Ερντογάν: "Φέρτε μας τους 8 για να αποφυλακίσουμε τους 2 στρατιωτικούς"

Στροφή 180 μοιρών ενόψει εκλογών - Εμφανίστηκε ως ειρηνοποιός

«Κι εμείς κάναμε λάθη», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, παραδεχόμενος ότι λόγω «λανθασμένων συμπεριφορών της Τουρκίας», όπως είπε, «οι Ρωμιοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να πάνε στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς έθεσε ξεκάθαρα ζήτημα ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς λέγοντας:

«Όσον αφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Κι εμείς τους είπαμε: “Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν. Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή. Επομένως, κι εμείς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη”, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει διαφορετική θέση. Η Ελλάδα δεν το καταλαβαίνει. Και ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή η πρώτη στάση των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δραπέτες σταματούν πρώτα στην Ελλάδα…»

Αναφερόμενος στην κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα προσθέτοντας ότι η Τουρκία δε θέλει να θερμαίνονται τα νερά στο Αιγαίο.

«Έχουμε ανάγκη από ειρήνη στον κόσμο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και φρόντισε σε μια στροφή 180 μοιρών να εγκαλέσει την Ελλάδα για το περιστατικό με τις ελληνικές σημαίες που σηκώθηκαν στις βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους.

«Τι αρρώστια είναι αυτή που τους έπιασε και μπήκαν σε αγώνα τοποθέτησης σημαίας τρεις τύποι που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους; Αφού εσείς ξέρετε πως αν εκεί γίνει κάτι θα πάρετε αμέσως απάντηση. Τελικά το έκαναν αυτό και αμέσως οι κομάντο μας επενέβησαν εκεί και κατέβασαν τη σημαία επαναφέροντας τις βραχονησίδες στη προτέρα τους κατάσταση. Εμείς δε θέλουμε να θερμαίνονται τα νερά στο Αιγαίο. Δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Εμείς βλέπουμε την Ελλάδα σαν γείτονά μας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, έστω και αν υπάρχουν κάποια προβλήματα θέλουμε να τα ξεπεράσουμε», είπε και πρόσθεσε:

«Ας καθίσουμε στο τραπέζι και ας τα αφήσουμε αυτά στην άκρη. Τόσα μέτρα από εδώ, τόσα μέτρα από εκεί. Η θάλασσα, ο αέρας… Από εδώ τα αεροπλάνα, τα πλοία ας έρχονται και ας περνούν ελεύθερα. Γιατί επισκιάζουμε την ειρήνη, γιατί την κηλιδώνουμε; Πλέον έχουμε ανάγκη για ειρήνη στον κόσμο».

Αναφέρθηκε επίσης στους… «Ρωμιούς συμπολίτες του» λέγοντας ότι αναγκάστηκαν να πάνε στην Ελλάδα.

«Ήταν δέκα χιλιάδες, εκατό χιλιάδες… έτσι ήταν. Αλλά δυστυχώς λόγω κάποιων λανθασμένων συμπεριφορών στη δική μας χώρα οι Ρωμιοί συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να πάνε στην Ελλάδα. Κι εμείς κάναμε λάθη. Πρέπει κι εμείς να το δούμε αυτό. Τώρα λέμε ελάτε, ο Τσίπρας στην Ελλάδα ως πρωθυπουργός είναι νέος και δυναμικός, θέλει να κάνουμε ένα νέο βήμα. Στη τελευταία επίσκεψή μου είδα τον Προέδρο να έχει την ίδια διάθεση. Ελάτε λοιπόν να τα βάλουμε αυτά στο τραπέζι και να αφήσουμε τους καβγάδες του τύπου “εσύ πήρες περισσότερα; Εγώ έδωσα περισσότερα;” Στο τέλος αυτή είναι θάλασσα κι αυτός είναι αέρας. Ας περάσουν ελεύθερα από εδώ τα πλοία, ας πετάξουν τα αεροσκάφη μας κλπ», ανέφερε.

Τέλος, ερωτηθείς εάν η Τουρκία είναι απειλή για την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε:

«Εάν εκείνοι το αποδέχονται έτσι, εγώ δεν έχω να πω τίποτα. Αλλά εμείς στα καλά καθούμενα δεν έχουμε καμιά αρρώστια να απειλήσουμε κανέναν». 

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top