Τρεις επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής 2017 για τα «βαρυτικά» κύματα

«Το βραβείο είναι μια νίκη για όλη την ανθρωπότητα»

Σε τρεις Αμερικανούς επιστήμονες απονεμήθηκε κατά το ήμισυ το βραβείο «Νόμπελ Φυσικής 2017» για τις ανακαλύψεις τους στα βαρυτικά κύματα.

Οι Reiner Weiss από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, Barry Barish και Kip Thorne από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, θα λάβουν το χρηματικό ποσό του 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων κατά το ήμισυ. Ο Weiss θα λάβει το μισό ποσό, και οι Thorne-Barish θα μοιραστούν το άλλο μισό.

Ο REINER WEISS

Μετά τη νίκη του, o Barish δήλωσε στο Associated Press πως «υπήρχε η προσδοκία ότι η Σουηδική Ακαδημία θα μας αναγνωρίσει. Ωστόσο αποφασίζει υπο άκρα μυστικότητα».

«Η νίκη αυτή, είναι μια πολύ μεγάλη νίκη για τον Άινσταϊν» πρόσθεσε.

Ο Thorne δήλωσε από τη μεριά του, πως το συγκεκριμένο βραβείο είναι «μια νίκη για όλη την ανθρωπότητα. Αυτά τα βαρυτικά κύματα, θα βοηθήσουν πολύ την ανθρωπότητα να εξερευνήσει το σύμπαν όχι μόνο τα επόμενα χρόνια ή τις επόμενες δεκαετίες, αλλά τους επόμενους αιώνες».

O THORNE

ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Kατάφεραν να παρατηρήσουν τα βαρυτικά κύματα για τα οποία είχε μιλήσει πριν 100 χρόνια ο Άλμπερτ Άινσταϊν, ωστόσο είχε πειστεί πως ποτέ δεν θα μπορέσουν να μετρηθούν.

Ωστόσο η βοήθεια της τεχνολογίας και η χρήση του του LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) ενός συνεργατικού ερευνητικού προγράμματος στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 επιστήμονες από περισσότερες από 20 χώρες, άλλαξε όλα τα δεδομένα, οδηγώντας στην τεράστια αυτή ανακάλυψη.

WEISS ΚΑΙ THORNE ΜΑΖΙ

Να σημειώσουμε, ότι πέρυσι είχαν βραβευθεί ο Ντέιβιντ Θιούλις, ο Φ. Ντάνκαν Χαλντείν και ο Μάικλ Κόστερλις για τη συμβολή τους και τις θεωρητικές ανακαλύψεις «για τις τοπολογικές φάσεις της ύλης».

Η έρευνά τους έχει εφαρμογή στην επιστήμη των υλικών και την κατασκευή ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων των ηλεκτρονικών συσκευών.

WEISS ΚΑΙ THORNE ΜΑΖΙ

Την Τετάρτη θα δοθεί το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το βραβείο για τη Λογοτεχνία και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης. Την προσεχή Δευτέρα θα δοθεί το Νόμπελ για την Οικονομική Επιστήμη.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top