Τσίπρας: «Ούτε ΕΝΑ ευρώ επιπλέον μέτρα»

Απέκλεισε και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Συνέντευξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην αποκλειστική συνέντευξη που δίνει σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός απαντά στις πιέσεις μερίδας των εταίρων μας, κλείνοντας έτσι και τη σχετική φημολογία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό το έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο προς τους κανόνες της Δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο», λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ίδια συνέντευξη, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν τον φοβίζουν, αναρωτιέται ωστόσο τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές;

«Οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν με φοβίζουν, αλλά αναρωτιέται τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές; Στη σκέψη μας δεν είναι οι εκλογές αλλά η έξοδος από την κρίση. Δυο φορές ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουμε στις διαθέσεις των προθύμων. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα θα έχει βγει οριστικά από την κρίση», λέει.

«Ό,τι καταφέραμε είναι άθλος», δηλώνει ακόμη και καλεί το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά στην Ε.Ε., καταθέτει την άποψή του ότι η Ένωση αποτελεί το καλύτερο πεδίο κοινωνικής και πολιτικής πάλης για τους λαούς της, ενώ, εστιάζοντας την κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, υποστηρίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει.

Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός, «η αξιωματική αντιπολίτευση ενώ ζητά εκλογές, δεν έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση ή έστω μια υπόσχεση ότι θα καταφέρει κάτι καλύτερο».

«Αυτό όμως που υπόσχεται είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή, σοκ και δέος για οικονομικά ασθενέστερους και συνταξιούχους. Η ΝΔ και ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Εμείς έχουμε σαφή θέση πως δεν πρέπει. Και δεν θα το κάνουμε», προσθέτει.

Όσον αφορά στο Grexit, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι δεν σκέφτηκε ποτέ το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και αναφερόμενος στη σχέση της κυβέρνησης με τον Τύπο υποστηρίζει:

«Δεν είναι ακριβές ότι προέτρεψα τους πολίτες να μη διαβάζουν εφημερίδες. Εντυπα και συγκροτήματα για πολλά χρόνια λειτουργούσαν ως κριτές και επικριτές των πάντων, ενώ αποτελούσαν βασικό σκέλος του περίφημου τριγώνου της διαπλοκής».

Τέλος, μιλά για κίτρινη δημοσιογραφία, μαύρο πολιτικό χρήμα και εκβιασμούς τονίζοντας:

«Δεν με ενοχλεί η κριτική των εφημερίδων. Περισσότερο με ενοχλεί που πολλοί συνάδελφοί σας, στο όνομα μιας στενής συντεχνιακής προσέγγισης, δεν κατανοούν ότι άλλο η ελευθερία του Τύπου και άλλο η ασυδοσία της διαπλοκής».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top