Κορωνοϊός: Διχασμένοι οι επιστήμονες για τη χαλάρωση του lockdown

3.600 κρούσματα περιμένει ο Σαρηγιάννης

Μετά από το χθεσινό σοκ των 3.465 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να προχωρήσουμε τώρα σε ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τάχθηκε κατά του ανοίγματος της αγοράς στην παρούσα φάση. 

Χαλαρώνει το lockdown από το Σάββατο: Τι θα αλλάξει πρώτα

«Αν μπορούμε να κάνουμε τηλεργασία κατά 70% είμαι υπέρ του ανοίγματος της αγοράς. Είναι υποχρέωση των εργοδοτών να κάνουν περισσότερα τεστ σε χώρους εργασίας. Επιμένω στην τηλεργασία, να εφαρμοστεί δηλαδή ο νόμος που ήδη ισχύει», είπε. 

Οι προβλέψεις του μάλιστα για την εξέλιξη των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες είναι άκρως ανησυχητικές. 

Τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα με πράσινο φως της Επιτροπής 

«Μπορεί να δούμε και μεγαλύτερους αριθμούς. Ίσως να δούμε 3.600 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος του μήνα, αναλόγως και με τα τεστ», τόνισε και υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη διασπορά γίνεται στους χώρους εργασίας και στα μέσα μεταφοράς. 

Σκουτέλης:» Δεν μπορούμε να χειριστούμε το αντίτιμο του ανοίγματος»

Κατά του ανοίγματος της αγοράς αυτή τη στιγμή τάχθηκε και ο λοιμωξιολόγος Α. Σκουτέλης. 

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση με τα νοσοκομεία να δέχονται ασφυκτική πίεση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. 

«Δεν ξέρω αν μπορούμε να χειριστούμε το αντίτιμο του ανοίγματος της αγοράς. Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού. Θα έρθουν τουρίστες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά το θέμα είναι πού θα έρθουν, δεν έχει νόημα αν έχουμε 5.000 κρούσματα», είπε. 

Βασιλακόπουλος: «Να ανοίξουν οι καφετέριες στους εξωτερικούς χώρους»

Από την άλλη υπέρ του ανοίγματος των μικρών καταστημάτων, των καφέ και των εστιατορίων τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος. 

Και εκείνος προειδοποίησε για νέα αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά ξεκαθάρισε πως σε δύο μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα. 

Γώγος: «Τον Απρίλιο να ανοίξουν τα Λύκεια και κάποιες δραστηριότητες»

«Η μόνη λογική ελπίδα είναι να αλλάξουμε το μείγμα των μέτρων. Όταν αυστηροποιείται συνεχώς το lockdown κι αποδίδει λιγότερο, αυτό κάτι σημαίνει, μπορεί στην αρχή να είχε αποτέλεσμα, τώρα δεν έχει», είπε και πρόσθεσε:

«Θα πρότεινα αρχικά να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις, τα μικρά εμπορικά μαγαζιά, όχι τα μεγάλα, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις χωρίς καν ραντεβού στις μικρές».

Πρόσω ολοταχώς για σταδιακή άρση του lockdown - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Τάχθηκε τέλος κατά του τρίωρου SMS, σημειώνοντας ότι θα οδηγήσει σε συνωστισμό έξω από τα καταστήματα. 

Τζανάκης: «Να αλλάξει το μείγμα των μέτρων»

Υπέρ της χαλάρωσης του lockdown και της αλλαγής του μείγματος των μέτρων και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης. 

«Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να διευρύνουμε το ωράριο των σούπερ μάρκετ ή να επιτραπεί πχ. σε κατοίκους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης να πάνε στα εξοχικά τους, αρκεί να τηρούν τα μέτρα, καθώς έτσι θα υπάρξει αποσυμφόρηση. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε την οικογένεια να μετακινηθεί εκτός νομού, να κάνει ένα πικ-νικ, πάντοτε τηρώντας τα μέτρα. Με αυστηρά πρωτόκολλα και μέτρα, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και τα καταστήματα του λιανεμπορίου», είπε και συνέχισε:

Lockdown: Πρώτα ανοίγουν κομμωτήρια και μικρά καταστήματα

«Τα μέχρι σήμερα μέτρα απέδωσαν όσα ήταν να αποδώσουν και για αυτό κοιτάμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, καθώς το μοντέλο που ακολουθήθηκε έχει ξεπεραστεί».

Ο κ. Τζανάκης μίλησε ακόμη για μια εκ περιτροπής μετάβαση μαθητών στα σχολεία, λειτουργία δια ζώσης για μερικές ώρες και συμπλήρωση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top