Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: ΔΝΤ και 4,2 δις ευρώ μέτρα ή τέταρτο μνημόνιο το μήνυμα του Σόιμπλε!

Το τρέχων πρόγραμμα αφορούν οι δηλώσεις του διευκρινίζει το Βερολίνο

Συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μέτρα 4,2 δισ. ευρώ ή αλλιώς τέταρτο μνημόνιο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι το νέο δίλλημα που θέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα,  όπως τουλάχιστον ερμηνεύουν οι Ευρωπαίοι τη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.  

«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον ESM» δήλωσε ο Σόιμπλε στη Süddeutsche Zeitung.

Ακόμη πιο ξεκάθαρο έκανε όμως το δίλημμα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με τις διευκρινίσεις που έδωσε σήμερα το απόγευμα. Συγκεκριμένα,  ο εκπρόσωπός του Γιουργκ Βάισγκερμπερ, απαντώντας σε ερώτημα της Deutsche Welle, ανέφερε ότι οι  δηλώσεις του κ. Σόιμπλε αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν θα συμμετάσχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ! 

Σε Βρυξέλλες αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν πάντως ότι είναι εφικτό να ληφθούν τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ και όχι να γίνει μια διαπραγμάτευση από την αρχή.

Αντίθετα,  στην Αθήνα η κυβέρνηση χαρακτήρισε καλοδεχούμενο το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν βλέπουν νέο πρόγραμμα στα λόγια Σόιμπλε.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top