Το 2016 η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017. Ο κ.Τσίπρας παράλληλα άσκησε σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο στόχος του πλεονάσματος 1,75% για το 2017 θα υπερκαλυφθεί. Θα αγγίξει το 2%.  Όχι μόνο δεν ενεργοποιείται ο κόφτης αλλά υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο και μάλιστα για 2η χρονιά. Εμείς μοιράζουμε χρήματα που έχουμε. Δεν κόβουμε έντοκα γραμμάτια για να δώσουμε χρήματα» επισήμανε ο κ. Τσίπρας  και τόνισε:« Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή τετραετίας που θα εξαντλήσουμε».

Μείωση της ανεργίας 

«Η ανεργία επί των ημερών μας μειώθηκε από το 27 στο 23% και η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί», σημείωσε, προσθέτοντας «Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες». Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης: «Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».

Εκλογές το 2019

«Μας λέτε" καλύτερα να μην τα δίνατε" και αναρωτιέμαι τι καταλαβαίνει ο μέσος Έλληνας και οι συνταξιούχοι. Προφανώς ότι αυτό που έχετε στο μυαλό σας είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική σας που λεηλάτησε. Θα έπρεπε να γίνετε πιο υπεύθυνοι και πιο σοβαροί. Σας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία ότι φέραμε ανάπτυξη και να έχουμε σημαντική υπεραπόδοση που διανέμουμε. Έρχεστε εδώ και συνεχίζετε τα ίδια. Λέτε για καταστροφή για 4ο μνημόνιο και για εκλογές που ως νέος Νοστράδαμος προφητεύεται εδώ και ένα χρόνο. Και σας ρωτώ: Αν συνεχίσετε έτσι δεν κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός; Μόλις κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση τι θα ζητάτε; Πάλι εκλογές. Έτσι από συνήθεια. Ο λαός μας ανέθεσε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Μας έδωσε εντολή τετραετίας που θα εξαντλήσουμε μέχρι και την τελευταία μέρα. Κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο του 2019 για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές. 

Ο λαός στο τέλος της τετραετίας θα έχει την ευκαιρία να κρίνει και να συγκρίνει».

Για ΦΠΑ στα νησιά του αν. Αιγαίου

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών. Τα νησιά αυτά είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, που κράτησε ψηλά τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να κλείσει το συντομότερο δυνατό η β' αξιολόγηση για να βγούμε στις αγορές 

«Πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερο για να ετοιμάσουμε την έξοδο στις αγορές. Δεν αποδεχόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θέτουν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκών κεκτημένων».

Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς, και τα οφέλη θα διανέμονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε  ο πρωθυπουργός  και τόνισε: «Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».

Βολές στη ΝΔ 

«Είναι υποκριτικό από τη Νέα Δημοκρατία να γίνεται λόγος για την υπόθεση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μέσα σε τέσσερα χρόνια πήγατε το χρέος από 110% στο 180%.Για εμάς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν σημαίνει ξεπούλημα αλλά αναβάθμιση σε συνεργασία με το δημόσιο τομέα».

Για υγεία και παιδεία 

«Από τον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται 300 εκατομμύρια ευρώ για την υγεία και την εκπαίδευση».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά υπάρχουν στην Κύπρο δύο ηγέτες που επιθυμούν πραγματικά λύση του Κυπριακού.

Tags: