Τσακαλώτος: Πέρα από τους κανόνες της δημοκρατίας να μας ζητούν μέτρα από τώρα για το 2019

«Σημαντική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπάρχει ανοιχτό θέμα με το ΔΝΤ»

Αιχμές για την στάση του ΔΝΤ κυρίως αλλά και για την πίεση των θεσμών (στο σύνολό τους πλέον)  για την  άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την θεσμοθέτηση ακόμη και  προληπτικών μέτρων, όπως ζητά το Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, περιείχαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του eurogroup.     

"Βρήκαμε κοινό έδαφος στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ότι οι περισσότεροι ανέμεναν - αναμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι καλύτερο από το τρίτο και το δεύτερο και αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε στέρεα σε τροχιά ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προέβλεπαν αρνητικούς ρυθμούς" ισχυρίσθηκε ο κ. Τσακαλώτος.  

"Την ίδια ώρα, όλοι συμφωνούμε ότι η δημοσιονομική απόδοση είναι εντυπωσιακή, σας θυμίζω ότι είχαμε στόχο το 0,5% και πιστεύουμε θα φτάσει κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Αυτή είναι σοβαρή υπεραπόδοση" πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και διευκρίνισε ότι  "υπάρχει και ένα τρίτο επίπεδο συμφωνίας που είναι στην εκτίμηση πως, δεδομένης της υπεραπόδοσης, η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι σημαντική, σε όλα τα σημεία της, στο χρέος και στο δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το πρόγραμμα".

O κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι λόγω της υπεραπόδοσης, η ανάγκη για νέα μέτρα είναι μικρότερη, αναφέροντας χαρακτηριστικά:   "Όλοι όσοι μίλησαν, τόσο στο eurogroup, όσο και στις συναντήσεις, τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος και ζητούν λύση πολύ  σύντομα. Υπάρχει ένα ανοικτό θέμα με το ΔΝΤ, το οποίο ζητά από τώρα νομοθέτηση μέτρων για μετά το πρόγραμμα. Αυτό για εμάς χρειάζεται επανεκτίμηση, κυρίως γιατί η υπεραπόδοση είναι τόσο υψηλή και καθιστά την ανάγκη λήψη μέτρων μικρότερη".

"Ο δεύτερος όμως λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πέραν της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετεί 2 - 3 χρόνια νωρίτερα τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που πάει πολύ πέρα από τους κανόνες της δημοκρατίας και τις ηθικές αρχές που εμπνέουν την Ευρώπη".

Πάντως,  ο υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης:

"Πιστεύω ότι από σήμερα και μετά θα έχουμε πρωτοβουλίες και καθώς όλες οι πλευρές παραμένουν δεσμευμένες, είμαστε αισιόδοξοι".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top