Κορωνοϊός: Ο 21χρονος Έλληνας που έφτιαξε site με τα κρούσματα ανά νομό

Ο Γιώργος Καραμπάσης θέλει να δώσει κίνητρο και σε άλλους νέους

Όλα οσα είπε ο δημιουργός του ncovtrack.com Γιώργος Καραμπάσης.

Ο Γιώργος Καραμπάσης είναι μόλις 21 ετών, ζει και σπουδάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέσα στην καραντίνα πέρασε δημιουργικά τον χρόνο του, στήνοντας από το μηδέν μία ολοκληρωμένη ιστοσελίδα, όπου μπορεί ο καθένας να βρει τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία για τον κορωνοϊό

«Η κύρια διαφορά του ncovtrack.com από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο διαδίκτυο, είναι ότι αυτά δεν έχουν αναλυτικά στοιχεία ανά περιοχή για κάθε χώρα ή στην περίπτωση της Ελλάδας, ανά νομό», είπε στο star.gr ο κ. Καραμπάσης.

Ο Γιώργος Καραμπάσης, δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια στην καραντίνα. Δημιουργήσε ένα site με τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία και τα εμβόλια.

Ο ίδιος σκέφτηκε να συνδυάσει τα δεδομένα που είχαν μεμονωμένα άλλες ιστοσελίδες και να ενσωματώσει στο δικό του site στοιχεία και για τον αριθμό διασωληνωμένων και για τα τεστ κορωνοϊού, ενώ προσφάτως εισήγαγε και τον αριθμό των εμβολίων. Όπως πρόσθεσε, μία ακόμη διαφορά είναι ότι έχει προσαρμόσει τα γραφικά με στόχο να είναι εύκολα στην πλοήγηση, ενώ έχει ενσωματώσει στο site και χάρτες.

Κορωνοϊός: Ποιοι έχουν σειρά στους εμβολιασμούς

Η ιδέα για την ιστοσελίδα 

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμπάσης, η ιδέα για την ιστοσελίδα προέκυψε τον Απρίλιο του 2020, όταν έψαχνε μάταια μαζί με τους συμφοιτητές του, να βρει λεπτομερή στατιστικά για το Εδιμβούργο, όπου διέμενε.

«Δεν μπορούσαμε να βρούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, μιλούσα με τους παππούδες μου στη Γλυφάδα, οι οποίοι, αν και ήξεραν πόσα κρούσματα έχει η Ελλάδα, δε γνώριζαν πόσα από αυτά είναι στην Αττική. Δεν υπήρχε κάποια ιστοσελίδα δηλαδή, που να τα καταγράφει καθημερινά και να τα έχει όλα μαζεμένα ή υπήρχαν μόνο pdf αρχεία που δεν ήταν βολικά», είπε.

 

«Σε αντίθεση με αντίστοιχα site, στο ncovtrack.com βρίσκει κανείς αναλυτικά στοιχεία ανά περιοχή για κάθε χώρα»

Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα site, στο οποίο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρει αναλυτικά τα στατιστικά της περιοχής που ζει, ενώ την ίδια ώρα, αυτό θα ήταν χρήσιμο και θα βοηθούσε και τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στην πανδημία.

«Έχω δεδομένα από όλες τις χώρες του κόσμου, ωστόσο αναλυτικά ανά περιοχή, ανανεώνω τα στοιχεία από 20 με 30 χώρες. Παρόλα αυτά δεν έχω βρει ακόμη στοιχεία ανά δήμο», συμπλήρωσε.

Rapid tests: Σε δήμο της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν τα περισσότερα κρούσματα

Δημιουργώντας την ιστοσελίδα

Σύμφωνα με τον κ. Καραμπάση, η υλοποίηση της ιδέας ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς ο ίδιος δε διέθετε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις. 

«Γνώριζα βέβαια πώς να φτιάχνω εφαρμογές στο διαδίκτυο, αλλά η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ήθελε πιο μοντέρνες τεχνολογίες. Για να μη χάνω χρόνο είπα “δεν πειράζει, θα μαθαίνω κατά τη διάρκεια που θα χτίζω την ιστοσελίδα”. Θυμάμαι ότι έβλεπα πολλά βιντεάκια με τεχνικές στο ΥouΤube», σημείωσε.

Η αρχική σελίδα με τον πίνακα ελέγχου για τα στατιστικά του κορωνοϊού και τα εμβόλια. Ο παγκόσμιος χάρτης δείχνει με σχέδια και χρώματα τα στοιχεία. 

Όλα τα στοιχεία που αναρτά, προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες των αρμόδιων Αρχών κάθε χώρας, όπως του ΕΟΔΥ, ενώ ανανεώνονται καθημερινά αυτόματα.

Evi Baloo: Με το φακό της απαθανατίζει τη μάχη κατά του κορωνοϊού

«Τα γενικά δεδομένα τα αντλώ από το αποθετήριο του Johns Hopkins University και το site Worldometer, γιατί είδα ότι αυτές οι ιστοσελίδες είναι πιο ακριβείς και έχουν πιο μαζεμένα τα στοιχεία, ενώ για κάποιες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ελλάδα, αντλώ στοιχεία από την κυβέρνηση. 

Όλα τα updates και η ανανέωση του περιεχομένου γίνονται αυτόματα. Έχω γράψει κάποιους κώδικες, που παίρνουν τα δεδομένα από τις επίσημες ιστοσελίδες των κυβερνήσεων ανά χώρα. Τα αναλυτικά δεδομένα ανά περιοχή ανανεώνονται ανά 6 ώρες, ενώ τα δεδομένα κάθε χώρας κάθε μία ώρα», εξήγησε.

Κορωνοϊός - Έρευνα: 30% έως και 100% πιο θανατηφόρο το βρετανικό στέλεχος

«Προωθούσα το site κάνοντας post σε γκρουπάκια για τον κορωνοϊό στο FB»

Το πρώτο διάστημα, όπως εξομολογήθηκε ο κ. Καραμπάσης, η ιστοσελίδα δεν είχε πολλές επισκέψεις, παρά μόνο από τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο και τους φίλους του στο FB.

«Όταν άνοιξα την ιστοσελίδα τον περασμένο Μάιο, αυτή κατέγραφε μόνο τα κρούσματα. Σιγά-σιγά πρόσθετα περισσότερες χώρες, όπως την Ελλάδα και πιο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Τότε άρχισε να ανεβαίνει η ιστοσελίδα. Τη μεγάλη διαφορά, την είδα ωστόσο, όταν έβαλα και τα στατιστικά στοιχεία των εμβολίων για τις χώρες που έχουν μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμού, γιατί το θέμα ενδιέφερε πιο πολύ τον κόσμο», είπε.

Τα στατιστικά στοιχεία για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, ανά νομό 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες 30 ημέρες αφότου ανέβασε τον πίνακα ελέγχου για τα εμβόλια, το site του έλαβε πάνω από 9.000 προβολές, σε σύγκριση με το Δεκέμβρη που είχε μόλις 300.

«Στην αρχή έπρεπε με κάποιο τρόπο να κάνω την ιστοσελίδα πιο γνωστή. Την έβαλα λοιπόν, σε κάποια γκρουπάκια του Facebook για τον κορωνοϊό και είδα ότι τους άρεσε. Όταν ήρθε αργότερα ο εμβολιασμός σκέφτηκα να εφαρμόσω την ίδια τακτική, δηλαδή να ενσωματώσω τα εμβόλια γρήγορα στην ιστοσελίδα και να αρχίσω να ποστάρω σε ομάδες στο FB. Τότε είδα πολύ περισσότερα θετικά σχόλια, γιατί δεν υπήρχαν πολλά δεδομένα, ειδικά ανά περιοχές», ανέφερε.

Γώγος: «4.000 κρούσματα αν δεν είχαμε πάρει μέτρα»

«Δεν περίμενα να έχει τόσο γρήγορα απήχηση»

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Καραμπάσης, αν και πιστεύει ότι ο κόσμος αναζητάει τα αναλυτικά δεδομένα, ο ίδιος εξεπλάγην από το ξαφνικό ενδιαφέρον για την ιστοσελίδα του. 

«Δεν περίμενα να έχει τέτοια απήχηση, τόσο γρήγορα. Φαίνεται ότι αρέσει στον κόσμο μία ιστοσελίδα που να τα έχει όλα μέσα,  δηλαδή να μη χρειάζεται ο επισκέπτης να πηδάει από τη μία ιστοσελίδα στην άλλη, για να πάρει τα δεδομένα που ψάχνει», σχολίασε.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Απαλλαγή 50% για τους τρεις πρώτους κύκλους

Σήμερα δέχεται θετικά σχόλια για το site του, όχι μόνο από Έλληνες επισκέπτες, αλλά και από κατοίκους των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κτλ. Οι μόλις τρεις διαφημίσεις που έχει μέσα στην ιστοσελίδα, στόχο έχουν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα του site. 

Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα θα ήθελε, όπως αποκάλυψε, να γίνει πιο γνωστό το site του, για να βοηθήσει περισσότερο κόσμο έτσι, να λαμβάνει καθημερινά με εύκολο τρόπο, έγκυρη πληροφόρηση γύρω από την πανδημία.

Επτά οικονομολόγοι περιγράφουν πώς θα είναι η χώρα μετά την πανδημία

«Επίσης, θα μου άρεσε η προσπάθειά μου να δώσει ένα κίνητρο και σε άλλους νεαρούς από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Ελλάδα και να περάσει το μήνυμα ότι μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από όσα πιστεύουν οι ίδιοι», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top