Αψηφώντας τις τάσεις αυτοχειρίας του, καθώς έχασε μία διαφορά 23 πόντων(!) και υποχρεώθηκε να παίζει με άγχος μέχρι το φινάλε, ο Παναθηναϊκός πήρε την πολυπόθητη πρόκριση για το Final Four της Euroleague, εν μέσω αποθέωσης από τους φιλάθλους του στο ΟΑΚΑ, που ζητούσαν το όγδοο τρόπαιο και το πρώτο back to back στην Ιστορία του συλλόγου.
Οι πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν με 75-67 της Αναντολού Εφές στο Game 5 και έγραψαν το 3-2 στη σειρά των πλέι οφ, εξασφαλίζοντας το τελευταίο «εισιτήριο» για το Άμπου Ντάμπι και «κλειδώνοντας» τη 12η συμμετοχή τους σε Final Four της Euroleague.
Όπως και πέρυσι, οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό της καταληκτικής φάσης (23/5, 21:00) τη Φενερμπαχτσέ.
Ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε έναν διαφαινόμενο θρίαμβο (+23 στο 15΄, 36-13) σε... θρίλερ, πληρώνοντας λάθη (16) και αστοχία (22/62 σουτ εντός πεδιάς) και δίνοντας πάτημα στην Αναντολού Εφές να ελπίζει... Ωστόσο, η απόλυτη κυριαρχία του στα ριμπάουντ (50 έναντι 35 της Αναντολού) και οι χαμένες βολές (14/23) της ομάδας του Λούκα Μπάνκι, συνέβαλαν ώστε ο Επτάστερος να μην χάσει το προβάδισμα, μέχρι οι δύο πολυτιμότεροι παίκτες του Τσεντί Οσμάν και Τζέριαν Γκραντ «σβήσουν» κάθε αμφιβολία που υπήρχε για πιθανή απουσία του Παναθηναϊκού από το Final Four!
Ο Τούρκος φόργουορντ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 28 πόντους (career high με 4/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 8/8 βολές) και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Αμερικανός γκαρντ με 11 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα. Εξαιρετικά άστοχος και πάλι ο Κέντρικ Ναν, ο οποίος μπορεί να σημείωσε 12 πόντους, αλλά μέτρησε 2/11 τρίποντα.
Από την Αναντολού Εφές, πάλεψε ο Ελάιτζα Μπράιαντ με 16 πόντους.
Τα δεκάλεπτα: 18-10, 41-30, 53-46, 75-67
Ο Παναθηναϊκός μπήκε «ζεστός» από τα 6,75 και με την άμυνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι «πράσινοι» ξέφυγαν στο 4΄ με 10-3, δείχνοντας από νωρίς τις... διαθέσεις τους. Η Αναντολού προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά ο εξαιρετικός Οσμάν την πρώτης περιόδου (σημείωσε τους 12 από τους 18 πόντους του Παναθηναϊκού), φρόντισε να υπογράψει τόσο το νταμπλ σκορ (12-6) στο 6΄, όσο και το σερί 6-0 των «πράσινων» από το 12-10, με το οποίο έκλεισαν το δεκάλεπτο στο +8 (18-10).
Με τον Γκέμπριελ κυρίαρχο στις δύο ρακέτες, αποτελώντας παράλληλα τον συνδετικό κρίκο της άμυνας και τον Ναν να μπαίνει στη... εξίσωση από τα 6,75, ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα επιμέρους σκορ 12-1 για το 30-11 στο 13΄, ενώ δύο λεπτά αργότερα οι πρωταθλητές Ευρώπης έδωσαν στη διαφορά τη μέγιστη τιμή της (+23, 36-13). Ωστόσο, η έξοδος του Γκέμπριελ με 3 φάουλ έφερε αναστάτωση στο «πράσινο στρατόπεδο», με τους Γιούρτσεβεν και Πλάις να μην μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τον Νοτιοσουδανό και την Αναντολού να απαντάει με ένα σερί 0-13, μειώνοντας τη διαφορά στους 10 πόντους (36-26 στο 19΄). Ο Γκραντ, όμως, φρόντισε να σπάσει το σερί της τουρκικής ομάδας από τα 6,75, δίνοντας τη σκυτάλη του σκοραρίσματος στον Σλούκα για το 41-28. Και πάλι όμως η Αναντολού δεν άφησε τον χρόνο να κυλήσει και με τον Λάρκιν, έγραψε το 41-30 στην εκπνοή του ημιχρόνου.
Στην εκκίνηση της τρίτης περιόδου ο Γκέμπριελ συμπλήρωσε τα 4 φάουλ και κάθισε στον πάγκο, όπως και ο Οσμάν που έφτασε τα 3 και με την αστοχία να χαρακτηρίζει όλες τις επιθέσεις του Παναθηναϊκού, η Αναντολού άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά. Μάλιστα με τους «πράσινους» να έχουν κολλήσει στους 6 πόντους μέχρι το 28΄, η τουρκική ομάδα ολοκλήρωσε ένα επιμέρους σκορ 6-14 για το 47-44. Ωστόσο, ο Μήτογλου έδωσε ανάσα στο 29΄, πριν ο Γκραντ αστοχήσει σε 1/2 βολές και ο Ουτούρου γράψει το 50-46. Και πάλι όμως ο Μήτογλου ήταν εκεί να επαναφέρει την τάξη, ευστοχώντας από τα 6,75 στην εκπνοή της περιόδου και χαρίζοντας στον Παναθηναϊκό μία διαφορά επτά πόντων (53-46).
Με πρωταγωνιστική τον Ναν στην εκκίνηση της τέταρτης περιόδου (2/2 βολές, 1 κλέψιμο που οδήγησε τον Γκέμπριελ σε καλάθι), ο Παναθηναϊκός ξέφυγε και πάλι με +9 (57-48 στο 32΄), αλλά τα «πράσινα» λάθη επέτρεψαν στην Αναντολού να επιστρέψει σε απόσταση αναπνοής (57-53 στο 34΄). Η πίεση της τουρκικής ομάδας συνεχίστηκε μέχρι το 37΄ (65-61 από τρίποντο Λάρκιν), παρά τις προσπάθειες των Οσμάν και Σλούκα, αλλά το φινάλε ανήκε αποκλειστικά στον Γκραντ. Με καλάθι του Αμερικανού γράφτηκε το 67-61 στο 38΄, ενώ στη συνέχεια ο Ντόζιερ αστόχησε σε κομβικό ζευγάρι βολών, πριν ο Γκραντ «χτυπήσει» και πάλι για το 69-61 στα 68΄΄ για τη λήξη και δώσει τη σκυτάλη του σκοραρίσματος στον Οσμάν, που σφράγισε τη νίκη πρόκριση από τη γραμμή της φιλανθρωπίας...
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Περούγκα (Ισπανία), Λοτερμόσερ (Γερμανία), Πέρεθ (Ισπανία)
Οι συνθέσεις:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Καλαϊτζάκης, Σλούκας 4, Όσμαν 28 (4), Γκραντ 11 (2), Πλάις, Ναν 12 (2), Γκέιμπριελ 8, Ερνανγκόμεθ 3 (1), Μήτογλου 5 (1), Γιούρτσεβεν 2.
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Λούκα Μπάνκι): Λάρκιν 11 (2), Μπράιαντ 16 (3), Σμιτς 7, Τόμσον 7, Ντόζιερ 8 (2), Πουαριέ 6, Οζντεμίρογλου, Οσμάνι, Οτούρου 8, Γιλμάζ 3 (1), Γουίλις 1.