Αμαλία Μεγαπάνου: Όταν η καλλονή σύζυγος του Κ. Καραμανλή άκουγε το "Αμαλία σκάσε"!

Ποια είναι μοναδική σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ζήτησε διαζύγιο;

Πρόκειται ίσως για την κομψότερη γυναίκα που πέρασε ποτέ από πλευρό Έλληνα πολιτικού. Ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η Αμαλία απετέλεσε ένα από τα σκαλοπάτια επάνω στα οποία πάτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως λένε κάποιοι, όσο ακόμη ήταν στα πρώτα πολιτικά βήματά του. Η καταγωγή της βεβαίως είναι από την Πάτρα, όπως άλλωστε και του Κανελλόπουλου.

karamanlisjfk44ar6521-a.jpg
Κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άφησε να ξεδιπλωθεί ένα μεγάλο μέρος του ταμπεραμέντου της και φυσικά φρόντιζε πάντα να εντυπωσιάζει με τις κομψές εμφανίσεις της τις ομηγύρεις των events, στα οποία παρευρίσκετο το ζεύγος Αμαλίας-Κωνσταντίνου.

13_21.jpg

Τα μαλλιά της ήταν τις περισσότερες φορές μαζεμένα σε περίτεχνα, πάντως χαλαρά σινιόν και στολισμένα με στρας μπαρέτες και τσιμπιδάκια. Το μακιγιάζ της ήταν διακριτικό, το χαμόγελό της κάπως σφιγμένο και το βλέμμα της βαθύ. Τα φορέματά της έφεραν πάντα την υπογραφή των μεγαλύτερων και γνωστότερων Eλλήνων και ξένων σχεδιαστών της εποχής.

10_41.jpg
Γενικότερα η Αμαλία Καραμανλή συγκέντρωνε στο πρόσωπό της τη συμπάθεια των περισσοτέρων κοσμικών και μη της εποχής. Ο δυναμικός χαρακτήρας της ήταν γνωστός και υπογραμμιζόταν πάντα από το σταθερό περπάτημά της πάνω σε ψηλά τακούνια στιλέτο με αέρα αποφασιστικό. Αυτό τον αέρα, από ό,τι λέγεται, τον δια��ηρούσε και εν οίκω, στο διαμέρισμα της Καρνεάδου στο Κολωνάκι, όπου πέρασε αρκετό καιρό μαζί με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο.

karamanlis_sto_londino.jpg

Αν και οι γείτονές τους από εκείνα τα χρόνια ακόμη θυμούνται τον ήχο από τα τασάκια καθώς εκείνα εκτοξεύονταν από τον νευρικό πολιτικό με τελικό προορισμό τους, τους τοίχους και ενδιάμεσο τόσο την Αμαλία, όσο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, ο οποίος συχνά πέρναγε τα απογεύματά του εκεί. Τελικά ένα πρωί του 1972 η Αμαλία Καραμανλή αποφάσισε να θέσει τέρμα σε όλη αυτή την «κωμωδία», φόρεσε ένα από τα εντυπωσιακά καπελάκια της και ζήτησε από τον μεγάλο και τρανό πια σύζυγό της διαζύγιο. Το πήρε, ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων «αινιγματικού» περιεχομένου και ξαναπαντρεύτηκε τον μαιευτήρα κ. Μεγαπάνο, δημοσιεύει το ΒΗΜΑ.

amalia1_0.jpg
ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ: Το περίφημο «σκάσε, Αμαλία» που ξεστόμισε ο πρόεδρος ενώ εκείνη στεκόταν πλάι του στο μπαλκόνι από όπου ο ίδιος θα έβγαζε λόγο. Η «προσφώνηση» ακούστηκε για κακή του τύχη από το μικρόφωνο.

amalia2_0.jpg

Who is Who

Αυτή η καλλονή η Αμαλία Μεγαπάνου - Κανελλοπούλου πρώην Καραμανλή ζήτησε διαζύγιο από τον Εθνάρχη & έγινε συγγραφέας - Η Αμαλία το γένος Κανελλοπούλου (1929) υπήρξε σύζυγος Πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Καραμανλή!

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Αμαλία τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60. Η σχέση τους όμως κράτησε μέχρι το 1972, όταν και αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Με δωρεά της παραχώρησε την συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στο ίδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

karamanlis_028_1.jpg
Ύστερα από αυτό τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο. Έγινε γνωστή ως συγγραφέας με το όνομα Αμαλία Μεγαπάνου.
Σχέδια από Ελληνικά κεντήματα Ι - Πρακτικός οδηγός, Μουσείο Μπενάκη, 1981,
Σχέδια από Ελληνικά κεντήματα ΙΙ - Πρακτικός οδηγός, Μουσείο Μπενάκη, 1981,
Το παιδί της μάνας μου, Libro, 1982,
Κεντήματα, Μουσείο Μπενάκη, 1983,
Η ξύπνια χελώνα, Libro, 1983,
Φιλαρέτης: Ελπινίκη, Libro, 1986,
Διάλογος με την Άννα, Libro, 1988,
Έκτωρ, Libro, 1989,
Η γκρίζα πέτρα, Libro, 1991,
Το Φιρφιρί, οι Φιρφιρογέννητοι και η μεγάλη κωπηλασία, Καστανιώτης, 1992, 960-
10 λεπτά, Libro, 1992,
Η διαφανής αμπούλα, Libro, 1993,
Το μαύρο ταξί, Libro, 1994,
Εμείς και το κουτάβι, Libro, 1994,
Σιμώνη, Γαβριηλίδης, 2004,

Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα (Μυθολογικά, ιστορικά έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας), Μουσείο Μπενάκη, 2006
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top