Eπίθεση στη Βαρκελώνη: Ο ιμάμης-«εγκέφαλος» των χτυπημάτων είχε ταξιδέψει στο Βέλγιο

Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην Καμπρίλς είχε εντοπιστεί πριν μια εβδομάδα στο Παρίσι

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον ρόλο του ιμάμη ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ισπανία, αλλά και για το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές στο δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην πόλη στην Καμπρίλς (λίγες ώρες αφότου το λευκό βαν είχε θερίσει πεζούς στη Λα Ράμπλα).

Την ώρα που ο οδηγός του λευκού φορτηγού παραμένει ακόμα ασύλληπτος και υπάρχουν υποψίες ότι έχει φύγει από την Ισπανία, οι νέες πληροφορίες για τον ιμάμη ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, αναφέρουν ότι ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι είχε διαμείνει για λίγους μήνες στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της κοινότητας του Βιλβόρντε, Χανς Μπόντε, «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές, διέμεινε στο Μέχελεν από τον Ιανουάριου έως τον Μάρτιο του 2016», επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Να σημειώσουμε, ότι ο περίπου 40 ετών ιμάμης τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από την Τρίτη, ευθύνεται ενδεχομένως για την ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών που εντάχθηκαν στον πυρήνα μαζί του.

Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σατί» δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών.

«Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Ας Σατί, το σπίτι του οποίου στην πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, ερεύνησαν οι αρχές χθες, είχε φυλακιστεί για πταίσματα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων.

Τον Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας διπλής τρομοκρατικής επίθεσης με απολογισμό 32 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.

 

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΙΝΕ Η 2Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΡΙΛΣ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien» το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Καμπρίλς της Ισπανίας, όπου σκοτώθηκε μία γυναίκα, καταγράφθηκε από κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του Παρισιού, πριν από μία εβδομάδα, έγραψε σήμερα η εφημερίδα.

Χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε ότι κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας κατέγραψε το αυτοκίνητο μάρκας Audi να τρέχει έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του Παρισιού, πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Επισήμανε επιπλέον ότι σε αυτό το στάδιο οι Γάλλοι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει κάποια άμεση και σε επιχειρησιακό επίπεδο διασύνδεση μεταξύ του πυρήνα των τρομοκρατών στην Ισπανία και τη Γαλλία κι ότι το όχημα θα μπορούσε απλά να διέρχεται από την χώρα.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Γαλλίας δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν από την πλευρά τους ότι το Audi ανήκε στον Μοχάμεντ Ααλά, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη. Ένας από τους αδελφούς του σκοτώθηκε στο Καμπρίλς κι άλλος ένας, επίσης ύποπτος για τις επιθέσεις, αγνοείται.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top