Ένας ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ το ΑΠΘ: Εικόνες-ΣΟΚ με περιττώματα, σύριγγες και λιμνάζοντα νερά

Ρημάζει ο χώρος της Πολυτεχνικής-ΦΩΤΟ ντροπής

Ένας ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ το ΑΠΘ: Εικόνες-ΣΟΚ με περιττώματα, σύριγγες και λιμνάζοντα νερά

Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, χώρο διακίνησης ναρκωτικών και άλλων εγκληματικών δράσεων έχει μετατραπεί ο χώρος του ΑΠΘ.

Μετά τον εντοπισμό μιας νεκρής γυναίκας το πρωί της Πέμπτης 1η Ιουνίου (πιθανότατα από χρήση ναρκωτικών), τα προβλήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βγήκαν ξανά στην επιφάνεια.

Όπως βλέπετε και στις φώτο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το karfitsa.gr, ο χώρος της Πολυτεχνικής ρημάζει.

Δυσοσμία από περιττώματα, βουνά από σκουπίδια, λιμνάζοντα νερά αλλά και χρησιμοποιημένες σύριγγες είναι λίγα από τα πράγματα που αντικρίζουν καθημερινά οι φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής, στο χώρο που βρέθηκε το πτώμα της άτυχης γυναίκας.

Το υπόγειο του κτιρίου Ε13 της Πολυτεχνικής έχει μετατραπεί σε… υγειονομική βόμβα, με τον πρύτανη του ΑΠΘ να σχολιάζει:

«Το μέρος εκεί είναι γιαπί. Είναι ένα ημιτελές έργο που δεν γίνεται να ολοκληρωθεί για οικονομικούς λόγους. Και να το καθαρίσουμε, ο χώρος είναι ανοιχτός. Πρόσβαση θα υπάρχει».

«Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στην Πολυτεχνική»

Τον τελευταίο χρόνο, όπως αναφέρει και ο πρύτανης του Αριστοτελείου, κ. Περικλής Μήτκας, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών εντός του πανεπιστημίου, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει… άλυτο. «Αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός έρχεται για άλλη μια φορά να αναδείξει το πρόβλημα που έχουμε όχι μόνο στην πόλη αλλά και μέσα στο πανεπιστήμιο και αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών» δηλώνει ο ίδιος στην «K» και προσθέτει: «Τους τελευταίους μήνες βέβαια η πολιτεία μας βοήθησε αρκετά. Έχουμε πρόοδο σε πολλές περιοχές της πανεπιστημιούπολης, αλλά τα προβλήματα παραμένουν, ειδικά γύρω από το χώρο που βρίσκεται ο ΟΚΑΝΑ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις του προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ και αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Γεωλογίας, κ. Χαράλαμπου Φείδα, ο οποίος τονίζει: «Υπάρχουν περίοδοι έξαρσης και περίοδοι ύφεσης. Οφείλω να ομολογήσω ότι τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση. Το μετεωροσκοπείο ήταν ένας χώρος που λυμαίνονταν ομάδες που διακινούσαν ναρκωτικά» σημειώνει. «Με κάποιες κινήσεις από τις πρυτανικές αρχές, μπόρεσαν να μειώσουν την ένταση του προβλήματος στο χώρο, αλλά ένα μέρος του προβλήματος μεταφέρθηκε στην Πολυτεχνική, γι αυτό το λόγο τα προβλήματα που ακούγονται τον τελευταίο καιρό εστιάζονται εκεί. Ο ΟΚΑΝΑ που βρίσκεται δίπλα είναι μία πηγή που προσελκύει άτομα σχετικά με τα ναρκωτικά. Δεν αποτελεί αποκλειστική αιτία αλλά είναι κάτι που συντελεί στο πρόβλημα».

«Πρέπει να υπάρξει συνεργασία πρυτανικών και αστυνομικών αρχών»

Για άμεση συνεργασία τόσο της πολιτείας όσο και των αστυνομικών με τις πρυτανικές αρχές κάνει λόγο η ακαδημαϊκή κοινότητα, κρίνοντας πως μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει την αρχή της λύσης του προβλήματος. «Το Αριστοτέλειο ζητά διαρκώς από την πολιτεία να αντιληφθεί ότι είναι και αυτό ένα σχολείο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με τις δικές μας δυνάμεις δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την παραβατικότητα» καταγγέλλει ο πρύτανης του ΑΠΘ. Από την άλλη, ο κ. Φείδας εξηγεί: «Δυστυχώς, η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει την υπηρεσιακή δυνατότητα να ανταποκριθεί μόνη της. Μοναδικός φορέας είναι οι αστυνομικές αρχές. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει βελτίωση του προβλήματος – γιατί επίλυση δεν γίνεται, ναρκωτικά υπήρχαν και θα υπάρχουν – στον χώρο του πανεπιστημίου είναι η συνεργασία της πολιτείας με τις πανεπιστημιακές αρχές. Να γίνει ένα σχέδιο δράσης και να το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να υπάρξει βούληση από την πολιτεία και όχι να μετατίθενται τα προβλήματα στα πανεπιστήμια, που δεν έχουν την υπηρεσιακή δυνατότητα να επέμβουν».

«Το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί με μια συστηματική συνεργασία των πανεπιστημιακών αρχών και των αρμόδιων αστυνομικών αρχών που ασχολούνται με τα ναρκωτικά» σημειώνει στην «K» ο κ. Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, καθηγητής φιλολογίας στη Φιλοσοφική. «Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια ούτως ώστε ο αφύλαχτος, σκοτεινός και καθόλου περιποιημένος χώρος να διαμορφωθεί έτσι που να μπορεί να μπει ο απλός κόσμος και όχι μόνο οι ναρκομανείς. Αυτό μάλιστα που συνέβη με το πτώμα μας δείχνει ότι πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια» καταλήγει.

«Το άσυλο δεν μπορούν να το εκμεταλλεύονται παραβατικές και εγκληματικές ομάδες»

Ως κύρια πηγή του προβλήματος ο κ. Φείδας ανήγαγε την ασφάλεια που αισθάνονται οι «παραβατικές και εγκληματικές ομάδες» μέσα στην πανεπιστημιούπολη. «Το θέμα είναι ότι οι εγκληματικές ομάδες αισθάνονται ότι μπορούν να δρουν ανενόχλητα μέσα σε αυτούς τους χώρους. Το πανεπιστημιακό άσυλο σαν ιδέα υφίσταται γιατί πρέπει να κατοχυρώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και στην έρευνα και γενικά στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άσυλο μπορούν να το εκμεταλλεύονται παραβατικές και εγκληματικές ομάδες» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Τα άτομα αυτά αισθάνονται ότι σε αυτό το χώρο οι πιθανότητες να συλληφθούν είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με έξω. Όταν υπήρξε μια οργανωμένη παρέμβαση από την αστυνομία, σε συνεργασία φυσικά με τους φύλακες, που υποστηρίχθηκε οικονομικά από το πανεπιστήμιο, έξω από το μετεωροσκοπείο για παράδειγμα σταμάτησε να υπάρχει πρόβλημα, γιατί θεώρησαν ότι οι πιθανότητες σύλληψης είναι μεγαλύτερες. Η πηγή του προβλήματος είναι αυτή».

Για την ασφάλεια του χώρου αλλά και τον προγραμματισμό και την εφαρμογή ενός μελετημένου συστήματος φύλαξης έκανε λόγο η κ. Νιόβη Παυλίδου, καθηγήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και περιφερειακή σύμβουλος από τους «Πολίτες Μπροστά». «Η φύλαξη του Πανεπιστημίου είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Αλλά δεν μπορούμε να το λύσουμε ούτε οι καθηγητές ούτε και η διοίκηση από μόνη της. Θα πρέπει το Υπουργείο να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τις πρυτανικές αρχές και να επιβάλλει ένα πολύ μελετημένο σύστημα φύλαξης, ένα από τα πολλά που ισχύουν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Δεν έχουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό» είπε η ίδια χαρακτηρίζοντας χρόνιο το πρόβλημα και αναφέροντας σχετικά πως «στρουθοκαμηλίζουμε». Την φύλαξη του χώρου επεσήμανε και ο κ. Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, καθηγητής αγγλικής φιλολογίας. «Δεν είναι και το χειρότερό μας πρόβλημα τα ναρκωτικά. Για έναν χώρο που δεν φυλάσσεται, πάλι καλά να λέτε. Έχουμε καταπιεί πολλά πράγματα, αλλά αυτή η στιγμή δεν είναι η χειρότερη κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
07.12.19 , 23:53 Συγκλονίζει ο γιος της 77χρονης: «Tη βρήκα νεκρή με κομμένη την αλυσίδα»
07.12.19 , 23:42 Άρρωστη η Κατερίνα Παπουτσάκη - Δείτε το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί
07.12.19 , 23:19 Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς η αγορά - Έρευνα τιμών κάνουν οι καταναλωτές
07.12.19 , 22:58 Ελεύθερος ο καθηγητής πολεμικών τεχνών που κατηγορείται για ασέλγεια
07.12.19 , 22:39 Ελληνίδα ηθοποιός αποκαλύπτει: «Ήταν φρικτό έλεγα "δε θα ζήσω"!»
07.12.19 , 22:06 Νέες εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου του φοιτητή στην Κάλυμνο
07.12.19 , 21:15 Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ: «Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν έχει καμία αξία!»
07.12.19 , 20:52 Kοινωνικό μέρισμα: Ποιοι μπορεί να το πάρουν ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα
07.12.19 , 20:50 Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο «Τροία-Τενέα–Ρώμη»
07.12.19 , 20:40 Πρόσωπο - έκπληξη επέστρεψε στο Open
07.12.19 , 20:32 Φυλακές Τρικάλων:Αγωγή από σωφρονιστικό υπάλληλο για ελλιπή μέτρα ασφαλείας
07.12.19 , 20:16 Τα ελαστικά YOKOHAMA στηρίζουν το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  
07.12.19 , 20:00 Eρντογάν: «Υπέγραψα τη συμφωνία με Λιβύη – Τη στέλνουμε στον ΟΗΕ»
07.12.19 , 19:23 Μαρία Κίτσου: Χώρισε η πρωταγωνίστρια των «Άγριων Μελισσών»
07.12.19 , 19:21 Στην Ελλάδα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί
06.12.19 , 16:42 GNTM -Άννα Μαρία: Το περίεργο Story που έβαλε -Το κατέβασε μετά από λίγο
05.12.19 , 12:12 Ελευθερία από GNTM: Ανέβασε φωτογραφία με εσώρουχα και χωρίς γυαλιά!
04.12.19 , 14:33 Επιχειρηματίας ο σύντροφος της Κάτιας από το GNTM!
04.12.19 , 14:09 Δολοφονία δασκάλου: Τα μηνύματα που του έστειλε η σύζυγός του πριν πεθάνει
05.12.19 , 15:30 Ίλιον: Το τελευταίο «αντίο» στο 2,5 ετών αγγελούδι
04.12.19 , 11:41 Πληρωμές πριν τα Χριστούγεννα: Πότε θα καταβληθούν ΚΕΑ και επιδόματα
04.12.19 , 15:08 Ντρίο: Η στιγμή που μαθαίνει ότι ο πρώην της έχει σχέση με την Ιωαννίδου!
04.12.19 , 09:48 Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στη δεξίωση του Μπάκιγχαμ
04.12.19 , 11:13 GNTM: Έκλαιγε η Κέισι, «λύγισε» και η Χριστοπούλου!
04.12.19 , 17:59 Ελένη Μενεγάκη: Τρέχει στη βροχή για να προλάβει το ζαχαροπλαστείο
05.12.19 , 11:24 Χριστούγεννα 2019: Τι δείχνουν τα μερομήνια για τον καιρό στις γιορτές
05.12.19 , 14:59 Έγκλημα στο Κορωπί: «Εύχομαι να έχει αναπαυθεί η ψυχή της, ζητώ συγγνώμη»
04.12.19 , 08:25 Ελευθερία από GNTM: Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη δεύτερη αποχώρηση
04.12.19 , 11:20 Ίλιον: Το παιδί πάλεψε να βγει από την παγίδα θανάτου
04.12.19 , 16:42 Σε τραγική κατάσταση το 3,5 μηνών κοριτσάκι που δάγκωσαν ποντίκια
Back to Top