«Ιατρική απόβαση» εν μέσω πανδημίας- Τι λένε οι εθελοντές στο star.gr

Φοιτητές ιατρικής στελεχώνουν απομακρυσμένες μονάδες υγείας

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Βαμβακάρη φοιτητή Ιατρικής και γενικού συντονιστή του εθελοντικού εκπ. προγράμματος «Ιατρική Απόβαση 2020»

Παρά την πανδημία, φοιτητές από όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας έσπευσαν μαζικά για ακόμη μία φορά να δηλώσουν συμμετοχή στο εθελοντικό πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση», που φέτος συμπληρώνει 24 χρόνια υλοποίησης. 

«Οι εθελοντές δεν πτοήθηκαν από τον κορωνοϊό. Για ακόμη μία χρονιά υπερπληρώθηκαν οι θέσεις και σχεδόν 300 φοιτητές έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα», είπε στο star.gr o Κωνσταντίνος Βαμβακάρης φοιτητής Ιατρικής και γενικός συντονιστής του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Βατόπουλος στο star.gr: Είμαστε στο 2ο κύμα της πανδημίας- Είναι Μαραθώνιος

Έκαναν «απόβαση» σε νησιά και λαγκάδια

Όπως εξήγησε ο κ. Βαμβακάρης, πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου νεαροί γιατροί, επισκέπτονται ανά ζευγάρια για 10 ημέρες κάθε καλοκαίρι, απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα μονάδες υγείας, τόσο νοσοκομεία, όσο και κέντρα υγείας και εξασκούνται στις κλινικές τους δεξιότητες, προσφέροντας βοήθεια στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Όσοι λαμβάνουν μέρος έρχονται σε άμεση επαφή και σε πραγματικό χρόνο με την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, την ίδια ώρα που εξοικειώνονται με τον τρόπο λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτελεί εμπειρία και ερέθισμα που θα φανούν χρήσιμα στα πρώτα βήματα που ακολουθούν όλοι μετά την ιατρική σχολή, στο αγροτικό ιατρείο.

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες στο ΚΥΤ της Μόριας

«Οι προορισμοί βρίσκονται ουσιαστικά σε όλη την Ελλάδα, σε νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη, στο Ιόνιο αλλά και στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Βαμβακάρης. 

Το διάστημα που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα, οι εθελοντές μένουν είτε εντός των μονάδων υγείας, είτε σε κάποιο κοντινό χώρο, μετά από συνεννόηση της οργανωτικής επιτροπής με την κοινότητα, το δήμο, την εκάστοτε Μητρόπολη ή ακόμη και με τους χορηγούς που διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες.

Κορωνοϊός: Ελπίδα γεννά υπό δοκιμή φάρμακο που προστατεύει τον πνεύμονα

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις των εθελοντών συμπλήρωσε, ότι υπάρχει η πρόβλεψη να βαρύνουν τα έξοδα κατά ένα πολύ μικρό μέρος τους ίδιους τους φοιτητές, καθώς χορηγοί στο πρόγραμμα όπως οι κατά τόπους ακτοπλοϊκές εταιρείες, προσφέρουν γενναίες εκπτώσεις.

Χάρτης Προορισμών ΙΑ 2020

Αντιμέτωποι με κάθε είδους περιστατικά

Η συνεισφορά της «Ιατρικής Απόβασης» στην ελληνική περιφέρεια είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τη θερινή περίοδο πολλαπλάσιες είναι οι πάγιες ανάγκες των ντόπιων, λόγω της έλευσης των τουριστών.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακάρη, η γκάμα των περιστατικών με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εθελοντές στο πλαίσιο του προγράμματος επεκτείνεται, πέρα από τα καθημερινά πάσης φύσεως περιστατικά που μπορεί να προσέρχονται σε μία μονάδα υγείας, όπως καρδιολογικά και ορθοπεδικά.

Ελλείψεις σε αίμα λόγω Covid, ιού του Δυτικού Νείλου και...θερινής ραστώνης

«Ο φοιτητής μπορεί να δει πραγματικά τα πάντα από περιστατικά. Έχουμε πολλά τσιμπήματα, πολλά ατυχήματα στη θάλασσα, αλλά και τροχαία, τα οποία συμβαίνουν καθώς οι παραθεριστές εξερευνούν τις ομορφιές της χώρας στα νησιά και τα βουνά», συμπλήρωσε.

Σε καμία περίπτωση οι φοιτητές δεν προβαίνουν μόνοι τους και χωρίς επίβλεψη σε ιατρικές ενέργειες.

«Σκοπός δεν είναι να υποκαταστήσουμε τους ιατρούς μέσα στις μονάδες υγείας, αλλά να μάθουμε από εκείνους. Κυρίως προσπαθούμε να κάνουμε κλινική εξάσκηση και να δούμε πώς δουλεύει όλο το σύστημα μιας μονάδας υγείας, από την απλή συνταγογράφηση μέχρι το πως ένα πολύ επείγον περιστατικό θα χρειαστεί να διακομιστεί με το ασθενοφόρο», ξεκαθάρισε. 

Κορωνοϊός: Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων έπεσε στα 39 έτη

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι, λόγω Covid-19

Την ίδια ώρα, καθώς ο Covid- 19 «δεν έκανε διακοπές» στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού, βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις και οι εθελοντές του φετινού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακάρη πριν από την έναρξη της «Ιατρικής Απόβασης» η οργανωτική επιτροπή διοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο με καθηγητές των ιατρικών σχολών, προκειμένου να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊου. Παράλληλα, με τη βοήθεια των ιατρικών συλλόγων, φοιτητές έκαναν το τεστ για τον κορωνοϊό, προκειμένου να ελεγχθούν πριν μεταβούν στις μονάδες υγείας.

Ο Γεωργιάδης απάντησε στο «χιούμορ» Κρέτσου που μπήκε σε καραντίνα

«Φτάνοντας στους προορισμούς, όπως μας αναφέρουν οι εθελοντές, είδαν ότι από την είσοδο στη μονάδα υγείας η διαλογή είναι επαρκής και ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπήρξε ανάμειξη των περιστατικών», σημείωσε ο κ. Βαμβακάρης.

Όπως συμπλήρωσε, οποιοσδήποτε ασθενής με σύμπτωμα, ο οποίος θεωρούνταν ύποπτο κρούσμα, εξεταζόταν σε διαφορετικό χώρο, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς.

«Υπήρξαν περιπτώσεις, στις οποίες με επίβλεψη και αφού είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτυχε κάποιοι φοιτητές να ντυθούν με τις ειδικές στολές για τον κορωνοϊό. Παρότι δεν χρειάστηκε να εξετάσουν οι ίδιοι τους ασθενείς, η ορθή χρήση του εξοπλισμού και το πώς αυτός αφαιρείται, υπήρξαν σημαντικά εφόδια», πρόσθεσε.

Ο επιχειρηματίας που «έβαλε» σε καραντίνα τους τρεις υπουργούς

«Πάρα πολύ καλή η εικόνα στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας»

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Βαμβακάρης από τη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας στη χώρα, όπως προέκυψε μέσα από την εμπειρία των φοιτητών του προγράμματος.

«Κάθε ένας από εμάς επισκέπτεται ένα διαφορετικό μέρος, με διαφορετικές ανάγκες. Εξαρτάται για παράδειγμα αν είσαι σε μονάδα υγείας πολύ κοντά σε ένα νοσοκομείο. Ωστόσο, τα περισσότερα κέντρα υγείας και νοσοκομεία δείχνουν μία πάρα πολύ καλή εικόνα. Αυτό συνήθως οφείλεται πάρα πολύ στους ανθρώπους τους», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top