Μητσοτάκης: Οι προτάσεις της ΝΔ για αναβίωση της αγοράς ακινήτων

Τι ανέφερε στη συνάντηση με τους προέδρους του ΤΕΕ και της ΠΟΜΙΔΑ

Μητσοτάκης:Οι προτάσεις της ΝΔ για την αγορά ακινήτων

Στις προτάσεις της  Νέας Δημοκρατίας για να αναβιώσει η αγορά ακινήτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του  σήμερα με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.)  Γιώργο Στασινό και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)  Στράτο Παραδιά.

 «Για το πως θα αναβιώσει και πάλι η αγορά των ακινήτων - όπως γνωρίζετε - έχουμε καταθέσει ένα πλαίσιο έξι βασικών προτάσεων, που πιστεύουμε ότι θα δώσουν μια νέα πνοή σε μια αγορά την οποία θεωρούμε απολύτως καθοριστική για να συνεισφέρει στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Γι’ αυτό και το ζήτημα της αγοράς ακινήτων στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως πρόσθεσε, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, «μιας και μιλάμε και για αναπτυξιακά σχέδια δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι με παραπάνω από 2 χρόνια καθυστέρηση, η Κυβέρνηση φαίνεται να καταρτίζει επιτέλους ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Χωρίς, όμως, καμία διαβούλευση, χωρίς να κάνει καμία συζήτηση με τους φορείς της αγοράς. Είναι ένα σχέδιο το οποίο κρατάει κρυφό, μυστικό. Το συζητά με τους θεσμούς, αλλά όχι με τους Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο σκέλος της έκπτωσης φόρου, για πιστοποιημένες εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων. «Γνωρίζετε καλά ότι, το στοκ των ακινήτων μας, φθίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Και θα χρειαστούμε έξυπνα εργαλεία για να δώσουμε το κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν τη ρευστότητα και τη διάθεση να προβούν σε τέτοιες κινήσεις» τόνισε.

Η Νέα Δημοκρατία στις προτάσεις της για την αγορά ακινήτων δεσμεύεται για:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
  • Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
  • Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.
  • Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom). 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top