Σαν σήμερα γεννήθηκε ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης και ποιητής Μάνος Χατζιδάκις

Η ζωή του και η συναναστροφή του με σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Γκάτσος

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις

Σαν σήμερα στις  23 Οκτωβρίου του 1925, γεννήθηκε στην Ξάνθη, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης και ποιητής Μάνος Χατζιδάκις.

Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι και της Αλίκη Αρβανιτίδου. Το 1932, οι γονείς του χώρισαν και εκείνος μαζί με την αδερφή και τη μητέρα του εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.

Ήδη από 4 ετών έκανε μαθήματα πιάνου με τη γνωστή μουσικό της Ξάνθης, Αλτουνιάν. Επίσης έκανε ακορντεόν και βιολί.

Στα χρόνια της κατοχής αναγκάστηκε να δουλέψει ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Πειραιά, παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, υπάλληλος στο φωτογραφείο του Μεγαλοοικονόμου, βοηθός νοσοκόμος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Παρόλα αυτά την μουσική δεν την παράτησε ποτέ. Τον ελεύθερο του χρόνο έκανε ανώτερα θεωρητικά μαθήματα μουσικής με τον Μενέλαο Παλλάντιο, σημαντική μορφή της ελληνικής εθνικής μουσικής σχολής, και σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ποτέ όμως δεν τελείωσε.

Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε την τύχη να γνωρίσει μεγάλους διανοούμενους της εποχής. Ανάμεσα σ’ αυτούς τον Γκάτσο, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Τσαρούχα και τον Σικελιανό.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι σπουδαίες αυτές προσωπικότητες συνέβαλαν στον τρόπο σκέψης του.

Το 1944 ο Μάνος Χατζιδάκις κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο του Κάρολο Κουν και με τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού.

Η συνεργασία με το θέατρο Τέχνης θα κρατήσει 15 χρόνια, με μουσικές για παραστάσεις όπως: «Γυάλινος Κόσμος» (1946), «Αντιγόνη» (1947), «Ματωμένος Γάμος» (1948), «Λεωφορείον ο Πόθος» (1948), «Ο θάνατος του Εμποράκου» (1949) κ.ά.

Το 1950 αρχίζει ντύνει μουσικά την Ορέστεια, τη Μήδεια, τις Βάκχες, τις Εκκλησιάζουσες, τη Λυσιστράτη, τον Πλούτο, τις Θεσμοφοριάζουσες, τους Βατράχους και τις Όρνιθες.

Το 1959 παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό τον Μίκη Θεοδωράκη, ενορχηστρώνοντας και ηχογραφώντας ο ίδιος το έργο του «Επιτάφιος» με τη Νάνα Μούσχουρη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε μουσική και για πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Η «Κάλπικη Λίρα» (Γ. Τζαβέλλα 1954), η  «Στέλλα» (Μ. Κακογιάννη, 1955), το «Δράκο» (Ν. Κούνδουρου, 1956), το «America-America» (Ελ. Καζάν, 1962) και το  «Sweet Movie» (Ντ. Μακαβέγιεφ, 1974), είναι μόνο κάποιες από αυτές.

Μάλιστα είχε κερδίσει και το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» που προβάλλονταν στην  ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

Το 1966 ανεβάζει μαζί με την Μελίνα Μερκούρη την διασκευή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» στο Μπρόντγουεϊ.

Η ταινία έχει τίτλο «Illya Darling».

Τo 1972 ιδρύει στην Ελλάδα το καφεθέατρο  «Πολύτροπο».

Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε δεκάδες δίσκους. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι οι: Κύκλος με την Κιμωλία (1956), Παραμύθι χωρίς Όνομα (1959), Πασχαλιές μέσα απ' τη νεκρή γη (1961), Δεκαπέντε Εσπερινοί (1964), Μυθολογία (1965), Καπετάν Μιχάλης (1966), Τα Λειτουργικά (1971), Αθανασία (1975), Τα Παράλογα (1976), Σκοτεινή Μητέρα (1985), Τα Τραγούδια της Αμαρτίας (1992) κ.ά.

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουνίου του 1994.

Πηγή:sansimera.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top