Σοβαρά επεισόδια σε Τουρκία και Γαλλία για την Πρωτομαγιά – Συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο

Στους 84 οι συλληφθέντες στη Κωνσταντινούπολη – Από μακριά παρακολουθεί ο Μακρόν τα τεκταινόμενα στη χώρα του -Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν ανήμερα της Πρωτομαγιάς στην Τουρκία, όπου διαδηλωτές «αψήφησαν» τις εντολές Ερντογάν για τις «παράνομες» συγκεντρώσεις και βγήκαν στους δρόμους.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν συμπλοκές με την ασυνομία, με το συγκεντρωμένο πλήθος να προσπαθεί να προσεγγίσει την πλατεία Ταξίμ κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα.

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, στην πρωτεύουσα της γείτονος, Αγκυρα, αλλά και στην Σμύρνη.

84 ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

 

Τις 84 έφτασαν οι συλλήψεις διαδηλωτών σε διάφορες επαρχίες της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 1ης Μαΐου.

Μια ομάδα που προσπάθησε να κάνει πορεία προς την πλατεία Ταξίμ εμποδίστηκε από την αστυνομία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 56 άτομα συνελήφθησαν στο Μπεσικτάς, 6 στο Μάλτεπε, 2 στο Πέραν και δύο στο Σισλί. Και φέτος οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν τον εορτασμό της πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ και οι εορτασμοί έγιναν στο Μάλτεπε. Η πλατεία Ταξίμ έκλεισε με οδοφράγματα ενώ επιτρεπόταν η είσοδος περιορισμένα από την αστυνομία σε Τούρκους πολίτες και τουρίστες. 

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Από την πλατεία της Βαστίλης στις τρεισήμισι ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η μεγάλη πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά, ύστερα από το κάλεσμα του μεγάλου συνδικάτου CGT (430.000 μέλη) που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Στο κάλεσμά του απάντησε μόνο το πολύ μικρότερο συνδικάτο Solidaires (110.000 μέλη) που ανήκει στην άκρα αριστερά.

Ωστόσο η ειρηνική πορεία αμαυρώθηκε όταν εισέβαλαν περίπου 1.200 κουκουλοφόροι που φέρονται να ανήκουν στην άκρα αριστερά, σπάζοντας και καίγοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Με βόμβες μολότοφ στα χέρια, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα τα οποία έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Τα επεισόδια παρακολουθεί από μακριά και συγκεκριμένα από την Αυστραλία ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται εκεί για πολυήμερη επίσκεψη.

«Δεν υπάρχει μη εργάσιμη μέρα για τον πρόεδρο», δήλωσε από την Αυστραλία ο Μακρόν και προφανώς ενοχλημένος από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την επιλογή της Πρωτομαγιάς για το ταξίδι του απάντησε: «Δουλειά μου δεν είναι να κοιτάζω την τηλεόραση και να κάνω σχόλια».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

 

Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ δεν έλειψε και η ένταση με την αστυνομία.

ΜΕ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

 

Στη Ρωσία πάνω από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Μόσχας ώστε να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά, ξεκινώντας τις διαδηλώσεις από την Κόκκινη Πλατεία.

Οι συμμετέχοντες κουβαλούσαν μαζί τους κομμουνιστικές σημαίες, εικόνες του Λένιν και του Στάλιν, αλλά και μπαλόνια, τραγουδώντας παραδοσιακά συνθήματα της Πρωτομαγιάς.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

 

Μέλη της Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων συμμετέχουν σε μαζική διαδήλωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Seoul Plaza στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top