διάστημα επαναπροσαρμογής. 

Η αρχηγία και τα ισχυρά alpha male

Ο πόλεμος για κυριαρχία μεταξύ των alpha male που είναι τα ισχυρότερα αρσενικά μεταξύ των χιμπατζήδων, είναι ένα φαινόμενο που μελετάτε συστηματικά από τους κόλπους των ζωολόγων. Τα συγκεκριμένα ζώα είναι αρκετά ογκώδη και η δύναμη τους πολλαπλασιάζεται όταν παλεύουν για την εξουσία και την κυριαρχία. Αξιοσημείωτες είναι οι ερμηνείες που δίνουν οι ζωολόγοι , μία από αυτές αναφέρεται στην αναπαραγωγή και την εξέλιξη του είδους, ενώ μία άλλη καταδεικνύει ως ένοχη την ανθρώπινη παρέμβαση που διαταράσσει τον τρόπο ζωής των χιμπατζήδων. 

Τι λέει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Ελλάδας

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΦΠΟ) εξέδωσε αμέσως δελτίο τύπου σχετικά με τον Μπαζού και προχώρησε σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας επί τόπου, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Το δελτίο τύπου της ΠΦΠΟ αναφέρει: «'Εξουδετερώθηκε' δηλαδή δολοφονήθηκε ένα ζώο που θα έπρεπε να ζει ελεύθερο γιατί έτσι λέει το πρωτόκολλο. Στην λιτή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, δεν διευκρινίζεται το πώς έφυγε το ζώο και ξέφυγε από το κλουβί του και σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του πάρκου και ενώ βρίσκονταν εκεί επισκέπτες. Αιτία σύμφωνα με το Παρκο ήταν ότι το ζώο έφυγε από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής του.

Η ειδεχθής πράξη της εκτέλεσης του ζώου αυτού είναι μια ακόμη αφορμή για να δηλώσουμε την αντίθεση μας προς την ύπαρξη και λειτουργία αυτού του κατάπτυστου πάρκου φρίκης. Δεν ξεχνάμε τα δύο τζάγκουαρ που επίσης σκότωσαν φροντιστές του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου το 2018. Όταν η ζωή ενός ζώου ορίζεται μόνο από τη χρηστικότητα που μπορεί να έχει για τους ανθρώπους, τότε η δολοφονία τους δικαιολογείται από τους εκμεταλλευτές τους.

Τόποι σαν το Αττικό Πάρκο αποτελούν πάγιες μαρτυρίες του απόλυτου εξευτελισμού της ανθρώπινης διαχείρισης απέναντι στη φύση και είναι μέρη όπου τα ζώα βασανίζονται και θανατώνονται , ενώ αντίθετα ο 'νοήμων' άνθρωπος καταρρακώνεται ηθικά μέσα στο πλαίσιο της βιολογικής αλυσίδας.
Για μια ακόμη δε φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, ότι τα άγρια ζώα μέσα στα κλουβιά τους ζουν μία αβάσταχτη ζωή, υποφέροντας από άγχος, πλήξη και άλλα σοβαρές διαταραχές που σχετίζονται με τον παρατεταμένο περιορισμό. Είναι ζώα που τα εκμεταλλεύονται πλήρως οικονομικά με πρόφαση την διατήρηση και την αναπαραγωγή τους.

Είναι ζώα καταδικασμένα να βιώνουν ένα συνεχές βασανιστήριο, να υπακούουν σε εντολές, να τους κόβουν τα φτερά για να μην μπορούν να πετάξουν, δελφίνια σε μια δεξαμενή αντί για τον ωκεανό, ερπετά που ζουν μόνιμα μέσα σε γυάλινους σωλήνες αντί για την φύση, ζώα όλα σε μια μόνιμη καταθλιπτική ζωή με μοναδικό σκοπό το κέρδος των επιχειρηματιών.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπως και κάθε ζωολογικός κήπος, είναι χώρος εμπορευματοποίησης ψυχών, και έτσι μονάχα θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι διασκέδαση, δεν είναι εκπαίδευση. Είναι βαναυσότητα.
Το να δείχνεις στα παιδιά ζώα που βαριούνται, έχουν κατάθλιψη και περιφέρονται νευρικά στους περιφραγμένους χώρους τους, δεν αποτελεί ενημέρωση για την άγρια ζωή. Είναι σαν να πηγαίνουμε τα παιδιά μας σε φυλακή, για να τα διδάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Η ελευθερία δεν είναι μονάχα ανθρώπινο δικαίωμα. Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πλάσματος. Και των ανθρώπων Και των ζώων και Δικό μας και Δικό τους. Με το να δεχόμαστε την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου μας ,έχουμε μια ευκαιρία να ορίσουμε το είδος μας και να αλλάξουμε την πορεία δράσης μας. Ας προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι κανονικά καταστρέφουμε.

Το Αττικό Πάρκο πλέον να μετατραπεί σε καταφύγιο άγριας πανίδας όπου όσες θέσεις απελευθερώνονται θα καλύπτονται από ζώα της εγχώριας ή/και μη εγχώριας άγριας πανίδας που χρήζουν βοήθειας, με μόνη προϋπόθεση τη μελλοντική απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον στις περιοχές που το κάθε είδος ανήκει». 

Επώνυμοι διαμαρτύρονται για τον Μπαζού

Η υπόθεση του χιμπατζή που θανατώθηκε έχει προκαλέσει έντονο κύμα διαμαρτυρίας και σε αρκετούς επώνυμους.

Η Έλενα Ακρίτα με το σύζυγό της, Γιώργο Κυρίτση και την Ευρυδίκη Παπαδοπούλου / NPD
H Ευριδίκη Παπαδοπούλου / NPD

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top