Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Ζάεφ: Σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων

«Πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις»

 «Για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», δήλωσε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας  από το Νταβός, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε:

«Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να προωθήσουμε μία ατζέντα συν-ανάπτυξης προκειμένου να πάει η περιοχή μπροστά και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21 αιώνα»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης  ότι «και οι δύο έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσαμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό αλλά και υπευθυνότητα. Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος. Αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών σε στέρεα θεμέλια. Που σημαίνει ότι πρέπει  πρώτα να  αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ώστε να μην αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοιχτό για να δημιουργηθούν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον».

 Πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σε προσωπικό τόνο και αποκαλώντας με το μικρό του όνομα τον ομόλογό του : «Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ τον ενημέρωσα ότι διαδικασίες που είχε αναστείλει η κυβέρνησής μας μπορούμε να τις προωθήσουμε, όπως την ένταξη της χώρας στη Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου. Και στο πλαίσιο αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το όνομα».

Διαβάστε επίσης: Ζάεφ: Θα αντικαταστήσουμε το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αεροδρόμιο και λεωφόρους!

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του Star στο Νταβός Ειρήνη Σαββοπούλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού μας σταθμού  με τη Μάρα Ζαχαρέα, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και κατά τη μαραθώνια διάρκειά της επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο κρατών και δυνατότητα να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.

Το κλίμα ήταν επίσης χαλαρό και χωρίς… γραβάτες και από τις δύο πλευρές, ενώ συμφωνήθηκε οι κάμερες των κρατικών τηλεοράσεων να μην διαθέτουν μικρόφωνο κατά τη λήψη πλάνων, ώστε να αποφευχθούν διαρροές.      

ΦΩΤΟ: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top