BΡOXH κατασχέσεων για χρέη στην εφορία! Οι μισοί Έλληνες στραγγαλίζονται από τις οφειλές

Μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για 33.933 φορολογούμενους - Πρώτη ανάρτηση 7:32

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι κατασχέσεις από την εφορία για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες αφορούν μισθούς, συντάξεις, εφόσον δεν υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός, ενοίκια, αποταμιεύσεις και ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύει η Καθημερινή, στο πρώτο δίμηνο του έτους επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε 33.933 φορολογούμενους με οφειλές άνω των 500 ευρώ.

Πέρσι στο σύνολο του έτους είχαν πραγματοποιηθεί 140.000 κατασχέσεις, κάτι που σημαίνει ότι αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός το 2017, τότε οι συνολικές κατασχέσεις θα ξεπεράσουν εκείνες του 2016 και πιθανόν να είναι ψηλότερες έως και 45%.

Συγκεκριμένα το πρώτο δίμηνο του έτους οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους 2,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. τον Φεβρουάριο.

Συνολικά οι 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρέη προς το Δημόσιο, χρωστούν περίπου 94 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν στο τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα σπάσουν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ, ακολουθώντας τη δυναμική του προηγούμενου έτους.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα που παρουσιάζουν αύξηση στο πρώτο τρίμηνο είναι από παλαιές οφειλές φορολογούμενων και κατασχέσεις. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι επιθυμούν να εξοφλήσουν τους φόρους τους, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν σε δύο ή τρεις δόσεις, επιλέγοντας να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • Σε 873.049 φορολογούμενους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο του έτους το Δημόσιο να έχει προχωρήσει σε κατάσχεση εις χείρας τρίτων τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών και συντάξεων.
  • Το 2016 επιβλήθηκαν  συνολικά 1.602.835 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, υποθήκες και ποινικές διώξεις για απλήρωτους φόρους.
  • Οι οφειλέτες που κινδυνεύουν με κατασχέσεις το επόμενο διάστημα ανέρχονται σε 1.655.36.
  • Μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2017 οι οφειλές έφτασαν τα 2,619 δισ.
  • Παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 94 δισ.
  • Οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές στο Δημόσιο ανέρχονται σε 4.052.270 και χρωστούν συνολικά 94 δισ. Δηλαδή ένας στους δύο είναι οφειλέτης στην εφορία.       

Σε απόγνωση από τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες  

Στο ρεπορτάζ του Γιώργου Σαραντάκου για το δελτίο ειδήσεων του Star,  μιλούν ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και ιδιωτικοί  υπάλληλοι, που είναι μερικοί μόνο από  τους χιλιάδες φορολογούμενους που έφτασε στον λογαριασμό τους το ... μακρύ χέρι της εφορίας και προχώρησε στην κατάσχεση λόγω οφειλών τους.

 «Μου έκαναν κατάσχεση μια φορά,  θα μου κάνουν κι άλλη. Δεν έχω να τα πληρώσω τι να κάνω; Ας μου πάρουν το μαγαζί να με βγάλουν στο δρόμο. Αυτό θέλουν;  Ούτε τις δόσεις δεν έχω να δώσω πια,  που με συμβούλεψαν να κάνω μετά την κατάσχεση» δηλώνει  χαρακτηριστικά στην κάμερα του Star o ιδιοκτήτης κρεοπωλείου Δημήτρης Σταγιάς.

Αλλά όπως δηλώνει και μισθωτός, «με 1.000 ευρώ οφειλή στην εφορία, όταν δεν έχω να πληρώσω το γάλα των παιδιών μου,  τι να προτιμήσω; Ένας μισθός μπαίνει στο σπίτι».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top