Τσίπρας: Να σταματήσουν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, θα έχουμε ατύχημα – Γιλντιρίμ: Και εσείς κάνετε!

«Τώρα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν» είπε ο πρωθυπουργός - Πρ. ανάρτηση: 14.20

«Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ συζητήσαμε για το σύνολο των σχέσεων μας, το κυπριακό, τις τουρκικές σχεσεις αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά την συνάντησή τους.

«Οι συνομιλίες μας εκτός από ουσιαστικές και ειλικρινείς ήταν και απαραίτητες. Πραγματοποιήθηκαν σε μια κρίσιμη φάση για το διεθνή και περιφερειακό ρόλο των χωρών μας σε μια ολοένα και πιο αποσταθεροποιημένη περιοχή, αλλά και σε μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών» είπε και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «Τώρα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ έκανε λόγο για «σύγχρονη θετική ατζέντα» με την Τουρκία σε τομείς στρατηγικής σημασίας, μεταξύ των οποίων -όπως ανάφερε- και το Κυπριακό.

Όπως τόνισε, «οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια με πολλά περιθώρια βελτίωσης».

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο: «Η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις. Θέλω να αναφερθώ στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές. Τόνισα στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου. Η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άδικο οι χώρες μας να επενδύουν σε εξοπλισμούς αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους. Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος και δεν νομίζω αυτό να το επιθυμεί καμία πλευρά».

«Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Συμφωνήσαμε να έχουμε μια ανοικτή επικοινωνία το επόμενο χρονικό διάστημα και θα ενθαρρύνουμε το ίδιο να κάνουν και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να προλαβαίνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να γίνουν βήματα εμπρός και στο Κυπριακό με αφορμή την επικείμενη διάσκεψη στην Ελβετία.

«Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Γιλντιρίμ: Να αποφεύγετε και εσείς τις παραβιάσεις στο Αιγαίο!

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εξαιρετική φιλοξενία. Είμαστε γείτονες. Έχουμε ένα ρητό στα τουρκικά που λέει "ο γείτονας χρειάζεται και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο άλλος γείτονας". Αυτή την καλή γειτονία χρειαζόμαστε, στα πάντα εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον» είπε ο από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάνοντας λόγο για ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες.

«Το ότι βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα» συνέχισε και προσέθεσε: «Έχουμε θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με λογική, με ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα. Έχουμε προβλήματα και εμείς, ιδιαίτερα στα νότια σύνορά μας. Στη Συρία εξελίσσεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια. Πιστεύω ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν με αλληλεγγύη, με καλή θέληση και να βρούμε μία λύση για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση με τη συνεργασία τους οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν πολλά θετικά πράγματα και πως οι ευκαιρίες είναι περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα. Παράλληλα, πέταξε πίσω το μπαλάκι που έριξε ο πρωθυπουργός για την τουρκική παραβατικότητα, καλώντας την Ελλάδα να σταματήσει και η ίδια τις παραβιάσεις: «Η προσπάθεια για αποφυγή παραβιάσεων και εντάσεων πρέπει να είναι αμοιβαία»!

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τις οποίες πιστεύω μέσα σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και με μια αντίληψη καλής γειτονίας, διαλόγου και δικαιοσύνης θα μπορέσουμε να επιλύσουμε. Συμφωνώ μαζί σας, είμαστε και οι δύο μηχανικοί και ως προς αυτό έχουμε έναν πολύ πραγματιστικό, έναν θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων. Μπορούμε να αναλύσουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται» είπε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων. Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων, τόσο των εμπορικών, όσο και των ανθρωπίνων».

Ο Γιλντιρίμ, τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών του πραξικοπήματος που βρίσκονται στην Ελλάδα λέγοντας πως «πρέπει να επιστραφούν» αλλά «βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν. Πιστεύουμε ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα και κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων». 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top