Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκίνησε ο Τσίπρας για το Κυπριακό

Με πρώτη την Μέι, ακολουθούν Γιούνκερ-Ολάντ-Μέρκελ

Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκίνησε ο Τσίπρας για  το Κυπριακό

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τέσσερις ηγέτες της Ευρώπης  ξεκίνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο το Κυπριακό.   

'Ηδη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου  (ενός εκ των τριών κρατών- εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου) Τερέζα Μέι. 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδος σ' ότι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη.

Ζήτησε  ακόμα την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Τσίπρας θα  επικοινωνήσει επίσης για το ίδιο ζήτημα  με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ –ΜΠΕ, εκτός του ότι κάθε μία από τις τρεις αυτές χώρες έχει ειδικό βάρος, αποτελεί σταθερή θέση της Αθήνας αλλά και της ΕΕ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή της τελευταίας (της ΕΕ δηλαδή) στην πολυμερή Διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου. 'Αλλωστε, πρόσθετε η ίδια πηγή, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος -μέλος της ΕΕ και το Κυπριακό αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Πριν την πολυμερή Διάσκεψη, κρίσιμο χαρακτηρίζεται το ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,  στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί θα συζητηθούν τόσο θέματα ουσίας όσο και διαδικαστικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της Χρυσής Αυγής) κατά σειρά κοινοβουλευτικής ισχύος, ξεκινώντας από τις 10 το πρωί και τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι αναμένει, σε γενικές γραμμές, τη διαπίστωση συναινετικού κλίματος στο Κυπριακό, ενώ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που προηγήθηκε,  υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε εποικοδομητικός και θετικός διάλογος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top