Για πέντε χρόνια παρακολουθούσε η Ρωσία τους Σκριπάλ που δηλητηριάστηκαν με νευροτοξικό παράγοντα

Οι αποκαλύψεις που «καίνε» το Κρεμλίνο

5 χρόνια παραολουθούσε η Ρωσία τους Σκριπάλ

Μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη (και ούτε πρόκειται βεβαίως) για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ, ωστόσο Βρετανία και Ρωσία έχουν εμπλακεί σε έναν «πόλεμο» αλληλοκατηγοριών.

Από τη μια το Λονδίνο θεωρεί ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του «αποστάτη» Ρώσου διπλού πράκτορα και της κόρης του Γιούλια. Το Κρεμλίνο με τη σειρά του περνά στην αντεπίθεση και απαντά πως όλο αυτό είναι «προβοκάτσια» και «σκηνοθετημένο» από το Λονδίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεχίζεται το σίριαλ με τους Σκριπάλ - Η Μόσχα κατηγορεί το Λονδίνο για παραπληροφόρηση και προβοκάτσια

Δηλητηρίαση Ρώσου πράκτορα και της κόρης του: Η Γιούλια απέρριψε την προξενική συμπαράσταση της Ρωσίας

Βρυχάται η Ρωσία: «Απαγωγή» οποιαδήποτε επανεγκατάσταση των Σκριπάλ μετά τη δηλητηρίασή τους

Οι νέες αποκαλύψεις όμως που έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα, «καίνε» το Κρεμλίνο, αποκαλύπτοντας τον υπόγειο ρόλο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση.

Ο Μαρκ Σέντγουιλ, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφάλειας, υποστηρίζει πως τόσο ο 66χρονος Ρώσος διπλός πράκτορας όσο και η 33χρονη κόρη του, ήταν και οι δύο υπό παρακολούθηση από τις ρωσικές υπηρεσίες για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο Σέντγουιλ αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το Λονδίνο, η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU παρακολουθούσε τους Σκριπάλ από το 2013 τουλάχιστον.

Η επιστολή μεταδόθηκε από το βρετανικό πρακτορείο Press Association το οποίο αναφέρει πως «είναι πολύ πιθανόν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να θεωρούν τουλάχιστον ορισμένους από τους αποστάτες τους ως νόμιμους στόχους δολοφονίας».

Ο Βρετανός αξιωματούχος αναφέρεται επίσης στα συμπεράσματα του στρατιωτικού βρετανικού εργαστηρίου του Πόρτον Ντάουν που έκρινε ότι το δηλητήριο είχε τοποθετηθεί στο χερούλι της πόρτας του σπιτιού του Σκριπάλ και κάνει λόγο για ένα ρωσικό πρόγραμμα που φέρει ομοιότητες με την υπόθεση αυτή.

«Τη δεκαετία του 2000 η Ρωσία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με στόχο να εξετάσει τα μέσα μεταφοράς των χημικών παραγόντων και να εκπαιδεύσει το προσωπικό των ειδικών μονάδων στη χρήση αυτών των όπλων», υποστηρίζει. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι την τελευταία δεκαετία «η Ρωσία παρήγαγε και αποθήκευσε μικρές ποσότητες του Νόβιτσοκ στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος».

«Εξακολουθούμε επομένως να θεωρούμε ότι μόνο η Ρωσία διαθέτει τα τεχνικά μέσα, την επιχειρησιακή εμπειρία και το κίνητρο» για να εξαπολύσει επίθεση στους Σκριπάλ. «Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση», καταλήγει ο Σέντγουιλ.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΡΙΠΑΛ

 

Στις 4 Μαρτίου ο Σεργκέι Σκριπάλ (ο οποίος είχε καταδικαστεί στην Ρωσία  για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Μεγάλης Βρετανίας) και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάσθηκαν σύμφωνα με την εκδοχή του Λονδίνου, με νευροπαραλυτική ουσία που είχε τοποθετηθεί στην εξώπορτα του σπιτιού του 66χρονου Ρώσου πράκτορα.

Το Λονδίνο ισχυρίσθηκε ότι η ουσία αυτή παρασκευάστηκε στην Ρωσία, ενώ η ρωσική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς θεωρώντας τους εικασίες.   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top