Τέσσερις μήνες μετά την έκκληση για στήριξη της ανάπτυξης που διατυπώθηκε στην Αθήνα, οι ηγέτες των επτά χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ και ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθούν το Σάββατο στη Λισαβόνα για να συντονιστούν μεταξύ τους πριν από τις επόμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη εν αναμονή κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ολλανδία, τη Γαλλία και μετά στη Γερμανία, το σοκ του Brexit καθώς και η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία των ΗΠΑ…αυτή τη μίνι σύνοδος κορυφής διεξάγεται σε ένα ιδιαίτερα βαρύ πλαίσιο.

Παρόλο που η πρώτη συνάντησή τους στην Αθήνα είχε προκαλέσει την ενόχληση των υποστηρικτών της δημοσιονομικής ορθοδοξίας της γερμανικής δεξιάς, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα υπογραμμίζουν ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν ρωγμές στην Ευρώπη συγκροτώντας ένα μέτωπο των χωρών του νότου.

«Δεν είναι ένα χωριστό κλαμπ, αλλά μια συμβολή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει να καθορίσει τις προτεραιότητες για την ανανέωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ενόψει του Brexit», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πορτογαλική κυβερνητική πηγή.

Ο στόχος: «να συντονιστούν οι θέσεις» ενόψει των συνόδων κορυφής της ΕΕ που προβλέπονται για τις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα, όπου θα εξετασθεί το μέλλον της ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο και για τις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

Στο μενού αυτής της «συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ» θα περιληφθούν η ασφάλεια και η άμυνα, η μεταναστευτική κρίση και ο έλεγχος των συνόρων, καθώς και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που κρίνεται ατελής.

Tags: