Debate - Κουτσούμπας: Εμείς δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι Μητσοτάκης - Τσίπρας

Οι απαντήσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ στο debate

Η απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα στην πρώτη ερώτηση του Debate

«Όλα τα άλλα κόμματα μιλούν για ματωμένα πλεονάσματα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο Dabate, στην ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση».

«Η ανεργία οι μισθοί, οι καλές εργασιακές σχέσεις για την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων. Η ακρίβεια και μια οικονομία που δεν θα δημιουργεί ασφυξία με έμμεσους και άμεσους φόρους είναι ζητούμενο. Το ΚΚΕ έχει στο πρόγραμμα του ένα τέτοιο μοντέλο που δεν θα απομονώνει την χώρα από το παγκόσμιο γίγνεσθαι;», ήταν η ερώτηση που του έκανε ο δημοσιογράφος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Debate 2023

«Μόνο το ΚΚΕ έχει τέτοιο σχέδιο αν το δούμε από την σκοπιά της εξυπηρέτησης του λαού. Όλα τα άλλα κόμματα μιλούν για ματωμένα πλεονάσματα, προαπαιτούμενα και αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα γονατίσουν κι άλλο τον λαό. Το ΚΚΕ εχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις, το κατώτατο μισθό, φόρους και άλλα τα οποία άλλα κόμματα και δυστυχώς της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, τα αγνόησαν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα ψήφισαν τα 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης ενώ προτάσεις νόμου για αύξηση του κατώτατου μισθού δεν ψηφίστηκαν».

Στη διευκρινιστική ερώτηση για το αν οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι ανεφάρμοστες, ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Ανεφάρμοστα είναι για το κεφάλαιο όχι για τους εργαζόμενους. Το 95% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τους μισθωτούς και το 5% μόλις από το κεφάλαιο. Προφανώς για τους λίγους αυτά που λέμε είναι ανεφάρμοστα».

Η απάντηση Κουτσούμπα για στην ερώτηση για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα

Ο κ. Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου, Παναγιώτη Στάθη στην ενότητα «Εξωτερική Πολιτική-'Αμυνα» για τους εξοπλισμούς και τις αμυντικές συμφωνίες είπε ότι οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, υπηρετούν τα συμφέροντα μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει η χώρα μας, και η οποία (συμμαχία) ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς, σε άλλες χώρες, που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται στόχος αντιποίνων.

«Το να πηγαίνουν εξοπλισμοί στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας να πετάνε πάνω από τα Βαλκάνια, τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στον Περσικό και στη Μαύρη Θάλασσα, δεν υπηρετούν τις ανάγκες προστασίας του εναέριου χώρου, των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοι που έχουν γίνει ουσιαστικά οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες».

Στην ερώτηση «αν το ΚΚΕ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ποιοι θα είναι οι συμμαχοί μας;» ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Όλες οι χώρες του κόσμου, άλλωστε όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή που θα του δώσει ο λαός και που ο λαός θα συμμετέχει και θα είναι στην εξουσία μαχητικά μαζί του, δε θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στην Τουρκία, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε σε όλη την Ευρώπη. Γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, για παράδειγμα, με τον τούρκικο λαό, μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και με τις ΗΠΑ, και με Γερμανία και με τη Ρωσία και με τη Κίνα και με άλλες χώρες.

Μας εμποδίζει σήμερα, για παράδειγμα το εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας εργαζόμενος από αυτές τις κυρώσεις, μας εμποδίζει να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες».

Η απάντηση Κουτσούμπα στην ενότητα «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια»

«Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Έχουν κοινά προγράμματα και κοινές στρατηγικές. Έχουμε ένα πρόγραμμα και δεν δίνουμε στήριξη ή ανοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο λαός να κρατάει μικρό καλάθι, δίνουν ένα pass και το κόβουν από αλλού. Το ΚΚΕ δέχεται για τα οικονομικά του συνεχείς ελέγχους και ελέγχονται συνεχώς τα πάντα. Αυτό που αρνηθήκαμε να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει», απάντησε.

Η απάντηση Κουτσούμπα στην ενότητα «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος»

«Η κατάργηση της ΕΒΕ από μόνη δε λύνει προβλήματα. Προτείνουμε δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της Παιδείας. Μέσα σ’ αυτά είναι και η κατάργηση της ΕΒΕ που η ΝΔ έβαλε γιατί δεν μπορούν οι νέοι να μπαίνουν με 8 χιλιάδες μόρια, αλλά μπορούν να πληρώνουν 8000 ευρώ για να πάνε σε ιδιωτικά κολέγια. Ο Τσίπρας το λέει εκ του ασφαλούς γιατί την ίδια στιγμή που το λέει βάζει ένα μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό που πάλι θα κόβονται πολλά παιδιά. Στα πλαίσια αυτά με το συνολικό πρόβλημα και με την Τράπεζα Θεμάτων, Καμία ανοχή» απάντησε ο κ. Κουτσούμπας.

«Αν αντιστοίχως θα βλέπατε θετικά την προσπάθεια του πρωθυπουργού εφόσον τον στηρίξει ο λαός στην Υγεία με προσλήψεις, αυξήσεις μισθών;» ρώτησε η Σία Κοσιώνη.

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχτεί καμία κυβέρνηση αντιλαϊκή. Δεν υπάρχουν 1,2, 3 ζητηματάκια. Δεν είναι μόνο η ΕΒΕ, δεν είναι μόνο κάποιες προσλήψεις σε ένα νοσοκομείο. Η συνολική πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που χρειάζεται ο λαός», ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ.

Η απάντηση Κουτσούμπα στην ενότητα «Περιβάλλον και Ενέργεια»

«Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη δόμηση από μία διαφορετική διακυβέρνηση. Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια».

Η απάντηση Κουτσούμπα στην ενότητα «Νέα Γενιά»

«Η νέα γενιά έχει και γνώση και πείρα γιατί έζησε στην πανδημία, πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα για τα Τέμπη για αυτό και τους λέμε να πάει να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Τα τελευταία χρόνια η κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top