Μητσοτάκης: Η Τουρκία φέρει την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών

Τόνισε πως είναι «μη αποδεκτές οι λύσεις» εκτός πλαισίου ΟΗΕ

Για «χαμένη ευκαιρία» στο Κυπριακό έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, όπου ξεκαθάρισε πως η Τουρκία φέρει την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών και έδειξε πως υπάρχει αρραγές πολιτικό μέτωπο για το Κυπριακό.

«Η ελληνική πλευρά δεν παρέκλινε από την πάγια εθνική γραμμή και ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου παραμένουν άρρηκτες. Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουμε συμφωνήσει ότι το καθεστώς παράνομης κατοχής και ουσιαστικής διχοτόμησης είναι απαράδεκτη. Και πράγματι είναι γεγονός ότι και στην παγκόσμια κοινή γνώμη αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Και στη Νέα Δημοκρατία σήμερα, ως σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και ως αύριο υπεύθυνη κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη λύση, για μία βιώσιμη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Άγκυρα απέκλεισε τη δυνατότητα σύγκλισης στα ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «παρωχημένες και ανεδαφικές λογικές» από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας από Βουλή: Εθνικής σημασίας στόχος το Κυπριακό – Δεν ήθελε λύση η Τουρκία

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του αναφορικά με τη μη αναβολή στο θέμα των γεωτρήσεων, λέγοντας πως «καμία ενέργεια παρεμπόδισης άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή».

«Η Τουρκία να επιλέξει αν θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν πρέπει να αποξενωθεί από την Ευρώπη: «Η ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να κρατηθεί ζωντανή. Ο δρόμος της Δημοκρατίας είναι ανηφορικός και δύσβατος, αλλά οδηγεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Κλείνοντας δήλωσε ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, που θα δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά: «Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να αποτελεί σημαία ευκαιρίας».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top