Τσίπρας από Βουλή: Εθνικής σημασίας στόχος το Κυπριακό – Δεν ήθελε λύση η Τουρκία

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου»

Για εθνικής σημασίας στόχο έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικής σημασίας στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι εξαιρετικά σημαντικός ο διάλογος και η διαρκής ενημέρωση αλλά και η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η Τουρκία «δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Αναλύοντας, μάλιστα, τις πάγιες θέσεις της χώρας μας, τις οποίες και παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εξήγησε πως δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μπορεί να επιτευχθεί μόνο «επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κυπριακής δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου στις δικοινοτικές συνομιλίες, αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφαλείας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «καθοριστική και ιστορικής σημασίας προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου και του κ. Κοτζιά».

«Η ελληνική πλευρά ανέδειξε σε όλα τα φόρα ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Καταθέσαμε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας και μηχανισμού ελέγχου από ΟΗΕ. Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις και δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Το λέω με λύπη γιατί αν είχαμε πρόοδο εκ των προτέρων σε αυτά τα κεφάλαια η προοπτική λύση στην Ελβετία θα ήταν ορατή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας, ωστόσο πως «ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε πως «29 χρόνια μετά την εξεταστική επιτροπή και 43 μετά την εισβολή η Ελληνική Βουλή θα δώσει τα ντοκουμέντα στην Κυπριακή Βουλή ώστε να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως το Κυπριακό λαό και δικαιούται να λάβει γνώση. Να ανοίξει και για επιστημονικούς λόγους προς εξέταση εκείνη η περίοδος. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες για Κυπριακό. Είναι ένα ανεκπλήρωτο χρέος της Ελλάδας απέναντι στον Κυπριακό λαό».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top