Πρώτη ήττα για την Εθνική με 77-66 από τη Λετονία

Στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2022

Τα highlights της αναμέτρησης ανάμεσα στην Εθνική και τη Λετονία

Κατώτερη των περιστάσεων, σε επίθεση και άμυνα, αποδείχτηκε η εθνική στον πρώτο αγώνα της στο «παράθυρο» του Νοεμβρίου και ηττήθηκε με 66-77 από την ουραγό και χωρίς νίκη πριν το τζάμπολ Λετονία, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 8ου ομίλου, στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2022. Όχι μόνο δεν αξιοποίησε την ευκαιρία να κάνει το πλέον καθοριστικό βήμα για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση στην τελική φάση, αλλά πραγματοποίησε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της επιτρέποντας στους Λετονούς να πανηγυρίσουν την πρώτη νίκη τους στα προκριματικά και πρώτη απέναντι στην Ελλάδα στην Ιστορία, στις τρεις μεταξύ τους αναμετρήσεις μέχρι σήμερα. 

Μόνο ο Δημήτρης Αγραβάνης, με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, ξεχώρισε από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο "Sports Hall Hills" του Σεράγεβου, την ώρα που ο Μάρτινς Λάκσα αναδείχτηκε σε «ήρωα» των Λετονών, με 19 πόντους με 4/4 τρίποντα. 

Η εθνική μετρά πλέον 2 νίκες - 1 ήττα και την Κυριακή (29/11, 19:00) αντιμετωπίζει τη Βουλγαρία, πάλι στο Σεράγεβο.

Τους Νίκο Ρογκαβόπουλο και Δημήτρη Κακλαμανάκη άφησε εκτός δωδεκάδας για το ματς με τη Λετονία, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος. 

Τα δεκάλεπτα: 21-20, 30-42, 50-64, 66-77

Κλειστό παιχνίδι έγινε στην 1η περίοδο στο Σεράγεβο, με το προβάδισμα να εναλλάσσεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Λετονία. Κατσίβελης και Μάντζαρης μοίρασαν από 3 ασίστ, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης και ο Δημήτρης Αγραβάνης πέτυχαν από 5 πόντους, με τον τελευταίο να μαζεύει και 4 ριμπάουντ. Κι ενώ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ξέφυγε με 21-14 χάρη στην ευστοχία των παικτών του Σκουρτόπουλου στα δίποντα, οι Λετονοί απαντούσαν με τρίποντα (4 εύστοχα), όπως αυτά που ακολούθησαν από τους Μάρεκς Μέγερις και Άρτις Άτε, με τα οποία διαμόρφωσαν το σκορ του 1ου δεκαλέπτου, 21-20 υπέρ της Ελλάδας. 

Στη δεύτερη περίοδο, όμως η εθνική δέχτηκε εύκολους πόντους από transition υποχρεώνοντας τον Θανάση Σκουρτόπουλο να υπενθυμίσει στους παίκτες του με έντονο τρόπο πως... δεν παίζουν σε φιλικό αγώνα. Μετά το 25-25 από λέι απ του Μιχάλη Λούντζη, η Λετονία άρχισε να «οικοδομεί» διαφορά, ευστόχησε σε δύο ακόμη τρίποντα από Λόμαζς και Ζόρικς και έδειχνε να βρίσκεται μία ταχύτητα πάνω από τη «γαλανόλευκη». Ο σέντερ της εθνικής Γάιος Σκορδίλης έκανε διαδοχικά λάθη και το ημίχρονο βρήκε την εθνική στο -12, 30-42. Για τη Λετονία που μετρούσε 6/12 τρίποντα, πρώτος σκόρερ ήταν ο Λάκσα με 10 πόντους, ενώ από 7 είχαν πετύχοι οι Μάιερς και Μέγερις. Στον αντίποδα, η εθνική είχε 1/6 τρίποντα και μόνο ο Δημήτρης Αγραβάνης με 7 πόντους ξεχώριζε από τους υπόλοιπους παίκτες του Σκουρτόπουλου. 

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα που παρουσίασε η εθνική στην 3η περίοδο. Χωρίς συνοχή και χωρίς λύσεις στην επίθεση επέτρεψαν στη Λετονία να ξεφύγει ακόμη και με +19 (40-59). Χωρίς ρυθμό, χωρίς ενέργεια και πάθος, η εθνική έδειχνε ανίκανη να αντιδράσει. Ο Μάρτινς Λάκσα είχε απόλυτη ευστοχία σε βολές, δίποντα και τρίποντα ολοκληρώνοντας με 17 πόντους το τρίτο δεκάλεπτο. Το μόνο που... κατάφερε η εθνική ήταν να ρίξει τη διαφορά στους 14 πόντους στο 30ο λεπτό, 50-64, από λέι απ του Γάιου Σκορδίλη.

H αντίδραση από τους παίκτες του Σκουρτόπουλου δεν ήρθε... ποτέ. Απλώς, με την έναρξη της 4ης περιόδου η διαφορά μειώθηκε (53-64, 31’) και περίπου τρία λεπτά πριν το τέλος διαμορφώθηκε το 63-73 με τον Δημήτρη Αγραβάνη να χρεώνεται με 5ο φάουλ. 

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Αγραβάνης Γ. 6, Αθηναίου 6 (2), Γκίκας 9 (1), Κατσίβελης 4, Μαργαρίτης 10 (2), Αγραβάνης Δ. 15 (1), Καββαδάς 3, Λούντζης 9 (1), Μάντζαρης 2, Σκορδίλης 2, Τσαϊρέλης

ΛΕΤΟΝΙΑ (Ρόμπερτς Στέλμαχερς): Μέγερις 14 (2), Άτε 3 (1), Λόμαζς 6, Σκέλε 10, Μάιερς 13, Φρεϊμάνις 5, Μπέρζινς, Κάβαρς, Λάκσα 19 (4), Βίτολς 4 (1), Ζόρικς 3 (1), Γκούλμπις 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top