Covid free διακοπές με τροχόσπιτο: Τα υπέρ, τα κατά και οι τιμές

Η ζήτηση για ενοικίαση τροχόσπιτων έχει αυξηθεί λόγω κορωνοϊού

Όλα όσα είπε ο Aδάμ Ασημακόπουλος, ιδιοκτήτης της Caravan Expert, εταιρείας που ασχολείται με ενοικιάσεις και πωλήσεις τροχόσπιτων και αυτοκινούμενων

Αυξημένη είναι η ζήτηση φέτος, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, για ενοικίαση ή αγορά αυτοκινούμενων τροχόσπιτων στην Ελλάδα, χωρίς όμως να υπάρχει ικανός αριθμός αυτοκινήτων για την εξυπηρετήσει.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε επίπεδο υλοποίησης, η αγορά να κινείται τελικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», εξήγησε στο star.gr ο Aδάμ Ασημακόπουλος, ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με ενοικιάσεις και πωλήσεις τροχόσπιτων και αυτοκινούμενων.

αυτοκίνουμενο λευκό τροχόσπιτο

Παρά την υψηλή ζήτηση, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις,περί τα 50 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα προς ενοικίαση.

Όπως συμπλήρωσε, η αυξητική τάση που καταγράφεται στη ζήτηση για ενοικίαση, οφείλεται σίγουρα στον κορωνοϊό.

«Δεν είναι ότι ο Έλληνας εκπαιδεύτηκε ξαφνικά και θέλει να πάρει αυτοκινούμενο. Οι ενδιαφερόμενοι, θέλουν να εξασφαλιστούν, να κάνουν πιο άνετες διακοπές, με μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε.

Διακοπές στα Χανιά: Η αρχαιότερη πόλη της Κρήτης θα σας κλέψει την καρδιά!

Πρόσθεσε δε, ότι ο Έλληνας στρέφεται στην ενοικίαση είτε επειδή είδε τον Ιούνιο ότι αδυνατεί να πάει σε ένα ξενοδοχείο, είτε γιατί φοβάται από την αύξηση των κρουσμάτων.

«Δεχόμαστε περισσότερα τηλεφωνήματα από το 2019. Εκεί που είχαμε 10 κλήσεις την ημέρα, φέτος μπορεί να έχουμε 50 τηλεφωνήματα, ωστόσο, η απάντηση είναι συνήθως αρνητική, καθώς ο αριθμός των αυτοκινήτων παραμένει ο ίδιος. 50 αυτοκίνητα ενοικιάζονταν πέρυσι. 50 ενοικιάζονται και φέτος», είπε.

Οι κόκκινες παραλίες της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς!

Αιτία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που καθιστά αδύνατες τις εισαγωγές αυτοκινούμενων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των διαθέσιμων οχημάτων να παραμένει αμετάβλητος.

αυτοκινοόυμενο τροχόσπιτο- πώς δείχνει το εσωτερικό του

Στο εσωτερικό ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου

Διακοπές με τροχόσπιτο: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, οι διακοπές με ένα τροχόσπιτο έχουν πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Καταγράφοντας τα υπέρ, σημείωσε ότι οι διακοπές με ένα camper van μπορούν να προσφέρουν μία αίσθηση ασφάλειας για τις οικογένειες μέσα στην πανδημία, αλλά και ελευθερίας για όλους όσοι παραθερίζουν μόνοι τους.

«Μπορούν να επιλέξουν ένα camper, για να μη συγχρωτιστούν σε ένα κάμπινγκ, σε ένα ξενοδοχείο ή σε μία περιοχή που έχει πολύ κόσμο. Να πάνε πιο ελεύθερα, πιο άνετα με την οικογένειά τους, με το δικό τους σεντόνι και τη δική τους τουαλέτα…

Από την άλλη μπορείς να πας όπου θες, όποτε θες, μόνος σου», είπε. 

Το μπάνιο σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

Το μπάνιο σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στα μειονεκτήματα σημείωσε ότι χρειάζεται από πριν ένας καλός προγραμματισμός, ενώ οι διακοπές με τροχόσπιτο μπορεί να προσφέρουν λιγότερες ανέσεις από αυτές ενός ξενοδοχείου.  

«Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις και πού θες να ταξιδέψεις. Ο χώρος είναι προφανώς πολύ μικρότερος από ένα δωμάτιο ή από ένα ξενοδοχείο και δεν μπορείς να έχεις τις ανέσεις που σου δίνει ένα μεγάλο ξενοδοχείο στο 100%», εξήγησε.

Τροχοκινούμενο τροχόσπιτο

«Tα αυτοκινούμενα που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες είναι γύρω στα 350- 370. Από τα οποία τα μισά έχουν καταθέσει πινακίδες λόγω της υψηλής φορολόγησης, ενώ οι ιδιοκτήτες τους παίρνουν πινακίδες για 2 μήνες, για να φύγουν διακοπές», είπε ο κ. Ασημακόπουλος.

Οι τιμές για ενοικίαση και αγορά ενός τροχόσπιτου

Στη χώρα μας υπάρχουν έως και 10 εταιρείες που ασχολούνται με ενοικιάσεις τροχόσπιτων, ενώ τα ενοικιαζόμενα οχήματα στην επικράτεια είναι περίπου 50. Η τιμή ενοικίασης, πρόσθεσε, ότι διαμορφώνεται με βάση τη σεζόν, ενώ ο ελάχιστος χρόνος ενοικίασης αλλάζει από εταιρεία, σε εταιρεία.

Μέσα στον Αύγουστο, το κόστος ενοικίασης ενός αυτοκινούμενου είναι στα 170 με 180 ευρώ την ημέρα για 4 άτομα.

Αναφερόμενος στο κόστος αγοράς ενός νέου αυτοκινούμενου, σημείωσε ότι ξεκινούν από τις 55.000 ευρώ, ενώ πιο φτηνά έρχονται τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα που κοστίζουν από 15.000 ευρώ το φθηνότερο και μπορεί να ξεπεράσει η τιμή τους και τα 30.000 ευρώ.

Καλοκαίρι 2021: Επτά ήσυχα ελληνικά νησιά για ήρεμες διακοπές

Τροχόσπιτα: 8 στα 10 ενοικιάζονται από ξένους τουρίστες

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ενοικιάζονται από Ευρωπαίους τουρίστες, κυρίως Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς. 

«Το 80% από τα τροχόσπιτα που ενοικιάζονται, κλείνονται από ξένους, οι οποίοι έχουν ένα προγραμματισμό και νοικιάζουν αυτοκίνητο από τον Φεβρουάριο- Μάρτιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Έλληνας που έρχεται τελευταία στιγμή τον Ιούνιο και ψάχνει για αυτοκίνητο συνήθως να μη βρίσκει», σημείωσε ο κ. Ασημακόπουλος.

πού τρώνε πρωινό σε ένα αυτοκινήτο τροχόσπιτο

Το σαλόνι σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

Αυξημένη η ζήτηση και για την αγορά αυτοκινούμενων τροχόσπιτων

Ομοίως αυξημένη είναι φέτος η ζήτηση και για την αγορά αυτοκινούμενων, χωρίς όμως να υλοποιούνται, όπως ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος, οι προσδοκώμενες πωλήσεις.

 «Η αύξηση του ενδιαφέροντος για απόκτηση αυτοκινούμενου οφείλεται και στην απραξία τα τελευταία 10 χρόνια στον κλάδο, λόγω των φόρων που είχαμε και τώρα μειώθηκαν κατά 75%. Κάποιος ο οποίος θα ήθελε να πάρει ένα αυτοκινούμενο έπρεπε να πληρώσει 25.000 ευρώ σε δασμούς και φόρους, ενώ τώρα μπορεί να πληρώσει 5.000 ή 6.000 ευρώ, κάτι που του ακούγεται πιο δελεαστικό.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει πληροφορίες και να ασχοληθεί με το κομμάτι αυτό. Δυστυχώς, είναι ο νόμος έτσι φτιαγμένος, λανθασμένα, που δε μας επιτρέπει να εισάγουμε αυτοκίνητα», σημείωσε.

Αυτές είναι οι «κρυφές» παραλίες της Αττικής

Πρόσθεσε δε, ότι την ίδια ώρα που η εικόνα του κλάδου στη χώρα μας είναι απογοητευτική, στην Ευρώπη ο αντίστοιχος τζίρος είναι τεράστιος.

«Ενδεικτικά, στη Γερμανία πέρυσι ο τζίρος στο κομμάτι τροχόσπιτα- αυτοκινούμενα- ανταλλακτικά, ανήλθε στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα όμως είναι μηδαμινός γιατί δεν μπορούμε να εισάγουμε αυτοκίνητα και δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε στους Έλληνες καταναλωτές. 

Ας ελπίσουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, γιατί το πρώτο βήμα έγινε με τη μείωση της φορολογίας εισαγωγής κατά 75%», τόνισε.

Ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο εν κινήσει

Η τιμή για ένα καινούριο ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο ξεκινάει από τις 15.000 ευρώ

Περίπου 1.000 τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα στην Ελλάδα 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα, σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, στη χώρα μας υπάρχουν σε κάμπινγκ, οικόπεδα ή εν κινήσει περί τα 1.000.

Όπως πρόσθεσε, ο αριθμός τους είναι μικρός, ενώ το πρόβλημα με αυτά είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία και δεν εκδίδει πινακίδες για τα τροχόσπιτα.

«Έτσι, αν δεν έχεις αυτοκίνητο ικανό να σέρνει το ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο, δεν μπορείς να το αγοράσεις, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο», είπε στο star.gr. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top