To Star στην Ουκρανία: Έντονη η στρατιωτική παρουσία στη συνοριογραμμή

Έτοιμοι να πάρουν τα όπλα οι Ουκρανοί - Κάποιοι εγκατέλειψαν το χωριό τους

Στα χωριά και τις πόλεις στα σύνορα Λευκορωσίας, Ρωσίας και Ουκρανίας η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Υπάρχουν παντού μπλόκα με αστυνομικούς, στρατιωτικούς και τεθωρακισμένα. 

O Σπύρος Λάμπρου και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, στο σημείο όπου το αμερικανικό drone εντόπισε έναν ρωσικό στρατιωτικό καταυλισμό και δημιούργησε ένταση στην περιοχή. 

Μπάιντεν: Μέσα στις επόμενες μέρες η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Εκεί φαίνονται ισχυρές ρωσικές δυνάμεις με βαριά άρματα μάχης και πυροβολικό, ενώ στα 500 μέτρα είναι κρυμμένοι οι Ουκρανοί στρατιώτες. Το σημείο αυτό είναι σημαντικό επειδή αν υποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις, τότε οι Ρώσοι θα βγουν στον εθνικό δρόμο και θα φτάσουν σε 3 με 4 ώρες στο Κίεβο. 

Οι κάτοικοι ζουν ανάμεσα σε δύο στρατούς, τον ρωσικό και τον ουκρανικό. Με σφιγμένο το στομάχι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τόπο τους και εύχονται να μην ξεσπάσει πόλεμος. Δίπλα τους κάνουν περιπολίες στρατιώτες.

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο

«Είμαστε Ουκρανοί, είναι η χώρα μας αλλά στη Ρωσία είναι οι αδερφοί μας οι Ρώσοι» είπε κάτοικος της περιοχής.

To Star στη συνοριογραμμή: Ουκρανοί εγκατέλειψαν το χωριό τους 

Το χωριό Σινικίφκα, είναι το τελευταίο χωριό από τα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, έχουν αφήσει ακόμα και τις πόρτες ανοιχτές.

Αυτά τα σπίτια θα χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση. Θα τα χρησιμοποιήσουν για να αμυνθούν και να αντεπιτεθούν στους Ρώσους. 

«Mόνο οι εκκλησίες μας δε θα κινδυνεύσουν» είπαν στο Star κάτοικοι του χωριού Γκορόντια, που απέχει 5 χλμ. από το μέτωπο- Ζωντανά ο Σπύρος Λάμπρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων 

«Mόνο οι εκκλησίες μας δε θα κινδυνεύσουν» είπαν στο Star κάτοικοι του χωριού Γκορόντια, που απέχει 5 χλμ. από το μέτωπο- Ζωντανά ο Σπύρος Λάμπρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων 

Έτοιμοι για όλα οι Ουκρανοί: «Θα πάρουμε τα όπλα αν χρειαστεί»

Στην πόλη Τσερνίκοφ λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία οι κάτοικοι είναι αισιόδοξοι. Οι περισσότεροι είναι ρωσόφωνοι, όμως όλοι πιστεύουν ότι ορθόδοξοι δε θα χτυπήσουν ορθόδοξους. Ωστόσο οι Ουκρανοί δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν τα όπλα.  

«Είμαι εκπαιδευμένος, δεν έχω όπλο αλλά όταν με φωνάξουν θα μας δώσουν και τα όπλα. Μας έχουν δείξει πού είναι τα καταφύγια» είπε κάτοικος της πόλης.

Οι κάτοικοι της πόλης Τσερνίκοφ φαίνεται να ζουν μια κανονική ζωή, νιώθουν όμως στον σβέρκο τους την ανάσα των Ρώσων. 

Η κυρία Νταλίνα πάει τον εγγονό της στο σχολείο. Κατάγεται από τη Ρωσία. Ο γιος της είναι στρατιωτικός και μένει στη Ρωσία με την οικογένεια του, η κόρη της όμως ζει μαζί της στο Τσερνίκοφ της Ουκρανίας. Μια οικογένεια σε δύο στρατόπεδα. 

Κίεβο: «Έχουμε 5.000 καταφύγια»

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Τα καταφύγια της περιοχής είναι έτοιμα να υποδεχθούν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Τα περισσότερα έχουν νερό και τουαλέτες. 

«Εκτός από 500 μεγάλα καταφύγια, έχουμε και άλλα 4.500. Αυτά είναι υπόγεια, πάρκινγκ, μετρό, υπόγειες διαβάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταφύγια» εξήγησε ο αναπληρωτής επικεφαλής δημοτικού συμβουλίου Κίεβου. 

Σε σχολείο του Κιέβου οι μαθητές προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Οι κάτοικοι της πόλης ψωνίζουν στα σούπερ μάρκετ αλλά χωρίς πανικό. Οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Κίεβο, παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία. «Υπάρχει ανησυχία. Οι ίδιοι λένε και έχουν δίκιο ότι πόλεμο έχουν εδώ από το 2014. Έχω δουλειά εδώ δεν μπορώ να φύγω» εξήγησε Έλληνας, κάτοικος του Κιέβου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top