Τα «ψιλά γράμματα» του νέου μνημονίου και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους θεσμούς

«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο» το Δημόσιο!

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας κυβέρνησης- θεσμών, στις οποίες συνήθως κρύβεται ο διάβολος και  μάθαμε όχι στην Ελλάδα αλλά  από διαρροή των σχετικών κειμένων στο γερμανικό Τύπο, παρουσίασε ο οικονομικός  συντάκτης του Star Σπύρος Δημητρέλης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με την Μάρα Ζαχαρέα.  

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια, δηλαδή έως και το 2022  καθώς και για νέα μέτρα 4,1 δισ ευρώ έως το 2020. Τα 535 εκατομμύρια θα ληφθούν το 2018 με περικοπές που θα πλήξουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Κόφτης σε επιδόματα

Όσοι θα παίρνουν το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης δεν θα λαμβάνουν άλλα προνοιακά επιδόματα. Δεν θα παίρνουν το επίδομα ανεργίας όσοι βρίσκουν την πρώτη τους δουλειά και απολύονται μετά από μερικούς μήνες εργασίας. Έρχεται ακόμη μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης ενώ καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και η έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα

Ανατροπές στα εργασιακά 

Οι ομαδικές απολύσεις γίνονται πολύ πιο εύκολες. Ο εργοδότης θα κάνει μια απλή γνωστοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και μετά από 90 ημέρες θα προχωρά στις απολύσεις. Οι συνδικαλιστές θα παίρνουν λιγότερες άδειες και θα απολύονται πιο εύκολα ενώ θα αποφασίζεται από δικαστήριο- εξπρές αν μια απεργία είναι παράνομη.

Πωλητήριο παντού

Από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα 2,2 δισ ευρώ. Το μνημόνιο προβλέπει καζίνο στην Αττική, πώληση δέκα περιφερειακών λιμανιών και πρόσληψη συμβούλων ιδιωτικοποίησης για τα μερίδια του δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Προβλέπονται τρία νέα διόδια στην Εγνατία και νέος διαγωνισμός πώλησης του ΔΕΣΦΑ,  ενώ για το δημόσιο προβλέπεται πάγωμα του αριθμού των συμβασιούχων έως και το 2018 καθώς και μόνιμη κινητικότητα, δηλαδή μεταθέσεις και μετατάξεις.

Προς χαλάρωση τα capital controls

Έρχεται σταδιακή χαλάρωση των capital controls. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 840 στα 1000 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο. Ωστόσο, από την Τράπεζα της Ελλάδος λένε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα,  αλλά μετά τη βελτίωση της ψυχολογίας των καταθετών και την επιστροφή καταθέσεων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top