«Βόμβα» της WADA: Σκάνδαλο ντόπινγκ απειλεί με αποκλεισμό τη Ρωσία

Τι αναφέρει το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής

«Βόμβα» της WADA: Σκάνδαλο ντόπινγκ απειλεί με αποκλεισμό τη Ρωσία

Ο Διεθνής Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) πρότεινε τον αποκλεισμό της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου εξαιτίας των κατηγοριών για την υπόθεση αναβολικών, όπου εμπλέκονται αθλητές της, και για χρηματισμό υψηλόβαθμων στελεχών της IAAF, προκειμέν��υ να μην υπάρχουν αποκαλύψεις, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου, Λαμίν Ντιάκ. Στην περίπτωση αυτή οι Ρώσοι αθλητές δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε καμία διοργάνωση.

Επίσης, η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά την υπόθεση, συστήνει στον WADA να βγει το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας από τον κατάλογο με τα εγκεκριμένα να διεξάγουν έλεγχο και τα οποία τελούν υπό τον έλεγχό της ανά τον κόσμο. Τέλος, ζητά τον ισόβιο αποκλεισμό πέντε Ρώσων αθλητών, εκ των οποίων και της κατόχου του Ολυμπιακού τίτλου στα 800 μέτρα (σ.σ. στο Λονδίνο είχε κερδίσει η Μαρίγια Σαβίνοβα).

Σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής, «εντοπίστηκαν συστημικές ελλείψεις εντός της IAAF και της Ρωσίας που εμποδίζουν ή μειώνουν την πιθανότητα ενός αποτελεσματικού προγράμματος κατά του ντόπινγκ». Η Ιντερπόλ από την πλευρά της κάνει λόγο για παγκόσμιο συντονισμό δράσης για να αποκαλυφθεί πλήρως η υπόθεση εμπλοκής παραγόντων και αθλητών, υπό γαλλική ηγεσία.

Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, μετά τις συστάσεις του WADA, δήλωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων κατά της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου. Οι ποινές είναι από προσωρινό μέχρι πλήρη αποκλεισμό από όλες τις δραστηριότητες και διοργανώσεις της IAAF.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top