Με γραπτή δήλωση απαντά ο Νίκος Παρασκευόπουλος στην καταιγίδα που έχει ξεσπάσει γύρω από το νόμο του, όταν διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, με το νόμο του 4322/2015 επέτρεψε την πρόωρη αποφυλάκιση κρατουμένων. Η διάπραξη μιας σειράς εγκλημάτων από πρόωρα αποφυλακισμένους,  έχει επαναφέρει τις αντιδράσεις για το νόμο Παρασκευόπουλου. Την ίδια ώρα, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής σε χθεσινή του ανακοίνωση, τόνισε ότι δεν θα αποφυλακίζονται οι δράστες ανθρωποκτονιών και βιασμών, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του εν λόγω νόμου.

Η δήλωση του Νίκου Παρασκευόπουλου

«Πρόωρες απολύσεις κρατουμένων από τις φυλακές έχουν εισαχθεί εδώ και 100 χρόνια στη χώρα μας με τον Ν. 811/1917. Κατά καιρούς γίνονται συντμήσεις του ελάχιστου χρόνου παραμονής, είτε με πάγια είτε με προσωρινή ισχύ. Τα ποσοστά υποτροπής αποφυλακιζομένων, δυστυχώς παντού υπερβαίνουν την εγκληματικότητα του γενικού πληθυσμού.

Επίσης είναι κατανοητό σε όσους κατ' ελάχιστον παρακολουθούν τα ζητήματα αντεγκληματικής πολιτικής, αλλά και το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, ότι η υποτροπή στο έγκλημα είναι προϊόν πολύ περισσότερο των συνθηκών κράτησης (συνωστισμός, αργία ή αντίθετα προγράμματα απασχόλησης και επανένταξης) και πολύ λιγότερο κάποιων αυξομειώσεων της διάρκειας της ποινής» υποστηρίζει ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης διαμηνύει όμως ότι «Καινούριο φαινόμενο είναι ο άκρατος λαϊκισμός, να προβάλλονται τα κρούσματα υποτροπής ως έργα ενός συγκεκριμένου νομοθετικού παράγοντα. Να αποσιωπώνται οι γενικές διαστάσεις, οι καταδίκες της χώρας λόγω της συμφόρησης, τα όντως σοβαρά, κοινωνικά και οικονομικά αίτια και οι διεθνείς διαστάσεις του οργανωμένου εγκλήματος και να επικρατούν η αφέλεια και η τυφλή αγανάκτηση.

Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα σκέψης και κοινής λογικής, ώστε να καταπέσει η προπαγάνδα»

Tags: