Λιαργκόβας: Τελευταία ευκαιρία για αξιολόγηση – Μετά... 4ο Μνημόνιο ή χρεοκοπία!

«Εάν χάσουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο, πάμε στο β’ εξάμηνο του 2017 για την ποσοτική χαλάρωση»

Το καμπανάκι για τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπία χτύπησε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, μιλώντας στην εκπομπή Live U του STAR.

«Ο στόχος είναι το 2018 να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και να βγούμε στις αγορές. Για να γίνει αυτό όμως απαιτούνται μερικά βήματα και ένα εξ αυτών είναι να μπούμε στο μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης. Πρώτα όμως πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι αξιολογήσεις» εξήγησε ο κ. Λιαργκόβας.

Όπως προειδοποίησε, εάν καθυστερήσει αυτό, θα καθυστερήσει και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και εν συνεχεία θα καθυστερήσει και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2017, «η οποία πρέπει να γίνει ομαλά».

Μιλώντας για τελευταία ευκαιρία για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα τον Φεβρουάριο, είπε: «Εάν χάσουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο για την ποσοτική χαλάρωση, μετά πάμε στο β’ εξάμηνο του 2017. Δηλαδή, χάνουμε όλο το πρώτο εξάμηνο. Αν γίνει αυτό, μετά θα είναι εξαιρετικά αργά έως αδύνατο να βγούμε στις αγορές».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε πως οι πιστωτές της χώρας καλύπτουν τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τον Ιούλιο του 2018. «Εάν δεν φροντίσουμε να βγούμε στις αγορές ως τότε, ή θα ζητήσουμε νέα χρηματοδότηση, δηλαδή τέταρτο μνημόνιο ή παράταση του τρίτου μνημονίου, ή θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία».

Τέλος, ο επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είπε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και «χρειάζεται πολύ γενναιόδωρη ρύθμιση», εξηγώντας ότι «όταν βγούμε στις αγορές, τα επιτόκια δεν είναι τα πολύ χαμηλά που θα έχουμε σήμερα».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top