Στα περίπτερα κυκλοφορεί σήμερα το τελευταίο ίσως φύλλο των Νέων και το πρωτοσέλιδό του αντικατοπτρίζει αυτό ακριβώς που είναι η ιστορική εφημερίδα, οι άνθρωποι δηλαδή που δούλεψαν για να κυκλοφορεί όλα αυτά τα χρόνια.

Δυστυχώς όμως σήμερα φαίνεται πως σηματοδοτείται το τέλος εποχής τόσο των Νέων, όσο και του Βήματος, μετά από μια μακρά ιστορία, κρίσεων, πολέμων, μέσα από τους οποίους κατάφεραν και οι δύο εφημερίδες να βγουν αλώβητες.

Χθες το βράδυ στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, οι -επί σειρά μηνών- απλήρωτοι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι υπάρχει αδυναμία έκδοσης για τις ιστορικές εφημερίδες “Τα Νέα” και “Το Βήμα”, παρά τις διαβεβαιώσεις που λάμβαναν πριν από λίγες ημέρες από τη διοίκηση ότι υπάρχει χαρτί για δύο μήνες και το μόνο που χρειαζόταν ήταν η υπομονή τους. Τελικά, όμως, ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει χαρτί.

Έτσι, παρά την πλάτη που έβαλαν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση δήλωσε αδυναμία να κυκλοφορήσει τις εφημερίδες.

Σήμερα, θα κυκλοφορήσουν κανονικά “Τα Νέα”, ενώ από την Πέμπτη η εφημερίδα φαίνεται ότι θα σταματήσει την κυκλοφορία της, κάτι που αναμένεται να συμβεί και για το “Βήμα”.

«Είμαστε εδώ» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου, το οποίο αντί για άλλες ειδήσεις, έχει τις φωτογραφίες των ανθρώπων που δούλεψαν και μόχθησαν για να κυκλοφορούν τα Νέα στα περίπτερα.

«Αν αυτός ο Οργανισμός ενημέρωσης και πολιτισμού στη μακρά ιστορία του επέζησε πολέμων, διχασμών, Εμφυλίου, και δικτατοριών το οφείλει εκτός από τους ιδρυτές του και στους ανθρώπους που τον υπηρέτησαν διαχρονικά σε χαλεπούς και ευτυχείς καιρούς», αναφέρει η πρώτη σελίδα της εφημερίδας, ενώ στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Μάσκες» αφήνονται αιχμές και για τη δικαστική απόφαση να μην αποδεσμευθούν χρήματα για τους εργαζόμενους.

«Όλοι εμείς, είμαστε εδώ. Ίσως στα χέρια σας για τελευταία φορά», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

«Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων βάζει ακόμη και πάνω από τον βιοπορισμό τις αξίες της ενημέρωσης και της ιστορικής του παρακαταθήκης», αναφέρει το κείμενο των εργαζομένων που υπογραμμίζουν με νόημα πως «η αξιοπρέπεια και το επαγγελματικό μας καθήκον όμως επιβάλλουν να σταθούμε όρθιοι ως την ύστατη ώρα. Δεν ξέρουμε πόσο μπορούμε να αντέξουμε χωρίς οξυγόνο αλλά είμαστε αποφασισμένοι, αν πέσουμε, να πέσουμε όρθιοι χωρίς εξευτελισμούς, χωρίς κομισάριους ή έστω καλοπροαίρετους καθοδηγητές».

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε ειδική μεταχείριση», σημειώνουν και καλούν κυβέρνηση και κόμματα να καταθέσουν στη Βουλή άμεσα ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Κατηγορούν τέλος τον δικαστή που πήρε χθες την απόφαση για τον ΔΟΛ πως «επέλεξε εν πολλοίς τον ρόλο του Πιλάτου» και τις τράπεζες πως «διαλέγουν την απαξίωση από τη συνέχιση της λειτουργίας του ΔΟΛ».

Όλο το άρθρο των εργαζομένων στα Νέα αναφέρει:

«Αν αυτός ο Οργανισμός ενημέρωσης και πολιτισμού στη μακρά ιστορία του επέζησε πολέμων, διχασμών, Εμφυλίου, και δικτατοριών το οφείλει εκτός από τους ιδρυτές του και στους ανθρώπους που τον υπηρέτησαν διαχρονικά σε χαλεπούς και ευτυχείς καιρούς. Και τώρα που ο κόμπος σφίγγει απειλητικά, σχεδόν μοιραία, όσοι έχουμε το θλιβερό προνόμιο να βρισκόμαστε αυτές τις ώρες στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ζούμε την ίδια αγωνία, πως θα επιβιώσει το κοινό μας σπίτι κι εμείς μαζί του. Χωρίς ίχνος υπερβολής η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα του Συγκροτήματος βάζει ακόμη και πάνω από τον βιοπορισμό τις αξίες της ενημέρωσης και της ιστορικής του παρακαταθήκης.

Δυστυχώς φαίνεται πως οι εξελίξεις μάς υπερβαίνουν και το τέλος μοιάζει να πλησιάζει. Η αξιοπρέπεια και το επαγγελματικό μας καθήκον όμως επιβάλλουν να σταθούμε όρθιοι ως την ύστατη ώρα. Δεν ξέρουμε πόσο μπορούμε να αντέξουμε χωρίς οξυγόνο αλλά είμαστε αποφασισμένοι, αν πέσουμε, να πέσουμε όρθιοι χωρίς εξευτελισμούς, χωρίς κομισάριους ή έστω καλοπροαίρετους καθοδηγητές.

Μια απόφαση ενός δικαστή μας στερεί και την τελευταία ελπίδα να αποκτήσουμε τα στοιχειώδη οικονομικά μέσα για να συνεχιστούν οι εκδόσεις και να μείνουν ανοιχτά όλα τα Μέσα του ΔΟΛ. Ο δικαστής επέλεξε εν πολλοίς τον ρόλο του Πιλάτου καθώς απέφυγε να αναλάβει εκείνος το βάρος που αρνήθηκαν όλοι και εν προκειμένω πρωτίστως οι τράπεζες, που διαλέγουν την απαξίωση από τη συνέχιση της λειτουργίας των Μέσων έστω ως τις 3 Μαρτίου που θα εκδικαστεί η κύρια προσφυγή τους. Είναι προφανές πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το πρόσχημα καθώς δεν αντέχει σε κριτική μια επιλογή που οδηγεί καταφανώς σε λουκέτο έναν οργανισμό ενημέρωσης που ενοχλεί την εξουσία.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα, αν εννοούν τα όσα διακηρύσσουν για τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, ξέρουν τι πρέπει να πράξουν. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε ειδική μεταχείριση. Απλώς θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να εισαχθεί τώρα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που ζητείται εφόσον τίθεται ως προϋπόθεση για τη λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση. Άλλωστε πρόκειται να ψηφισθεί έτσι κι αλλιώς, συνολικά, στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Σε κάθε περίπτωση ας πέσουν οι μάσκες.

Όλοι εμείς, είμαστε εδώ. Ίσως στα χέρια σας για τελευταία φορά».

Ιστορία των Νέων

Τα Νέα εκδόθηκαν για πρώτη φορά στις 28 Μαΐου 1931 με την ονομασία Αθηναϊκά Νέα, ενώ το 1945 έλαβαν τη σημερινή ονομασία της.

Η εφημερίδα κυκλοφορούσε αδιαλείπτως από τότε έως σήμερα και για πολλά χρόνια ήταν η πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια απογευματινή εφημερίδα.

Προγραμματικά η εφημερίδα εκδόθηκε για να αντισταθεί στον κιτρινισμό του τύπου, εναντίον του οποίου η κυβέρνηση Βενιζέλου είχε ψηφίσει νόμο που προέβλεπε αυστηρές ποινές για όσες εφημερίδες συκοφαντούσαν τον ιδιωτικό βίο δημοσίων και όχι μόνο προσώπων.

Αφορμή για την ψήφιση του νόμου ήταν η σκανδαλοθηρική εκστρατεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Ακρόπολις κατά στελεχών της κυβέρνησης Βενιζέλου αλλά και συνεργατών του.

Η προηγηθείσα της έκδοσης της εφημερίδας διαφήμιση τόνιζε τη φιλοδοξία της εφημερίδας να απευθυνθεί σε αναγνώστες που αποστρέφονταν "τον αχαλίνοτον κιτρινισμόν".

Ιδρυτής της υπήρξε ο Δημήτριος Λαμπράκης.

Tags: